Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

kirkon edustajat kerjää minulta rahaa. sitten muka kirkko avustaa köyhiä.missä se jumala ja enkelit olikaan.näidenhän se piti auttaa.mihin siinä minua tarvitaan. näyttäs se jumala enkeleineen kykynsä.eikä minulta pyytelisi apua. 10.08.2017 10:08
lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Kivitutkimus uudessa kukoistuksessa

Askon uudistetun tehdasrakennuksen tiloissa pidetyt Kivi- ja korumessut keräsivät jälleen ympärilleen runsaasti alan harrastajia sekä kivi- ja muista materiaaleista kiinnostuneita korujen ostajia. On kulunut 25 vuotta Lahden Kivikerho ry:n perustamisesta. Kivien kerääminen ja tutkimus ovat tulleet jälleen metsissä ja pellon pientareilla käyskentelevien mielenkiinnon kohteiksi. Välillä harrastusta pidettiin epämuodikkaana.

Nykyisin haetaan mineraalilöydöksiä, joitten osioita käytetään gsm-puhelimien ja monien elektronisten eli H  Tech-laitteiden "moottorien" raaka- aineina. Raaka-kullan hinta on huipussaan ja sen sekä muiden mineraalien etsintä ympäri Suomea on koeporausten kohteena ulkomaisten kaivosyhtiöiden toimesta. Esimerkiksi pienissä ja suurissa akuissa käytetään litiniumia, mitä saadaan Pegmatiitti- esiintymistä, selvisi geologian opiskelija Jarkko Klamin esitelmästä messuilla.

Toistaiseksi Kiina on kaivoksillaan vaurain erilaiseen uuteen tekniikkaan tarvittavien mineraalien tuottaja maailmassa. Jos Suomesta löytyy suuria karkeaa graniittia muistuttavia esiintymiä, joissa Pegmatiittia on pitkinä, syvinä juovina, saatetaan pienimuotoista kaivostoimintaa ryhtyä harjoittamaan mineraalien esiintymispaikoissa. Nämä esiintymät sisältävät muun muassa litiniumin lisäksi rubidiumia, cesiumia, fluoria ja tantaalia sekä tinaa ja flooria. Etelä-Suomesta näitä esiintymiä on löytynyt Kemiöstä, Tammelasta, Somerolta sekä Orivedeltä ja Kuortaneelta Etelä- Pohjanmaalta. Kivimalmeja keräävä harrastelija löytää hyviä vinkkejä ja tietoa harrastukselleen Etsivä löytää-lehdestä, jota julkaisee Geologinen tutkimuslaitos.

Kivimessut
Kivi- ja korumessuille saapui viime viikonloppuna kauniin sään tuomana aamusta alkaen runsaasti vieraita. Osaa kiinnostivat eri tyyppiset kivet, mutta aitojen korukivien ostajia oli joukossa runsaasti. Kuvassa Lahden Kivikerho ry:n väkeä kertomassa vierailijoille näytteille asetettujen kivien historiaa.

Messujen toinen luennoitsija oli kivikeräilyn harrastaja ja galleristi Pekka Lunnikivi Hämeenlinnasta. Hän kertoi tarinoita löytämistään kivistä, niiden hionnasta ja ympäristöistä, mistä hän on kivikokoelmansa kartuttanut. Kanta - Hämeen metsät ovat olleet Lunnikivelle harrastuksen alkulähde malmin etsinnän kuumina vuosina. Malminetsijää kiinnostivat erityisesti Volframi - raskasmetallilöydökset. Siitä tehdään hehkulamppujen hehkulanka. Sormusten materiaalina käytettäessä se ei aiheuta ihottumaa, kuten kultasormuksissa olevat metalliseokset. Volframia käytetään järeitten panssaritorjunta-aseiden valmistukseen.

Myyntipöydiltä oli messuvieraitten mahdollisuus ostaa ulkomailta tuoduista kivikokoelmista muistoja. Osa myynnissä olleista kivistä on kovaa kiviainesta, mistä voi hioa korukiviä, mutta joitakin kivilajeja voi ihailla ainoastaan kiviaineksen pehmeyden tähden kirjahyllyn reunalla tai paperipainona. Korujen ostajille myyjät kertoivat, korukivistä, jotka olivat synteettisiä, kauniita ja kohtuuhintaisia. Puolijalokivet tai viljellyt helmet olivat jo hinnaltaan synteettisiä korukiviä tuntuvasti kalliimpia.

Kivien maailma on kiehtova. Kivi-ja korumessut antoivat vierailleen kipinän tutustua kivien moninaiseen maailmaan. Kiviharrastajat kertovatkin pilke silmäkulmassa, että on koteja, missä kirjat ja kivilöydöt käyvät hiljaista olemassaolon taistelua tilasta kirjahyllyssä.

Marja-Liisa Niuranen

 


Ajankohtaista -arkisto