Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

sisäiset uhat selvitettävä sanoo kanerva. poliitikko ei ymmärrä näköjään uhkia. on meillä siinä poliitikko.no ainakin naisten tekemät vääryydet.jotka on selvittämättä.kyvyttömät pois paikoiltaan. 21.08.2017 08:42
Kysyisin nyt. Saako tänne kirjoittaa, vaikka ei osaakaan. Aloitukset pienellä ym.söherrystä. Jos olis edes asiaa, niin vielähän sen saattaisi kestää. 20.08.2017 18:43
meillä moni ei ymmärrä lukemaansa.ja nämä samat on sitten tekemässä päätöksiä.kun tekee ratkaisuja täytyisi ymmärtää mitä tekee.seuraukset on senmukaiset mitä nyt on. 17.08.2017 11:42
kirkon edustajat kerjää minulta rahaa. sitten muka kirkko avustaa köyhiä.missä se jumala ja enkelit olikaan.näidenhän se piti auttaa.mihin siinä minua tarvitaan. näyttäs se jumala enkeleineen kykynsä.eikä minulta pyytelisi apua. 10.08.2017 10:08
lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Toisistaan vieraantuneet suomalaiset

18.8.2017

Juhani Melanen

Brändi Lahden sietämätön hilpeys

18.8.2017

Papin Palsta

Jumalan tie

18.8.2017

Ville Skinnari

Lyhyt kesä ja pitkä syksy

18.8.2017


Viivi Reipas on virkeä seniori

Launeella Äestäjänkadulla omakotitalossaan asuva Viivi Reipas on sukunimensä veroinen ihminen. Hän on erittäin elämänmyönteinen seniori, jolla riittää ystäviä ja harrastuksia. 83 ikävuodestaan huolimatta hän jaksaa hoidella talonsa asioita kiitettävästi ja kotipiiristä löytyy myös mukava harrastus. Hänen pihapiirinsä on kukoistava vielä näin lokakuussakin.

Vaikka Viivi on Matti-miehensä kuoleman jälkeen asunut pääasiallisesti yksin jo kymmenen vuoden ajan, hän ei le jäänyt murehtimaan ja toivottamaksi.

-Ennen tähän taloon muuttoa asuimme Suorakulmankadulla. Tässä olen asunut vuodesta 1973 lähtien. Mukava paikka asua ja ihanat naapurit, jotka myös auttavat minua.

- Esimerkiksi naapurissa asuu hyvä ystävä, joka auttaa siivoamisessa ja leikkaa nurmikon. Välillä minulla asui tässä kaksi virolaistyttöä, jotka olivat mukavia ja auttoivat talon töissä, kertoi Viivi Reipas, jonka omakotitalosta löytyy viisi huonetta.

Reipas
Viivi viihtyy omakotitalossaan Äestäjänkadulla, eikä hänelle tulisi mieleenkään muuttaa asumismuotoaan.

Viimeisin uudistus talossa on vuosi sitten Viivin hankkima infrasauna, joka sopii seniorille hyvin. Infrasauna toimii sähköllä eikä sauna vaadi kiuasvettä, vaan vesi on nautittava sisäisesti ennen saunaan menoa.

- Olin aikoinaan kolarissa, jonka jälkeen jalat eivät ole olleet entisenlaisessa kunnossa, joten kipuaminen alakerran saunasta on vaikeaa. Tämä uusi saunaratkaisu on todella hyvä auttaen erilaisiin kiputiloihin, Viivi Reipas kehuu.

Seniori-Viivin sitkeydestä kertoo hyvin se, että muutama vuosi sitten hän kävi ostamassa silloin Launeenkadun varrella sijainneesta K-Raudasta multaa viisi säkillistä.

- Säkit pantiin ostoskärryyn ja työnsin ne kotiin. Kyllähän ohi kulki reippaita nuoria miehiä, mutta ei kukaan auttanut.

Viivi Reipas liikkuu nykyisin aktiivisesti rollaattorin avulla. Kauppareissujen kohteena on pääasiallisesti Citymarket, mutta kertoopa teräsmuori käyneensä Prismassakin.

- Keskustassa käyn pääasiallisesti Helmi-taksilla. Valitettavaa on se, että se kulkee vain aamupäivisin. Saisi kulkea myös iltapäivällä.

Reipas käy Launeen kirkossa Valkovuokot -ryhmän tilaisuuksissa ja keskustassa esimerkiksi Nivelyhdistyksen luennoita kuuntelemassa. Yleensä nämä luennot ovat iltapäivisin, joten Reippaan kommentti Helmi-taksista on asiallinen.

- Tulipahan tässä käytyä Helsingissäkin Hengen ja tiedon messuilla, paljasti astrologiaa harrastava Viivi Reipas, joka oli vielä parisen vuotta mukana Marian kammarin toiminnassa.
- Siellä kävin auttelemassa muita 12 vuoden ajan.

Aktiivisen seniorin yksi mielenkiintoinen harrastus on puutarhan hoito. Pihalta löytyy myös kasvihuone.

- Kaikki puutarhassa on onnistunut hienosti. Minulla on sadevesisäiliöt, joista vettä riittää koko pihan alueelle. Tänä kesänä kasvatin kasvihuoneessa kirsikkatomaattia, sipuleita ja vesimelonia.

Kesäisin hän ottaa päivänokoset puutarhassa verkkokeinussa.

- Välillä nukun niin sikeästi, etten kuule edes vieraan tuloa. Verkkokeinussa on hyvä nukkua, koska siinä on varjo päällä.

42 vuoden ajan Lahden kaupungin palveluksessa ollut Viivi Reipas on pystynyt sitkeydellään asumaan omassa talossa.

- Eläkkeeni avulla pystyn hoitamaan esimerkiksi lämmityskulut. Eläke on riittävä. Ei tarvitse muuta kuin elää nuukasti, virkeä seniori Viivi Reipas totesi.

- Välillä kaipaan juttuseuraa. On ikävä olla ilman juttukaveria. Kerrankin itkin tätä asiaa, mutta tilanne helpottui, kun menin pihalle ja käänsin kaksi kompostia.


Harri Hulkko

 


Ajankohtaista -arkisto