Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31
toiko nimen muutos tulosta. kun nimeä muutettiin metsätyömiehestä metsuriksi. saatiinko naiset tekemään 40 prosenttia pöllipinosta.jotta se kiintiö edes täyttyy.tämäkin unehtuu naisilta puhuttaessa siitä tasa-arvosta. 25.09.2017 07:53

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Nguyen Närpiöstä, päivää!

13.10.2017

Juhani Melanen

Lahen Tilakeskus vai Pilakeskus?

13.10.2017

Papin Palsta

Hyvää elämää etsimässä

13.10.2017

Ville Skinnari

Koko perheen päiväkoti

13.10.2017


Ilen hajatelmat

Ile

Moukat keskuudessamme

Moukkamainen käytös paljastaa auttamattomasti henkilön henkisen sivistystason. Aikuisikä tai korkea elintasokaan eivät välttämättä takaa hyvää käytöstä, sitä ei kerta kaikkiaan pysty hankkimaan rahalla. Mutta kuten viimeaikaisissa tutkimuksissa todetaan, törkeästi käyttäytyvä ihminen ei aina itse edes tunnista omia heikkouksiaan.

Olin viikonloppuna vapaaehtoisena liikenteenvalvojana Pesäkallion tanssilavalla. Hommassa saa mukavasti liikuntaa ja päälle päätteeksi hyvän mielen auttamisesta. Jossain vaiheessa iltaa paikalle saapui pariskunta komeasti mersulla. Mieskuski kiihdytti kohdallani vauhtia ja kiilasi törkeästi huolto- ja pakettiautoille tarkoitetuille parkkipaikoille. Pyysin pariskuntaa kohteliaasti siirtämään autonsa oikealle paikalle, mutta mies ei olisi viitsinyt vaivautua. "Miksi tähän ei voi parkkeerata? Eihän täällä ole merkkiä, joka kieltää sen", hän tiuskaisi. Kerroin toimittavani elävän liikennemerkin virkaa.

Auto saatiin vihdoin sille kuuluvalle paikalle, mutta selän takaa kuulin naisen purkavan patoutunutta kiukkuaan: "On se kumma, kun saa keltaiset liivit päälleen. Heti nousee kusi päähän ja mulkku alkaa kasvaa!" Kovaa tekstiä parhaimpiin pukeutuneen hienostorouvan suusta. Olin aikeissa ehdottaa, että voisin laivata turvaliivejäni pariskunnalle illaksi petipuuhiin, jos heillä on niissä ongelmia, mutta päätin pitää mölyt mahassani. Palveluammatissa ihmiset kuulevat paljon rankeempaakin kielenkäyttöä.

Ihmisen, joka saa spontaanin kiukkukohtauksen, pitäisi katsoa itseään jälkikäteen videolta. Silloin hän viimeistään tajuaisi oman käytöksensä naurettavuuden - jos silloinkaan. Useinmitenhän henkilön kiukku ei kohdistu ammattiaan kuuliaisesti toteuttavan työntekijän persoonaan, vaan siihen, että kiukkupussi on itse mokannut julkisesti, jäänyt kiinni parkkimaksujen maksamatta jättämisestä tai jostain muusta vastaavasta.

Käytöstapojen höltyminen näkyy myös politiikan puolella - ja miksi ei näkyisi, edustaahan eduskunta tavallaan kansakuntaa pienoiskoossa. Aikansa väriläiskän, Veikko Vennamon sinänsä harmittomat tempaukset olivat pientä joidenkin SMP:n perintöä vaalivien perussuomalaisten toilailujen ja lausuntojen rinnalla. Suvaitsematon ihminen voi olla korkeastikin koulutettu, mutta suvaitsemattomuus on aina puhdasta sivistymättömyyttä.

Europarlamentin puolella taas isä Mitro on ollut luomassa uudenlaista kuvaa jäyhistä suomalaisista, jotka eivät ole tähän asti puhuneet eivätkä pussanneet. Nyt meistä on välittynyt mielikuva paitsi roiseja puhuvina ja myös reilusti vastakkaisen sukupuolen reisiä kourivina Pohjolan lähettiläinä. Ei ihme, että metroseksuaalien sijaan puhutaan nykyään mitroseksuaaleista, levottomista keski-ikäisistä suomalaismiehistä.

Kun tarkastelee, millaista meno on vallankäytön huipulla ja aikuisten parissa, tuntuu tekopyhältä enää päivitellä nykynuorison rivoa kielenkäyttöä tai käytöstapojen puutetta. Lahdessa olen kuitenkin huomannut yhden korkeasta sivistystasosta kertovan ja sympaattisen piirteen. Liikkukaapa paikallisliikenteen bussilla mihin vuorokauden aikaan tahansa, matkustajat tervehtivät sisään tullessaan kuljettajaa ja kiittävät aina ulos lähtiessään kyydistä. Tähän en ole missään muussa Suomen kaupungissa törmännyt, ulkomailla kylläkin.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit