Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

sisäiset uhat selvitettävä sanoo kanerva. poliitikko ei ymmärrä näköjään uhkia. on meillä siinä poliitikko.no ainakin naisten tekemät vääryydet.jotka on selvittämättä.kyvyttömät pois paikoiltaan. 21.08.2017 08:42
Kysyisin nyt. Saako tänne kirjoittaa, vaikka ei osaakaan. Aloitukset pienellä ym.söherrystä. Jos olis edes asiaa, niin vielähän sen saattaisi kestää. 20.08.2017 18:43
meillä moni ei ymmärrä lukemaansa.ja nämä samat on sitten tekemässä päätöksiä.kun tekee ratkaisuja täytyisi ymmärtää mitä tekee.seuraukset on senmukaiset mitä nyt on. 17.08.2017 11:42
kirkon edustajat kerjää minulta rahaa. sitten muka kirkko avustaa köyhiä.missä se jumala ja enkelit olikaan.näidenhän se piti auttaa.mihin siinä minua tarvitaan. näyttäs se jumala enkeleineen kykynsä.eikä minulta pyytelisi apua. 10.08.2017 10:08
lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Toisistaan vieraantuneet suomalaiset

18.8.2017

Juhani Melanen

Brändi Lahden sietämätön hilpeys

18.8.2017

Papin Palsta

Jumalan tie

18.8.2017

Ville Skinnari

Lyhyt kesä ja pitkä syksy

18.8.2017


Luomua, lähiruokaa ja käsitöitä Launeen hyvinvointitapahtumassa

Toista sataa launeelaista tutustui sunnuntaina tyrnihilloon, luomuoliiviöljyyn, kestovaippoihin, videonauhakäsitöihin, lemmikkien raakaravintoon, luomuspelttiin ja ternimaitotuotteisiin Salinkallion koululla. Launeen omakotiyhdistyksen järjestämään Hyvinvoiva Laune -tilaisuuteen oli saapunut näytteilleasettajiksi yli kymmenen yrittäjää, jotka ovat sitoutuneet edistämään hyvinvointia luomutuotannon tai kestävän kehityksen periaattein. Uusia tuotteita ostettiin myös kotiin.

-Kauppa käy paremmin kuin Lahden torilla, myhäili Hannu Simolin, joka oli tullut Urajärveltä myymään luomuhunajaa sekä tattari- ja tyrnituotteitaan.
Myös ternimaitotuotteita myynyt Marjut Karstila oli tyytyväinen kauppoihin. Hän piti tärkeänä erityisesti mahdollisuutta esitellä luonnonmukaisia tuotteitaan, joilla monet ovat päässeet kivuistaan.
-Täältä kävi moni hakemassa ideoita käytettyjen materiaalien uusiokäyttöön. Harva oli tullut ajatelleeksi, miten erilaisia käsitöitä vanhoista vaatteista ja videonauhoista voi tehdä, iloitsivat Käsityökeskus Kankurin Ilon edustajat.

Martat
Launeen Martat vastasivat tilaisuuden maistuvista kahvilatuotteista

Lahden seudun luomuruokapiiri esitteli tilaisuudessa toimintaperiaatteitaan ja hinnastojaan. Yllättävän edullisiksi havaitut hinnat saivat usean kävijän tekemään hyvän päätöksen. Uusia luomuruokapiiriläisiä ropisi koko tilaisuuden ajan.
-Tulin tilaisuuteen esittelemään lemmikkieläinten luonnonmukaista ravintoa. Monet pysähtyivät keskustelemaan oman koiransa tai kissansa allergioista ja kyselemään sopivasta ruokavaliosta. Itse suosittelen kaikille asiakkaille raakaravintoa, koska kuivaruoka ei ole lihansyöjän hampaillekaan hyväksi, selitti Maikin lemmikkikellarin edustaja.

Hilivinksis-kestovaippoja esitellyt yrittäjä oli valmistanut värikkäitä kestovaippoja sekä äitien että tyttärien makuun. Oikealle vauvalle oli tarjolla hiukan isompia vaippoja ja nukkevauvalle pienempiä. Ongelmia tuotti vain värin valinta: Sopisiko Mollalle punainen vai vihreä?

Launeen omakotiyhdistyksen pöydässä käytiin kyselemässä teatteriretkistä, vuokrattavista työkaluista ja tulevista tapahtumista. Muisteltiin, että teatteriretkiä ja työkaluja oli joskus ollut, mutta ei ole enää. Todettiin, että aika on muuttunut ja alueen nuoret perheet pienine lapsineen järjestävät ja osallistuvat mieluummin tilaisuuksiin, joihin voi tuoda myös lapsia.

-Eikö ole ihania vauvan nuttuja! Nämä on tehty 1950-luvun ohjeilla, esitteli Launeen Marttojen puheenjohtaja myyntipöydän erikoisuuksia. Vauvanvaatteita paremmin kauppansa tekivät kuitenkin villasukat, joita oli myytävänä sekä suurensuuria että pienenpieniä. Jossain välissä martat ehtivät opettaa myös kantapääntekoa ensimmäistä villasukkaansa suunnitteleville.

Marttojen kahvilassa oli jonoa aamusta iltapäivään. Kahvia, teetä, viinimarjamehua, kääretorttua, voileipiä, karjalanpiirakoita ja pikkupullia nautittiin kunnioitettavat määrät kaupanteon lomassa. Innostusta herätti marttojen lupaus tarjota ensi vuoden tapahtumassa myös kunnollista kotiruokaa kävijöille.

Teksti: Marjo Liukkonen
Kuvat: Helena Juutilainen

 

 


Ajankohtaista -arkisto