Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ilen hajatelmat

Ile

Teija Sopanen

Harva julkisuuden henkilö on ollut yhtä rakastettu kuin Teijan Sopanen. Sain kunnian olla hänen esimiehenään Seura-lehdessä lähes kymmenen vuotta. Ilo varsinkin toimituksen naisväen keskuudessa oli suuri, kun toimitusihteeriksi ja sittemmin toimituspäälliköksi asteli 24-vuotias poninhäntäinen mies. Kekkereillä - joita Seurassa piisasi vielä 80-luvulla paljon - sain tanssittaa koko illan toimituksen naisia. Ensimmäisenä parketille minua haki kuitenkin aina Teija.

Teija oli pohjimmiltaan herkkä ihminen, joka jännitti jutuntekoa aivan hirveästi. Seuraan hänet oli palkattu niin sanottuna seurapiiritoimittajana, jonka itseoikeutettuihin työtehtäviin kuuluivat Linnan juhlat itsenäisyyspäivänä. Toimin yleensä autokuskina, kun piti hakea filmirullia Mariankadun portilta sitä mukaan kuin valokuvaaja oli saanut niitä täytettyä. Meno oli hektistä, ja viimeisenä kyydissä tuli Teija, joka lupaa kysymättä veteli etupenkillä hermosauhuja tupakastaan. Ilmassa kyti aina vähintäänkin katastrofin ainekset, jollei olisi tiennyt, että se oli Teijan tyyli tehdä töitä. Jutut valmistuivat aina ajoissa ja olivat briljantteja.

Teijalla oli laaja tuttavakaarti, varsinkin teatterin ja television puolella. Olihan hänen ensimmäinen aviomiehensä kuuluisa näyttelijä, Matti Oravisto, ja Teija itse tv-kuuluttajana ja missinä ensimmäisiä suomalaisia superjulkkiksia. Hänen elämänsä viimeinen elämänkumppaninsa oli Kouvolan teatterin entinen johtajana toiminut Lauri Väärä, mistä Teija vitsaili tavan tavoin, että oli valinnut puolisokseen väärän miehen. Laajoista kontakteistaan huolimatta Teija ei koskaan uhrannut ystäviään juorulehdistön altltarille. Hänelle oli kunnia-asia pitää lähipiirinsä korrektit välit.

Ystäviään ja työtovereitaan Teija kutsui auliisti kotiinsa Helsingin Kruununhakaan. Itse kävin vielä Seurasta lähdettyäni neuvomassa hänelle tietokoneen käyttöä. Sitä vempelettä hän pelkäsi yli kaiken! Jos jutuntekoon tuli tekninen tai kieliopillinen ongelma, Teija kaivoi minutn esiin vaikka maan alta.Siihen aikaan ei kätytetty kännyköitä. Kerran hän tavoitti minut Lahdessa asuvan äitini kautta. Rouvat keskustelivat pitkään luonteenpiirteistäni ja omituisesta huumorintajustani.

Myöhemmin teimme yhteistyötä Teijan kanssa, kun kirjoitin kirjaani Kissoja ja Kissaihmisiä. Teija oli kissansa kanssa yksi teoksen tähdistä. Haastattelin Teijaa ja kissaa heidän mökillään Suomenniemellä. Päivä oli kerrassaan ihana, ja aurinko paistoi. Valokuvaajani Boy Hulden kahlasi vedessä hakemassa uusia kuvakulmia. Teija perkasi rantakivellä särkiä, ja kissa vahti toimitusta tarkkaavaisesti.

Lauri liittyi päivällisellä seuraamme. Ruoka oli mahtavaa ja Laurin jutut vähintäänkin yhtä hyviä. Mökin rappusilla, kissan kiehnatessä jalkopäässä ja sienikorin äärellä Teija oli kaikkein omimmillaan, ja sellaista Teijaa jäin kaipaamaan.

 


Kolumnistin muut kolumnit