Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31
toiko nimen muutos tulosta. kun nimeä muutettiin metsätyömiehestä metsuriksi. saatiinko naiset tekemään 40 prosenttia pöllipinosta.jotta se kiintiö edes täyttyy.tämäkin unehtuu naisilta puhuttaessa siitä tasa-arvosta. 25.09.2017 07:53

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Euroopan sairas mies

20.10.2017

Papin Palsta

Kaikki kääntyy hyväksi

20.10.2017

Ville Skinnari

Elämä ja kuolema

20.10.2017


Viivi Reipas on virkeä seniori

Launeella Äestäjänkadulla omakotitalossaan asuva Viivi Reipas on sukunimensä veroinen ihminen. Hän on erittäin elämänmyönteinen seniori, jolla riittää ystäviä ja harrastuksia. 83 ikävuodestaan huolimatta hän jaksaa hoidella talonsa asioita kiitettävästi ja kotipiiristä löytyy myös mukava harrastus. Hänen pihapiirinsä on kukoistava vielä näin lokakuussakin.

Vaikka Viivi on Matti-miehensä kuoleman jälkeen asunut pääasiallisesti yksin jo kymmenen vuoden ajan, hän ei le jäänyt murehtimaan ja toivottamaksi.

-Ennen tähän taloon muuttoa asuimme Suorakulmankadulla. Tässä olen asunut vuodesta 1973 lähtien. Mukava paikka asua ja ihanat naapurit, jotka myös auttavat minua.

- Esimerkiksi naapurissa asuu hyvä ystävä, joka auttaa siivoamisessa ja leikkaa nurmikon. Välillä minulla asui tässä kaksi virolaistyttöä, jotka olivat mukavia ja auttoivat talon töissä, kertoi Viivi Reipas, jonka omakotitalosta löytyy viisi huonetta.

Reipas
Viivi viihtyy omakotitalossaan Äestäjänkadulla, eikä hänelle tulisi mieleenkään muuttaa asumismuotoaan.

Viimeisin uudistus talossa on vuosi sitten Viivin hankkima infrasauna, joka sopii seniorille hyvin. Infrasauna toimii sähköllä eikä sauna vaadi kiuasvettä, vaan vesi on nautittava sisäisesti ennen saunaan menoa.

- Olin aikoinaan kolarissa, jonka jälkeen jalat eivät ole olleet entisenlaisessa kunnossa, joten kipuaminen alakerran saunasta on vaikeaa. Tämä uusi saunaratkaisu on todella hyvä auttaen erilaisiin kiputiloihin, Viivi Reipas kehuu.

Seniori-Viivin sitkeydestä kertoo hyvin se, että muutama vuosi sitten hän kävi ostamassa silloin Launeenkadun varrella sijainneesta K-Raudasta multaa viisi säkillistä.

- Säkit pantiin ostoskärryyn ja työnsin ne kotiin. Kyllähän ohi kulki reippaita nuoria miehiä, mutta ei kukaan auttanut.

Viivi Reipas liikkuu nykyisin aktiivisesti rollaattorin avulla. Kauppareissujen kohteena on pääasiallisesti Citymarket, mutta kertoopa teräsmuori käyneensä Prismassakin.

- Keskustassa käyn pääasiallisesti Helmi-taksilla. Valitettavaa on se, että se kulkee vain aamupäivisin. Saisi kulkea myös iltapäivällä.

Reipas käy Launeen kirkossa Valkovuokot -ryhmän tilaisuuksissa ja keskustassa esimerkiksi Nivelyhdistyksen luennoita kuuntelemassa. Yleensä nämä luennot ovat iltapäivisin, joten Reippaan kommentti Helmi-taksista on asiallinen.

- Tulipahan tässä käytyä Helsingissäkin Hengen ja tiedon messuilla, paljasti astrologiaa harrastava Viivi Reipas, joka oli vielä parisen vuotta mukana Marian kammarin toiminnassa.
- Siellä kävin auttelemassa muita 12 vuoden ajan.

Aktiivisen seniorin yksi mielenkiintoinen harrastus on puutarhan hoito. Pihalta löytyy myös kasvihuone.

- Kaikki puutarhassa on onnistunut hienosti. Minulla on sadevesisäiliöt, joista vettä riittää koko pihan alueelle. Tänä kesänä kasvatin kasvihuoneessa kirsikkatomaattia, sipuleita ja vesimelonia.

Kesäisin hän ottaa päivänokoset puutarhassa verkkokeinussa.

- Välillä nukun niin sikeästi, etten kuule edes vieraan tuloa. Verkkokeinussa on hyvä nukkua, koska siinä on varjo päällä.

42 vuoden ajan Lahden kaupungin palveluksessa ollut Viivi Reipas on pystynyt sitkeydellään asumaan omassa talossa.

- Eläkkeeni avulla pystyn hoitamaan esimerkiksi lämmityskulut. Eläke on riittävä. Ei tarvitse muuta kuin elää nuukasti, virkeä seniori Viivi Reipas totesi.

- Välillä kaipaan juttuseuraa. On ikävä olla ilman juttukaveria. Kerrankin itkin tätä asiaa, mutta tilanne helpottui, kun menin pihalle ja käänsin kaksi kompostia.


Harri Hulkko

 


Ajankohtaista -arkisto