Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20
hollolassa hirvikiväärin luoti ravintolan ikkunan läpi 10.11.2017 17:58
tilastoa isänpäivälle.perheistä joissa yksi vanhempi.äiti ja lapsia 150274.isä ja lapsia 31452.tämänkin muuttamista naiset vastustaa. 06.11.2017 08:23
Nykyään puolueitten mielipiteet on mitä on! Ne eivät kerro enää mitään! Sama, kuin tuuli ruohoa heiluttelisi! 04.11.2017 20:17

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Huonot ja hyvät uutiset

24.11.2017

Papin Palsta

Protestiliike

24.11.2017

Ville Skinnari

Ketään ei saa jättää yksin

24.11.2017


Ilen hajatelmat

Ile

Antero Mertaranta

Yleisradiosta MTV3:n puolelle pienoisella kohullakin siirtynyt Antero Mertaranta on mielestäni ehdottomasti tämän hetken paras suomalainen urheiluselostaja. Sitä, että mies alkaa selostaa kanavalla jääkiekon ohella myös hiihtoa, voi pitää Maikkarille lottovoittona.
Kerrotaan, että vuonna 1999 Mertarannan lähdettyä Yle:stä ensimmäisen kerran, selostajakollega Hannu-Pekka Hänninen olisi kumppaneineen kohottanut vaaleanpunaiset samppanjalasit tapauksen kunniaksi. Mertarannan palattua Yle:ssä kiersi hänen paluutaan vastustava nimilista, jolla ei ollut kuitenkaan minkäänlaista vaikutusta.[

Niin innokas kuin Mertaranta onkin aina Suomen iskiessä maalin vastustajan verkkoon, hänen salaisuutensa piilee juuri liiallisen uhon välttämisessä. Mies itse sanoo, ettei ota urheilua haudanvakavasti. Maailmassa hänelle on muita paljon tärkeämpiäkin asioita, perhe etunenässä. Mertaranta eroaa tyypillisestä urheilujournalistista siinä, että hän ei ole mikään fakki-idiootti, vaan laajalti lukenut ja sivistynyt humanisti, vähän kuten musiikista ja kuvataiteista kiinnostunut Raimo Häyrinenkin. Monille olikin esimerkiksi yllätys, että hän otti Neil Hardwickin vieraana tv-haastattelussa kantaa vanhustenhoidon puolesta, kun hänen oma äitinsä oli heikossa kunnossa.

Myös miehen kristillinen uskonnollinen vakaumus saattaa tulla monille yllätyksenä, sillä päinvastoin kuin kiihkeimmät aatetoverinsa hän ei tuo asiaa mitenkään leimallisesti julki. Petri Nevalaisen kirjassa Siinäpä se! (2005) Mertaranta toteaa uskonkäsityksensä liittyvän hyvin käytännönläheisesti yleiseen oikeudenmukaisuuteen ja toisten ihmisten huomioonottamiseen.

Musiikillisesta lahjakkuudestaan Mertaranta on antanut näytteen muun muassa jouluaattona 1998 Illan finaali -ohjelmassa, jossa hän esitti puku päällä ja kiiltonahkakengissä Kassu Halosen ja Vexi Salmen kappaleen Sydämeeni joulun teen. Valmistuttuaan Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitoksesta hän toimi Nastolassa musiikkipainotteisella luokalla ala-asteen luokanopettajana. Keikkoja hän tekee edelleen rumpalina oman All Star Bandinsa kanssa.

Joillekin urheilutoimittajille ei ole olemassa urheilun ulkopuolista elämää, ja Suomen häviö lajissa kuin lajissa tuntuu henkilökohtaiselta katastrofilta. On selvää, että Mertarantakin pitää selostuksissaan aina Suomen puolta, mutta tappionkin hetkellä hän pyrkii keskittymään itse pääasiaan, eli ohjelmatapahtuman sisällön mahdollisimman oikeasuuntaiseen esittämiseen. Hän painottaa, että selostuksen laatu ei saa laskea, vaikka Suomen menestys takkuilisikin. On silti kaksi paikkaa, joissa hän myöntää olleensa selostajana kovan paikan edessä. Toinen oli Suomen ja Unkarin välinen MM-karsintaottelu jalkapallossa vuonna 1997, jonka vuoksi Suomi menetti jatkopaikan kohtalokkaasti ja huonolla tuurilla aivan viime minuuteilla. Toinen kauhun paikka oli jääkiekossa vuoden 2003 MM-kamppailu Ruotsia vastaan, jossa Suomen varmalta tuntunut 5-1 johto kääntyi riipaisevaksi tappioksi. Lahden MM-hiihtojen doping-katastrofin aikana 2001 Mertaranta oli paikan päällä kisojen kenttäkuuluttajana, joten hänen tehtäviinsä ei kuulunut lainkaan ottaa kantaa tapahtumiin.

Vaikka suuri yleisö tuntee Mertarannan nimenoman jääkiekkoselostajana, hänen lempilajinsa on yhä edelleen jalkapallo. Osa tv-katsojista toki muistaa Mertarannan ja Jukka Röngän legendaariset Englannin Valioliigan lähetykset, joissa sattui ja tapahtui. Välillä miehet lähtivät ulos studiosta, vaikka uuden sääntötulkinnan mukaan itse peli jatkui vielä jatkoajalla. Välillä kaveruksilta petti pokka totaalisesti.

Sitä, että Mertaranta luopui rakkaimman lajinsa selostamisesta, mies pitää ammattiin kuuluvan erikoistumisen vaatimuksena. "Selostajan kannattaisi mielestäni keskittyä vaikka kahteen lajiin: kolmas alkaa olla jo siinä ja rajoilla. Omiin lajeihin keskittyminen auttaa selostajan osaamisen kehittymistä", hän toteaa. Mertaranta pitää esimerkiksi mahdottomana ajatusta, että olisi alkanut selostaa formula ykkösiä, koska ei ole perehtynyt moottoriurheiluun tarpeeksi hyvin. Mertarannan kakkoslajina on ollut tähän asti yleisurheilu, joka eroaa selostajan näkökulmasta luonteeltaan täysin jääkiekosta. Yleisurheilun selostaminen on pitkälti tilastojen tuntemista ja lyhyiden räjähtävien huippuhetkin välisten suvantojen täyttämistä.

Uskonkin, että hiihdossa riittää Mertarannalle jääkiekon ohella haastetta kerrakseen. Ainakin meikäläinen hakeutuu hiihtokisojen aikaan television ääreen hanakammin kuin ennen. Jättääkö Mertaranta sitten yleisurheilun muiden huoleksi vai onko kolmessa lajissa hänelle liikaa? Se jääköön nähtäväksi.

Ilkka Isosaari


Kolumnistin muut kolumnit