Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ilen hajatelmat

Ile

Antero Mertaranta

Yleisradiosta MTV3:n puolelle pienoisella kohullakin siirtynyt Antero Mertaranta on mielestäni ehdottomasti tämän hetken paras suomalainen urheiluselostaja. Sitä, että mies alkaa selostaa kanavalla jääkiekon ohella myös hiihtoa, voi pitää Maikkarille lottovoittona.
Kerrotaan, että vuonna 1999 Mertarannan lähdettyä Yle:stä ensimmäisen kerran, selostajakollega Hannu-Pekka Hänninen olisi kumppaneineen kohottanut vaaleanpunaiset samppanjalasit tapauksen kunniaksi. Mertarannan palattua Yle:ssä kiersi hänen paluutaan vastustava nimilista, jolla ei ollut kuitenkaan minkäänlaista vaikutusta.[

Niin innokas kuin Mertaranta onkin aina Suomen iskiessä maalin vastustajan verkkoon, hänen salaisuutensa piilee juuri liiallisen uhon välttämisessä. Mies itse sanoo, ettei ota urheilua haudanvakavasti. Maailmassa hänelle on muita paljon tärkeämpiäkin asioita, perhe etunenässä. Mertaranta eroaa tyypillisestä urheilujournalistista siinä, että hän ei ole mikään fakki-idiootti, vaan laajalti lukenut ja sivistynyt humanisti, vähän kuten musiikista ja kuvataiteista kiinnostunut Raimo Häyrinenkin. Monille olikin esimerkiksi yllätys, että hän otti Neil Hardwickin vieraana tv-haastattelussa kantaa vanhustenhoidon puolesta, kun hänen oma äitinsä oli heikossa kunnossa.

Myös miehen kristillinen uskonnollinen vakaumus saattaa tulla monille yllätyksenä, sillä päinvastoin kuin kiihkeimmät aatetoverinsa hän ei tuo asiaa mitenkään leimallisesti julki. Petri Nevalaisen kirjassa Siinäpä se! (2005) Mertaranta toteaa uskonkäsityksensä liittyvän hyvin käytännönläheisesti yleiseen oikeudenmukaisuuteen ja toisten ihmisten huomioonottamiseen.

Musiikillisesta lahjakkuudestaan Mertaranta on antanut näytteen muun muassa jouluaattona 1998 Illan finaali -ohjelmassa, jossa hän esitti puku päällä ja kiiltonahkakengissä Kassu Halosen ja Vexi Salmen kappaleen Sydämeeni joulun teen. Valmistuttuaan Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitoksesta hän toimi Nastolassa musiikkipainotteisella luokalla ala-asteen luokanopettajana. Keikkoja hän tekee edelleen rumpalina oman All Star Bandinsa kanssa.

Joillekin urheilutoimittajille ei ole olemassa urheilun ulkopuolista elämää, ja Suomen häviö lajissa kuin lajissa tuntuu henkilökohtaiselta katastrofilta. On selvää, että Mertarantakin pitää selostuksissaan aina Suomen puolta, mutta tappionkin hetkellä hän pyrkii keskittymään itse pääasiaan, eli ohjelmatapahtuman sisällön mahdollisimman oikeasuuntaiseen esittämiseen. Hän painottaa, että selostuksen laatu ei saa laskea, vaikka Suomen menestys takkuilisikin. On silti kaksi paikkaa, joissa hän myöntää olleensa selostajana kovan paikan edessä. Toinen oli Suomen ja Unkarin välinen MM-karsintaottelu jalkapallossa vuonna 1997, jonka vuoksi Suomi menetti jatkopaikan kohtalokkaasti ja huonolla tuurilla aivan viime minuuteilla. Toinen kauhun paikka oli jääkiekossa vuoden 2003 MM-kamppailu Ruotsia vastaan, jossa Suomen varmalta tuntunut 5-1 johto kääntyi riipaisevaksi tappioksi. Lahden MM-hiihtojen doping-katastrofin aikana 2001 Mertaranta oli paikan päällä kisojen kenttäkuuluttajana, joten hänen tehtäviinsä ei kuulunut lainkaan ottaa kantaa tapahtumiin.

Vaikka suuri yleisö tuntee Mertarannan nimenoman jääkiekkoselostajana, hänen lempilajinsa on yhä edelleen jalkapallo. Osa tv-katsojista toki muistaa Mertarannan ja Jukka Röngän legendaariset Englannin Valioliigan lähetykset, joissa sattui ja tapahtui. Välillä miehet lähtivät ulos studiosta, vaikka uuden sääntötulkinnan mukaan itse peli jatkui vielä jatkoajalla. Välillä kaveruksilta petti pokka totaalisesti.

Sitä, että Mertaranta luopui rakkaimman lajinsa selostamisesta, mies pitää ammattiin kuuluvan erikoistumisen vaatimuksena. "Selostajan kannattaisi mielestäni keskittyä vaikka kahteen lajiin: kolmas alkaa olla jo siinä ja rajoilla. Omiin lajeihin keskittyminen auttaa selostajan osaamisen kehittymistä", hän toteaa. Mertaranta pitää esimerkiksi mahdottomana ajatusta, että olisi alkanut selostaa formula ykkösiä, koska ei ole perehtynyt moottoriurheiluun tarpeeksi hyvin. Mertarannan kakkoslajina on ollut tähän asti yleisurheilu, joka eroaa selostajan näkökulmasta luonteeltaan täysin jääkiekosta. Yleisurheilun selostaminen on pitkälti tilastojen tuntemista ja lyhyiden räjähtävien huippuhetkin välisten suvantojen täyttämistä.

Uskonkin, että hiihdossa riittää Mertarannalle jääkiekon ohella haastetta kerrakseen. Ainakin meikäläinen hakeutuu hiihtokisojen aikaan television ääreen hanakammin kuin ennen. Jättääkö Mertaranta sitten yleisurheilun muiden huoleksi vai onko kolmessa lajissa hänelle liikaa? Se jääköön nähtäväksi.

Ilkka Isosaari


Kolumnistin muut kolumnit