Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Ilen hajatelmat

Ile

Leipäjono

Brittitoimittajat ovat ihmetelleet, miksi Suomen kaltaisessa hyvinvointivaltiossa on leipäjonoja. Olisikohan syynä se, että samalla, kun ihmisillä menee keskimääräistä paremmin, köyhien ja syrjäytyneiden olot ovat huonontuneet entisestään. Ja ruoka on Suomessa sikakallista!

Jos ette usko, miten suuri hätä joillakin on, käykääpä piruuttanne joku tiistai tai perjantai ennen puoltapäivää Hämeenkadun itäpäässä. Jos suurena ryhmänä ruoka-apua jonottavat määrättäisiin yhteen jonoon, se ulottuisi pahimmillaan naapurikorttelin ohi aina Aleksille asti.

Olen itsekin joutunut turvautumaan ruoka-apuun, aikanaan Vääksyssä ja myöhemmin jopa Lahdessa. Rahat olivat loppu, eikä kaapissa ollut edes ranskanleipää tai peruslenkkiä. Voin kertoa, että jonossa odottaminen vetää karskimmankin kovanaaman hiljaiseksi.

Silti pulina jonossa on kova ja jonotusnumeroista taistellaan. Venäjän kieli raikaa kauas toisena kotimaisena. Tämä kaikki takaa varmasti sen, että ohikulkijat katsovat sinua pitkään. Venäläisten osuus on kieltämättä suuri, mutta mistä samasta kohtalosta kärsivien suomalaisten viha heitä kohtaan johtuu? Rasismista, tietämättömyydestä vai huhupuheista?

Hevosmiesten tietotoimiston mukaan ruoan ja varsinkin leivän jakelun annosmäärää olisi pienennetty, koska venäläiset olisivat vieneet ruokaa rajan taakse sukulaisilleen. Tiedä häntä. On vaikea kuvitella kyseen olevan mistään mittavasta "salakuljetuksesta", koska leipä on kivikovaa ja elintarvikkeiden viimeinen käyttöpäivä on ollut kaksikin päivää aikaisemmin.

Suomalaisten pimeä puoli ainakin paljastuu, kun he valittavat elintarvikkeiden huonosta laadusta. Itse olen syönyt pari päivää vanhoja eineksiä saamatta vatsanväänteitä. Ilmeisesti ahneus kasvaa, kun jotain saa ilmaiseksi.

Kaupat ja ravintolat voisivat jo havahtua, että kurjistuminen on nykypäivänä karua arkea joillekin suomalaisille. Miksi meillä heitetään hyvää ja täysin käyttökelpoista ruokaa suuria määriä surutta roskiin? Häpeä leipäjonossa on suuri, mutta kenen tässä pitäisi oikeasti hävetä?

 


Kolumnistin muut kolumnit