Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21
miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Kivitutkimus uudessa kukoistuksessa

Askon uudistetun tehdasrakennuksen tiloissa pidetyt Kivi- ja korumessut keräsivät jälleen ympärilleen runsaasti alan harrastajia sekä kivi- ja muista materiaaleista kiinnostuneita korujen ostajia. On kulunut 25 vuotta Lahden Kivikerho ry:n perustamisesta. Kivien kerääminen ja tutkimus ovat tulleet jälleen metsissä ja pellon pientareilla käyskentelevien mielenkiinnon kohteiksi. Välillä harrastusta pidettiin epämuodikkaana.

Nykyisin haetaan mineraalilöydöksiä, joitten osioita käytetään gsm-puhelimien ja monien elektronisten eli H  Tech-laitteiden "moottorien" raaka- aineina. Raaka-kullan hinta on huipussaan ja sen sekä muiden mineraalien etsintä ympäri Suomea on koeporausten kohteena ulkomaisten kaivosyhtiöiden toimesta. Esimerkiksi pienissä ja suurissa akuissa käytetään litiniumia, mitä saadaan Pegmatiitti- esiintymistä, selvisi geologian opiskelija Jarkko Klamin esitelmästä messuilla.

Toistaiseksi Kiina on kaivoksillaan vaurain erilaiseen uuteen tekniikkaan tarvittavien mineraalien tuottaja maailmassa. Jos Suomesta löytyy suuria karkeaa graniittia muistuttavia esiintymiä, joissa Pegmatiittia on pitkinä, syvinä juovina, saatetaan pienimuotoista kaivostoimintaa ryhtyä harjoittamaan mineraalien esiintymispaikoissa. Nämä esiintymät sisältävät muun muassa litiniumin lisäksi rubidiumia, cesiumia, fluoria ja tantaalia sekä tinaa ja flooria. Etelä-Suomesta näitä esiintymiä on löytynyt Kemiöstä, Tammelasta, Somerolta sekä Orivedeltä ja Kuortaneelta Etelä- Pohjanmaalta. Kivimalmeja keräävä harrastelija löytää hyviä vinkkejä ja tietoa harrastukselleen Etsivä löytää-lehdestä, jota julkaisee Geologinen tutkimuslaitos.

Kivimessut
Kivi- ja korumessuille saapui viime viikonloppuna kauniin sään tuomana aamusta alkaen runsaasti vieraita. Osaa kiinnostivat eri tyyppiset kivet, mutta aitojen korukivien ostajia oli joukossa runsaasti. Kuvassa Lahden Kivikerho ry:n väkeä kertomassa vierailijoille näytteille asetettujen kivien historiaa.

Messujen toinen luennoitsija oli kivikeräilyn harrastaja ja galleristi Pekka Lunnikivi Hämeenlinnasta. Hän kertoi tarinoita löytämistään kivistä, niiden hionnasta ja ympäristöistä, mistä hän on kivikokoelmansa kartuttanut. Kanta - Hämeen metsät ovat olleet Lunnikivelle harrastuksen alkulähde malmin etsinnän kuumina vuosina. Malminetsijää kiinnostivat erityisesti Volframi - raskasmetallilöydökset. Siitä tehdään hehkulamppujen hehkulanka. Sormusten materiaalina käytettäessä se ei aiheuta ihottumaa, kuten kultasormuksissa olevat metalliseokset. Volframia käytetään järeitten panssaritorjunta-aseiden valmistukseen.

Myyntipöydiltä oli messuvieraitten mahdollisuus ostaa ulkomailta tuoduista kivikokoelmista muistoja. Osa myynnissä olleista kivistä on kovaa kiviainesta, mistä voi hioa korukiviä, mutta joitakin kivilajeja voi ihailla ainoastaan kiviaineksen pehmeyden tähden kirjahyllyn reunalla tai paperipainona. Korujen ostajille myyjät kertoivat, korukivistä, jotka olivat synteettisiä, kauniita ja kohtuuhintaisia. Puolijalokivet tai viljellyt helmet olivat jo hinnaltaan synteettisiä korukiviä tuntuvasti kalliimpia.

Kivien maailma on kiehtova. Kivi-ja korumessut antoivat vierailleen kipinän tutustua kivien moninaiseen maailmaan. Kiviharrastajat kertovatkin pilke silmäkulmassa, että on koteja, missä kirjat ja kivilöydöt käyvät hiljaista olemassaolon taistelua tilasta kirjahyllyssä.

Marja-Liisa Niuranen

 


Ajankohtaista -arkisto