Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31
toiko nimen muutos tulosta. kun nimeä muutettiin metsätyömiehestä metsuriksi. saatiinko naiset tekemään 40 prosenttia pöllipinosta.jotta se kiintiö edes täyttyy.tämäkin unehtuu naisilta puhuttaessa siitä tasa-arvosta. 25.09.2017 07:53

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Euroopan sairas mies

20.10.2017

Papin Palsta

Kaikki kääntyy hyväksi

20.10.2017

Ville Skinnari

Elämä ja kuolema

20.10.2017


Marian Kammari toimii vapaaehtoistyöllä

Marian Kammari on Lahden Seurakuntayhtymän diakoniatyön vapaaehtoistyön keskus ja se toimii Mariankatu 16:n sisäpihalla lähellä Ristin kirkkoa. Marian Kammarin tavoitteena on tukea ihmisiä, joille yksinäisyys, ikääntyminen ja sairaudet tuovat arkeen tilanteita, joissa toisen ihmisen läsnäolo on tärkeää. 

Mukana toiminnassa on tällä hetkellä yli 300 vapaaehtoistyöntekijää kolmessa eri toimintamuodossa. Lisäksi käsityöpuolelta löytyy 30 vapaaehtoista. Ehkäpä näkyvin toimintamuoto on suosittu Marian Kammarin kahvila, jossa kaikenikäiset ihmiset tapaavat toisiaan, lukevat päivän lehtiä tai vaikkapa lepuuttavat jalkojaan kauppareissullaan. 
Vuodesta 1990 toiminutta kahvilaa pyöritetään pääosin vapaaehtoistyöllä, joten monet leivonnaisetkin ovat kotona leivottuja. Päivästä riippuen paikalla on 2-6 vapaaehtoista.

Kammari
Marian Kammarin viihtyisässä kahvilassa riittää vilskettä joka päivä

 - Päivittäin käy keskimäärin 100-200 asiakasta, markkinapäivisin on sitten vielä kiireisempää kertoo emäntä Kaarina Welling.

Lisäksi kahvilasta löytyy nettipiste, leikkihuone, askarteluhuone ja hiljainen huone. Askarteluhuoneesta löytyy mm.kolmet kangaspuut.
Maanantaisin tiloissa järjestetään kudontapiiri ja torstaisin askartelupiiri. Kahvilassa järjestetään myös ohjelma- ja yhteislauluhetkiä erilaisille ryhmille.

 - Kahvilasta saatu tuotto lahjoitetaan erilaisiin hyväntekeväisyyskohteisiin kertoo Welling.

Kahvilassa istunut Keijo Lemmetyinen kertoi käyvänsä kahvilla viikottain, koska kyseessä on kiva ja rauhallinen paikka.

 - Viidakkorummun kautta kuulin tästä paikasta ja täällä tulee istuttua noin tunti päivässä ja juteltua ystävien kanssa. Varmasti Lahden paras palvelu ylistää päivän lehteä selaillut Lemmetyinen.

Ilmainen avustajatoiminta

Avustajat antavat apua erilaisissa kertaluonteisissa auttamistilanteissa esim. käydään yhdessä kaupassa, kirjastossa tai vaikkapa teatterissa. Jos tarvitaan vasaraa ja ruuvimeisseliä tai kun lamppu kaipaa vaihtoa, niin miehisempää apua saa Marian Leijonilta.
Myös lastenhoitoon on mahdollista saada apua muutamaksi tunniksi kerrallaan.

Vapaaehtoistyöntekijät eivät saa tehdä hoidollisia toimenpiteitä esim. lääkkeiden jakoa. Myöskään kotityöt kuten siivous tai ruoanlaitto eivät kuulu työnkuvaan.

Marian Kammarin ilmaisen avustajan saa avuksi soittamalla maanantaista torstaihin klo 9 - 12 Kammarin päivystäjälle. Pääosin apua saa arkisin, mutta avustajasta riippuen on mahdollista saada apua myös viikonloppuisin. Avustajat vaihtuvat päivystysvuoron mukaisesti, joten he eivät ole kenenkään nimikkoavustajia.

Ystävätoiminta

Jo vuodesta 1973 on toiminut Marian Kammarin ystävätoiminta, jossa koulutetut vapaaehtoiset toimivat pitkäaikaisina ystäville vanhuksille ja vammautuneille. Ystävä toimii kuuntelijana ja tukijana pitämällä yhteyttä säännöllisesti.

Kaikilta Marian Kammarin toiminnoissa olevilta edellytetään soveltuvuutta toimintaan, kurssin (noin 25 tuntia) käymistä ja vaitiolovelvollisuutta.

 -Kahvilan työvuoro on noin kolmen viikon välein, joten ei tämä ihmeemmin rasita. Lisäksi tästä tulee itselleen hyvä mieli, kun saa auttaa muita ihmisiä kertoo tiistaina avustajatoiminnan päivystäjänä toiminut Pipsa Erviä.

 - Marian Kammarin toiminnassa ei ole autettavia ja auttajia, vaan ihmisiä erilaisissa elämäntilanteissa jakamassa yhteisen elämän asioita kiteyttää toiminnanohjaaja Mervi Rossi lopuksi.

 

Petri Salomaa

 


Ajankohtaista -arkisto