Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21
miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ostoskadulla yhteiset synttärit

Kesällä siitä jo puhuttiin silloin tällöin. Syksyä kohti tultaessa hiukan useammin. Viime viikon sunnuntain (9.10.) puheet konkretisoituivat: Liipolassa Ostoskadun kaksi taloa, 14 ja 24 viettivät yhteisiä 40-vuotisjuhliaan seurakuntakeskuksessa. Juhlan aikaan saamisesta on syytä kiittää erityisesti näiden asunto-osakeyhtiöiden hallitusten puheenjohtajia, Jukka Alataloa ja Seppo Niukkasta

Väkeä saapui yllättävän paljon. Ja mikäpä oli saapuessa, aika lailla hyvin naapuritalojen asukkaat toisensa tuntevat ainakin ulkonäöltä, se antaa jo mahdollisuuden tervehtimiseen kun tullaan vastakkain kadulla tai jopa hetkelliseen juttutuokioon. Turhaa ovat puheet siitä, ettei kerrostaloalueilla tutustuttaisi.

ostoskatu
Talojen hallitusten puheenjohtajat kantoivat ison vastuun juhlien onnistumisesta. Rauhallisesti he roolinsa ottivat. Vasemmalla Jukka Alatalo Ostosk. 14:sta ja oikealla Seppo Niukkanen Ostosk. 24:sta.

Juhlapuheessaan Seppo Niukkanen pohti hauskasti, miten yhdenkin talon historian voi sijoittaa aikajanalle. Jos nämä kaksi taloa olisi rakennettu 40 vuotta aiemmin, olisi vastassa ollut sotavuodet ja niistä toipuminen. Kun ne rakennettiin 1970-1971, elettiin rauhan aikaa. 70-luvulla Lotto tuli Suomeen, se on nyt näitten talojen ikäinen. Parkkipirkot aloittivat 70-luvun alussa kolmessa suuressa kaupungissa: Helsingissä, Espoossa ja Lahdessa. Saman vuosikymmenen alussa syntyi tuleva jalkapallotähti Jari Litmanen.

Entäpä nyt? Taas uhkaa lama, mutta Litti pelaa edelleen. Entäs 40 vuoden kuluttua, pohti Niukkanen ja totesi, että hänen nyt 10-vuotias kuopuksensa on silloin 50-vuotias.

Talo on monessa suhteessa kuin ihminen: iän myötä se tarvitsee jos jonkinlaista remppaa. Niitä on ollut näillä juhlivilla rakennuksilla aika mittavasti. On ollut putki-, julkisivu-, hissi- ja ikkunaremontteja. Molemmissa asuntoyhtiöissä on haluttu pitää huolta rakennusten kunnosta asukkaitten eduksi.

Kaikilla oli tosi hauskaa, kun Aune Heino esitti riemastuttava runon ikääntymisen ongelmista. "On se niin kauheaa, kun peilitkin näyttävät väärin." Eila Jokisen lyhyt katsaus Liipolan alueen rakentumiseen ja historiaan kirvoitti muistoja pöytien ääressä istuvilta. Ennen ruokailua ehdittiin jutella vaikka mitä.

Kiertelin kyselemässä juhlaväeltä, millaisena he kokevat tämän meidän Liipolamme, mikä täällä on parasta. Luonto, loistavat lenkkimaastot, hyvä joukkoliikenne, koulut, päiväkodit, kirjasto, kauppojen läheisyys... Kiittämisen aihetta on.

 

Eila Jokinen

 

 

 

 

 


 


Ajankohtaista -arkisto