Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Kunnon perusruoan valmistusta opettelemaan!

Elintarvikeliikkeissä on runsas tarjonta kotiruokien raaka-aineista, mutta harmillisen runsaasti ihmiset ostavat puolivalmiita tai valmisruokia kotiin. Syynä on kiire saada perheelle nopeasti arkipäivän ateria tarjolle tai pieni neuvottomuus lihan, kalan tai vihannesten ja juuresten valmistamisesta ateriaksi nälkäisille.

Ali-Juhakkalan Martta-yhdistyksessä sen perustamisesta alkaen toiminut Julia Kivimäki on huolissaan sekä oman yhdistyksensä tulevaisuudesta, että kotiruoan valmistuksen vähenemisestä. Sen tekemisessä kotitaloudet säästävät varojaan muihin menoihin.
Pakastekaappi on lähes joka kodissa, mihin voi säilöä kotona tehdystä makaronilaatikosta tai pizzasta jäljelle jääneen osan. Erilaisista ruoanlaittotavoista lehdet, TV- ja radio kertovat kilvan, ja siitä miten hauskaa ja yksinkertaista se on.
Onhan se, jos osaa, tuumii moni. Kotona tehty arkiruoka on helppo tehdä, kun oppii perusasiat.

Kivimäki
Liipolassa asuva Ali-Juhakkalan Marttayhdistyksen aktiivi Julia Kivimäki suosittelee omaa kotia perustaville nuorille ja lapsiperheille kodinhoitoon liittyviä ruoanlaitto- ja talouskursseja. Niiltä saa hyviä vinkkejä kotiruoan tekoon ja centtien venyttämiseen.

Julia Kivimäki kertoo ensi tutustumisesta Launeen Marttojen toimintaan runsas 50 vuotta sitten. Rahaa ei ollut kovastikaan runsaasti käytössä, ruokatarvikkeita alkoi jo 1950-luvun lopulla olla kohtuullisesti kaupoissa. Mutta kaikissa omakotialueitten keittiöissä ei vielä ollut viemäreitä ja vesijohtoja ja puulämmitteiset hellat vaativat omat niksinsä. Ali-Juhakkalan omakotialueen Marttojen toiminta sai silloin alkunsa.

Naapuriapu ja neuvot olivat suurenmoinen asia niin lihapullien pyörityksessä kuin kakun komeaksi kohottaminen omassa uunissa. Julia-rouva oli jo perehtynyt ruoanlaiton saloihin Savon sydänmessä Lapinjärven seudulla. Karjalan Salmista evakkoon lähteneen perheen naiset, äiti ja mummo olivat jo opettaneet tyttärelle piirakan teon ja pataruokien valmistuksen uunissa. Sitä taitoa hän osasi opettaa Marttojen ruokakurssilla muillekin samoin kansanopistossa saamillaan kotitalouden opeilla.

Näin joulun alla, kun hämäläinen imelletty perunalaatikko on jälleen ajankohtainen, oli Julia Kivimäen, silloisen rouva Simpasen opeteltava se tekemään, kun oma pitopalvelu aloitti ensi askelia. Vieläkin hän hymyilee muistolle, kun lämpimässä yön yli imeltynyt perunamuussi vehnäjauhoineen oli muuttunut vellimäiseksi astiassaan. Aviomieskin oli jo murahtanut, että ei pitäisi tehdä, kun ei osaa! Mutta alkusäikähdyksestä selvittiin, maito ja suola lisättiin ja uunista emäntä otti pois hyvin kehittyneet ja imeltyneet laatikot. Samalla reseptillä hän tekee imelletyt perunalaatikot tänäkin jouluna.

Ensi lauantain joulumyyjäisiin Martat toivovat vieraiksi nuoria ihmisiä, jotka kertoisivat, mitkä asiat kotitalouden hoidossa heitä askarruttavat. Niin ruoanlaiton, rahankäytön kuin terveellisen ravinnon oppeihin löytyy Martoilta asiantuntemusta. Jos ei Lahden seudulta sitä löydy, niin kursseille saadaan muitten ohella Marttaliitosta valovoimainen toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä kertomaan trendikkäästä nykyihmisestä ja kodista.
Jos mielenkiintoa riittää, ruoanlaittokursseja Martat järjestäisivät nuorille teini-ikäisille erikseen. Nuoret perheet voisivat tuoda kursseille lapset mukanaan, pienokaiset saisivat valmistaa isän tai äidin ohella omat piparit ja sämpylät.

Ali-Juhakkalan Martat pitävät Patoseudun toimintakeskuksessa tulevana lauantaina 10.12. joulumyyjäiset kl 12 -16.

 

Marja-Liisa Niuranen

 


Ajankohtaista -arkisto