Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Mihin ovat lääkärit kadonneet?

Tilastollinen tosiasia on, että Suomessa yliopistoista valmistuu enemmän lääkäreitä kuin viimeiseen sataan vuoteen. He ovat vain kadonneet jonnekin tutkimusprojekteihin, yksityisten lääkäriasemien suojaan tai lähteneet ihmettelemään maapallon väestön runsautta koulutusmaasta pois. Lahden seudulla heitä ei ole ylen runsaasti näkynyt. Kunnallisissa viroissa ja toimissa on myös muusta henkilökunnasta, kuten hoitajista pulaa, kertoi paikallisradio.

Lahden sosiaali- ja terveysviraston toimialajohtaja Mikko Komulainen ei maalannut ruusuisia näkymiä kertoessaan viime sunnuntaina Etelä-Lahden sosialidemokraattien väelle tulevan vuoden vastuualueensa rahoituksesta ja toimintasuunnitelmasta. Toimialan kustannukset ovat lähes puolet kaupungin talousmenoista. Kun kaupungin väestö tunnetusti ikääntyy, panostetaan tämän ryhmän kuntoutukseen ja hoitoon. Vaikka lääkäreistä onkin pulaa sekä kaupungin omilla - ja ostopalvelu - terveysasemilla, niin Lahden kaupunginsairaalassa viime vuosikymmenellä alkanut ikääntyvien ihmisten sairauksiin perehdyttävä geriatrien koulutus on pitänyt nämä erikoistuneet lääkärit kaupungissa.

Komulainen
Sosiaali- ja terveystoimen uusi toimialajohtaja Mikko Komulainen on paneutunut tarmokkaasti Lahdessa vastuualueensa haasteisiin

Lahteen on suunnitelmissa perustaa ensi vuoden aikana geriatrian keskus, mahdollisesti kaupunginsairaalaan. Nykyaikaisen näkemyksen mukaan yli 80-vuotiaat ihmiset tarvitsevat ikääntymisestä johtuviin erilaisiin sairauksiin oman tutkimuskeskuksen. Geriatrisessa keskuksessa selvitetään ikääntymisen tuomien fyysisiin ja psyykkisten vaivojen aiheuttamia ongelmia sekä huomioidaan asiakkaan sosiaaliseen ympäristön haasteet. Äkilliset sairastumiset, niiden hoito ja pitkäaikainen kuntoutus kuuluisi keskuksen työhön.

Tarkoituksena on palkata kaupungille lisää henkilökuntaa, joka huolehtisi henkilön kodissa hyvinvointipalveluista, mutta tämä tuskin tarkoittaa palaamista varsinaiseen kodinhoitotyöhön. Tämä tarkoittanee perusterveyshuoltohenkilökunnan lisääntyviä kotikäyntejä, jos päteviä ihmisiä saadaan suunniteltuun kymmeneen vakanssiin. Komulainen väläytti myös mahdollisuutta perustaa kotihoidon lääkärin toimi. Joka tapauksessa sosiaali- ja terveystoimen suuntana on hoitaa ikääntyvä kaupunkilainen mahdollisimman kauan omassa kodissaan.

Sosiaali- ja terveyslautakunta joutunee tarkistamaan edellisestä johtuen vaalikauden viimeisenä vuotena 2012 Jalkarannan sairaalakompleksin kolmannen rakennusvaiheen toteuttamissuunnitelmaa. Ympärivuorokautisia sairaanhoitopaikkoja tullaan vähentämään. Suunnitelmissa on esimerkiksi palveluseteli, jolla kuntalainen voisi ostaa palvelutalo tasoista hoitoa itselleen. Tämä tosin vaatii myös henkilöltä omaa kohtuullisen korkeaa tulotasoa.

Terveyskeskusten toiminnassa on kaupunkilaisissa eniten närää herättänyt lääkärille pääsy etenkin Mukkulan-Keskustan terveyskeskuksen alueella. Toimialajohtaja Mikko Komulainen totesi olevansa uutena kaupungin virkamiehenä hyvin tietoinen lääkärien vastaanotolle pääsyn ongelmista.

Päijät-Neuvon ja terveyskeskusten puhelinpalveluja yritetään tehostaa niihin henkilökuntaa lisäämällä. Jo puhelinkeskustelussa sairaanhoitajan kanssa selvitetään lääkärillä käynnin tarve ja kiireellisyys. Lääkärien Lahteen saaminen on edelleen ratkaisematon ongelma. Ihannetila olisi Komulaisen mukaan se, että peruslääkärikunta olisi pysyvää jo 15 - 20 vuotta työtään tehnyt kokenut joukkue, joka tukisi työyhteisön nuoria lääkäreitä potilastyössä.

Marja-Liisa Niuranen

 


Ajankohtaista -arkisto