Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31
toiko nimen muutos tulosta. kun nimeä muutettiin metsätyömiehestä metsuriksi. saatiinko naiset tekemään 40 prosenttia pöllipinosta.jotta se kiintiö edes täyttyy.tämäkin unehtuu naisilta puhuttaessa siitä tasa-arvosta. 25.09.2017 07:53

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Euroopan sairas mies

20.10.2017

Papin Palsta

Kaikki kääntyy hyväksi

20.10.2017

Ville Skinnari

Elämä ja kuolema

20.10.2017


Luomua, lähiruokaa ja käsitöitä Launeen hyvinvointitapahtumassa

Toista sataa launeelaista tutustui sunnuntaina tyrnihilloon, luomuoliiviöljyyn, kestovaippoihin, videonauhakäsitöihin, lemmikkien raakaravintoon, luomuspelttiin ja ternimaitotuotteisiin Salinkallion koululla. Launeen omakotiyhdistyksen järjestämään Hyvinvoiva Laune -tilaisuuteen oli saapunut näytteilleasettajiksi yli kymmenen yrittäjää, jotka ovat sitoutuneet edistämään hyvinvointia luomutuotannon tai kestävän kehityksen periaattein. Uusia tuotteita ostettiin myös kotiin.

-Kauppa käy paremmin kuin Lahden torilla, myhäili Hannu Simolin, joka oli tullut Urajärveltä myymään luomuhunajaa sekä tattari- ja tyrnituotteitaan.
Myös ternimaitotuotteita myynyt Marjut Karstila oli tyytyväinen kauppoihin. Hän piti tärkeänä erityisesti mahdollisuutta esitellä luonnonmukaisia tuotteitaan, joilla monet ovat päässeet kivuistaan.
-Täältä kävi moni hakemassa ideoita käytettyjen materiaalien uusiokäyttöön. Harva oli tullut ajatelleeksi, miten erilaisia käsitöitä vanhoista vaatteista ja videonauhoista voi tehdä, iloitsivat Käsityökeskus Kankurin Ilon edustajat.

Martat
Launeen Martat vastasivat tilaisuuden maistuvista kahvilatuotteista

Lahden seudun luomuruokapiiri esitteli tilaisuudessa toimintaperiaatteitaan ja hinnastojaan. Yllättävän edullisiksi havaitut hinnat saivat usean kävijän tekemään hyvän päätöksen. Uusia luomuruokapiiriläisiä ropisi koko tilaisuuden ajan.
-Tulin tilaisuuteen esittelemään lemmikkieläinten luonnonmukaista ravintoa. Monet pysähtyivät keskustelemaan oman koiransa tai kissansa allergioista ja kyselemään sopivasta ruokavaliosta. Itse suosittelen kaikille asiakkaille raakaravintoa, koska kuivaruoka ei ole lihansyöjän hampaillekaan hyväksi, selitti Maikin lemmikkikellarin edustaja.

Hilivinksis-kestovaippoja esitellyt yrittäjä oli valmistanut värikkäitä kestovaippoja sekä äitien että tyttärien makuun. Oikealle vauvalle oli tarjolla hiukan isompia vaippoja ja nukkevauvalle pienempiä. Ongelmia tuotti vain värin valinta: Sopisiko Mollalle punainen vai vihreä?

Launeen omakotiyhdistyksen pöydässä käytiin kyselemässä teatteriretkistä, vuokrattavista työkaluista ja tulevista tapahtumista. Muisteltiin, että teatteriretkiä ja työkaluja oli joskus ollut, mutta ei ole enää. Todettiin, että aika on muuttunut ja alueen nuoret perheet pienine lapsineen järjestävät ja osallistuvat mieluummin tilaisuuksiin, joihin voi tuoda myös lapsia.

-Eikö ole ihania vauvan nuttuja! Nämä on tehty 1950-luvun ohjeilla, esitteli Launeen Marttojen puheenjohtaja myyntipöydän erikoisuuksia. Vauvanvaatteita paremmin kauppansa tekivät kuitenkin villasukat, joita oli myytävänä sekä suurensuuria että pienenpieniä. Jossain välissä martat ehtivät opettaa myös kantapääntekoa ensimmäistä villasukkaansa suunnitteleville.

Marttojen kahvilassa oli jonoa aamusta iltapäivään. Kahvia, teetä, viinimarjamehua, kääretorttua, voileipiä, karjalanpiirakoita ja pikkupullia nautittiin kunnioitettavat määrät kaupanteon lomassa. Innostusta herätti marttojen lupaus tarjota ensi vuoden tapahtumassa myös kunnollista kotiruokaa kävijöille.

Teksti: Marjo Liukkonen
Kuvat: Helena Juutilainen

 

 


Ajankohtaista -arkisto