Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Ilen hajatelmat

Ile

Liipola

Netti ja facebook ovat täynnä erilaisia enemmän tai vähemmän mielenkiintoisia triviaalitestejä, joissa voi leikkisästi vaikkapa kokeilla, mikä ammatti olisi sopinut sinulle parhaiten. Tyhjänpäiväisimpiä ovat tietysti kärjistetyt kyselyt, joissa annetaan kaksi tai korkeintaan kolme vaihtoehtoa tyyliin, onko kahvi parempaa kuin tee, kalja vai lonkero, HIFK vai Jokerit, tykkäätkö oliiveista... Ihmeen paljon näihinkin ihmispolot vastailevat, mikä kertonee, että heillä on työpaikalla paljon luppoaikaa tai virikkeet muuten vähissä.

Lahtelaisena vaivaamaan jäi kysely, jossa tiedusteltiin, mikä on Suomen pahin lähiö. Vaihtoehdoiksi oli annettu A) Jakomäki Helsingissä, B) Liipola Lahdessa ja C) jokin muu. Aika jäätävä tehtävänasettelu! Tottahan Liipolasta ja sen väkivaltaisuudesta on puhuttu taannoin paljonkin, mutta ei se käy enää esimerkiksi mistään helvetin esikartanosta, kuten ei Jakomäkikään. Helsingissä Kontula ja vieressä sijaitseva Vesala kirivät levottomuudessaan aikoja sitten Jakomäen rinnalle ja sen ohikin. Lahdessa Mukkulassa saattaa sattua ja tapahtua enemmän kuin Liipolassa - ja usein sattuukin. Toisaalta, jos uskaltaa kävellä keskellä päivää keskustan Alatorin poikki, pärjää missä tahansa syrjemmälläkin.

Lahden maine Suomen Chicagona on ollut kestojankutuksen aihe. Edelleenkin moni luulee lempinimen syntyneen siitä, kun Lahdessa henkirikokset lisääntyivät räjähdysmäisesti 60-luvulla. Todellisuudessa saksalaislehdistö vertaili näitä kaupunkeja jo aikaisemmin niiden ripeän väestönkasvun vuoksi. Lahdessa ja sen amerikkalaisessa rinnastuskohteessa oli myös paljon teurastamoja ja lihanjalostusteollisuutta.

Nykypäivänä voit saada liki yhtä perusteellisesti turpiisi Jyväskylässä, Kouvolassa tai Kuopiossa kuin Lahdessa. Vaikka väkivaltaisuutta mitataan suhteuttamalla rikoksien määrä paikakunnan väkilukuun, tuloksia pitää lukea silti rivien välistä. Tilastonikkareiden mukaan perin rauhallisen Maarianhaminan kaduilla veri suorastaan virtaisi, mutta kaupungin väkivaltaisuus selittyy sillä, että suuri osa risteilyillä tapahtuvista välienselvittelyistä menee Maarianhaminan piikkiin.

Chicago-leimasta huolimatta meidän lahtelaisten ei kannata osoittaa heikkoa itsetuntoa ja vetää selkää kyyryyn, jos kaupunki mainitaan jossain negatiivisessa yhteydessä. Kun paljastui, että valelääkäri oli työskennellyt Lahdessa, ikiaikainen keskustelu kaupungin terveydenhuollon tasosta syttyi taas liekkeihin. Hiihdon MM-kisoista 2001 puhutaan Lahden tragediana, vaikka kyse oli Suomen hiihdon tragediasta. Ainakaan Lahdessa isännät eivät pelanneet omaan pussiin ja harrastaneet vilppiä kuten neuvostoliittolaiset kisajärjestäjät Moskovan olympialaisissa 1980.

Niin tai näin, eiköhän normaalilla itsesuojeluvaistolla varustettu ihminen pärjää Lahden yössä siinä missä tallinnalaisessa taksijonossa tai bulgarialaisessa yökerhossa. Olen asunut Liipolassa ja Lahden eteläisissä kaupunginosissa pitkään, eikä mitään ikävämpää ole tapahtunut. Päinvastoin, sain Eteläisen Liipolankadun Siwassa taltutettua myymälävarkaan pelkästään ääntäni korottamalla ja kiitokseksi kahvipaketin. Liipolassa ovat luonto ja palvelut lähellä ja siellä on paikallisliikenteen parhaat kulkuyhteydet.

Helsingissä olen asunut edellä mainitussa Vesalassa sekä muun muassa Kalliossa huorakadulla, moottoripyöräjengin kerhohuoneiston naapurissa, Vääksyssä Aniantiellä, josta yksikään naapuripaikkakuntalainen ei halua ostaa asuntoa markkinahintaan, Kirkkonummella Gesterbyssä, jota myös "leikkisämmin" Gangsterbyksi kutsutaan, Vantaalla Martinlaaksossa ja Espoossa Matinkylässä. Varissuo Turussa, Hervanta Tampereella ja Mustamäki Mäntäsälässä ovat vielä kokematta, mutta olen valmis kokeilemaan niitäkin, jos vuokraehdoista sovitaan.

Sen sijaan nettikyselyyn, missä järjestyksessä leikkele ja juusto pitäisi asettaa leivän päälle, en aio ottaa kantaa.

Ilkka Isosaari


Kolumnistin muut kolumnit