Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

meillä moni ei ymmärrä lukemaansa.ja nämä samat on sitten tekemässä päätöksiä.kun tekee ratkaisuja täytyisi ymmärtää mitä tekee.seuraukset on senmukaiset mitä nyt on. 17.08.2017 11:42
kirkon edustajat kerjää minulta rahaa. sitten muka kirkko avustaa köyhiä.missä se jumala ja enkelit olikaan.näidenhän se piti auttaa.mihin siinä minua tarvitaan. näyttäs se jumala enkeleineen kykynsä.eikä minulta pyytelisi apua. 10.08.2017 10:08
lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Toisistaan vieraantuneet suomalaiset

18.8.2017

Juhani Melanen

Brändi Lahden sietämätön hilpeys

18.8.2017

Papin Palsta

Jumalan tie

18.8.2017

Ville Skinnari

Lyhyt kesä ja pitkä syksy

18.8.2017


Kullan kallis suomalainen ruoka

Hyväuskoiset suomalaiset luulivat, että liittyessään EU:n elintarvikemenomme halpenisivat, koska elintarvikkeiden raaka-ainehinnat laskisivat. Näin hetkeksi tapahtuikin, mutta notkahdus oli vain kosmeettinen ja lyhyt. Elintarvikkeiden jakeluketjussa on tapahtunut jotain kummallista. Raaka-aineiden hinnan alennuksen korvaaminen osittain tukijärjestelmällä ei ole hyödyttänyt viljelijöitä, vaan maatalouden kannattavuus on jatkuvasti alentunut tilakoon kasvusta huolimatta.

Nykyiset tuet ohjautuvat yhä edelleen lähinnä maataloutta harjoittamattomille maanomistajille peltomaan hinnan nousun myötä sekä elintarviketeollisuudelle halpojen raaka-aineiden muodossa.
Kun lisäksi vaarallisia raaka-aineita kierrätetään turkiseläinten rehuksi, on vaarassa syntyä kontrolloimattomia hullun lehmän tauteja ja muita tauteja. Samalla itsenäisen talonpojan asema on muuttunut byrokratian rengeiksi, jotka totalitaarisen valvonnan alaisena joutuvat nöyristelemään EU virkamiesten edessä ja todistelemaan heille pilkun tarkkuudella tukiehtojen noudattamista.

Monikaan valistunut kuluttaja ei tiedä, että raaka-aineiden osuus elintarvikkeiden hinnanmuodostuksesta on vain noin 14 prosenttia.
Alkutuotannon osuus suomalaisen kuluttajien ruokamenoista on noin 30 prosenttia, mikä koostuu raaka-aineista ja maataloustuesta. Maataloustuotannon arvo henkeä kohti laskettuna on 377 euroa ja maataloustuen 450 euroa.

Suomalaisen kuluttajan kannalta voidaan tehdä aiheellinen kysymys: onko tässä mitään järkeä? Nykyistä tulonjakaumaa hinnanmuodostuksessa muuttamatta, voidaan laskea raaka-aineiden hintojen voivan nousta keskimäärin 2,2 -kertaiseksi, jos nykyisestä tukijärjestelmästä luovuttaisiin.
Viljelijän kannalta kyseinen hinnannousu kattaisi tuotantokustannukset ja mahdollistaisi maatalouden pääsyn reaalitalouden pelikentille.
Alkuperäismerkintöjä vaaditaan vasta nyt ja keskustelu ruuan tuottamiseen käytettävien tuotantopanosten hinnan noususta on virittänyt maailmalla kiivasta väittelyä. Puheet maailmanmarkkinahinnoista ovat teoreetikkojen höpinöitä, sillä ylijäämäeriä dumpataan aina polkumyynnillä eteenpäin jossain päin maailmaa.

EU:n pinta-alasidonnaiset tuet ovat johtivat matalien tuottajahintojen aikana näennäisviljelyn voimistumiseen. Nyt kohoavilla hinnoilla viljelijän kannattaa huolellisesti paneutua, mitä viljelee ja ennen kaikkea miten viljelee.
Onneksi ammattitaito ja erikoistuminen ovat taas Suomessa nousemassa kunniaan. Tärkeää olisi luoda oikeaa viljelyosaamista. Tätä osaamista voisimme viedä ulkomaillekin. Vain sopusointi turvaa tulevaisuuden. Silti suuret globaalit virheet, kuten polttoaineiden tuottaminen viljasta, tulevat
nostamaan ruuan hintoja myös Suomessa. Me tarvitsemme oman maataloutemme, sillä kriiseissä apua on muualta vaikea saada ja typerää hakea.

Jussi Melanen

 


Kolumnistin muut kolumnit