Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

meillä moni ei ymmärrä lukemaansa.ja nämä samat on sitten tekemässä päätöksiä.kun tekee ratkaisuja täytyisi ymmärtää mitä tekee.seuraukset on senmukaiset mitä nyt on. 17.08.2017 11:42
kirkon edustajat kerjää minulta rahaa. sitten muka kirkko avustaa köyhiä.missä se jumala ja enkelit olikaan.näidenhän se piti auttaa.mihin siinä minua tarvitaan. näyttäs se jumala enkeleineen kykynsä.eikä minulta pyytelisi apua. 10.08.2017 10:08
lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Toisistaan vieraantuneet suomalaiset

18.8.2017

Juhani Melanen

Brändi Lahden sietämätön hilpeys

18.8.2017

Papin Palsta

Jumalan tie

18.8.2017

Ville Skinnari

Lyhyt kesä ja pitkä syksy

18.8.2017


Historian havinaa ruukkien nykyajassa

Anttilanmäki-Kittelän asukasyhdistyksen syysretki sisälsi jälleen aimo annoksen historiaa, kulttuuria ja kauniita maisemia. Elorannan liikenteen linja-auto suuntasi Jyrki Hokkasen ohjaamana Länsi-Uudellemaalle, nykyisin Raaseporin kuntaan kuuluviin 1600-luvun Pohjan ruukkimiljöisiin - Billnäsiin, Fiskarsiin ja Antskogiin. Matkalla oli mukana 32 henkeä - pääosin yhdistyksen jäseniä ja tuttuja kasvoja Anttilanmäeltä ja Kittelästä. Olemme aina iloisia yhdistyksen ulkopuolisista osallistujista, joita tälläkin kertaa oli mukana.

Lähdimme perinteiseen tapaan Anttilanmäen koululta syyskuisen usvaisena lauantaiaamuna. Edessä oli parin tunnin bussimatka ensimmäiseen kohteeseemme Billnäsissä. On aina arvoituksellista, millainen sää retkeläisiä jokaisella kerralla suosii. Jo matkalla Billnäsiin syyskuisen kostea aamu muuttui aurinkoisen lämpimäksi. Hupaisasti voisi todeta, että "aurinkoisen retkisään taika" ei pettänyt meitä tänäkään vuonna.

Billnäsissä sijaitseva Rakennusapteekki on kulttuurihistoriallisista rakennuksista ja niiden korjaamisesta kiinnostuneiden "pyhiinvaelluskohde". Vanha, Perniöstä siirretty hirsinen pappilarakennus Mikola elää uutta elämäänsä "tee-se-itse" -korjaajan aarreaittana. Pieteetillä korjattu pytinki kertoo kävijälle konkreettisesti perinteisen rakentamisen, korjaamisen ja restauroinnin periaatteista. Esillä on paljon tietoa, korjausrakentamisen kirjallisuutta, tapetteja, heloja, valaisimia ym. sekä vanhoista, puretuista rakennuksista poistettujen varaosien jälleenmyyntiä. Vieraillessamme Billnäsissä oli meneillään hirsirakentamisen kurssi.

Perinteiset retkikahvit katettiin luvan kanssa "apteekin" pihaan. Vastaanotto henkilökunnan taholta oli sydämellinen. Rakennusapteekin taustavoima ja yksi perustajista, Rolf Ringbom, tuli auliisti kertomaan meille paikan historiasta ja Rakennusapteekin toiminta-ajatuksista.

retki
Syysretkeläiset aamukahvilla ( Kuva M-L Niuranen)

Billnäsissä on paljon muutakin nähtävää. Ympäristö ja sen vanhat ruukkirakennukset kertovat paikan vuosisatojen takaisesta menneisyydestä. Alue elää tänä päivänä uutta aikaa palveluteollisuuden käytössä. Aurinkoinen päivä houkutteli matkalaiset kävelylle Mustionjoen toisella puolella sijaitsevaan Suomen vanhimpaan, Billnäsin Taimistoon, jossa meitä odotti esittely taimiston puutarhakasvien erikoisuuksista. Linja-automme sai lisää "matkustajia" aina perheomenapuista pienempiin kukkahankintoihin. Lounastimme paikan viehättävässä Puutarharavintolassa. Lounasannoksen kasvikset ja tummat viinirypäleet olivat taimiston omasta puutarhasta. Pihapiirin vanhimmassa rakennuksessa halukkaat ehtivät tutustua myös Antiikki- ja Käsityöriihen salaisuuksiin ja valokuvanäyttelyyn.

Maittavan aterian jälkeen lähdimme Fiskarsiin, Pohjan nuorimpaan ruukkialueeseen. Opastetussa Työkalu -näyttelyssä saimme syväluotaavan näkemyksen Fiskarsin työkalujen tuotantoon, eri ammattikuntien perinteisiin työkaluihin sekä modernin ajan työkalumuotoiluun ja yksittäisen työkalun suunnittelun vaiheisiin. Fiskarsin upea ruukkimiljöö tarjoaa nykyisin monille taiteilijoille suunnittelijoille, muotoilijoille ja käsintekijöille loistavat puitteet luovaan toimintaan, asumiseen ja matkailuun. Vehreässä miljöössä voisi viivähtää päivän tai parikin - vain istuen kupposen äärellä katsellen hiljalleen kuljeskelevia, kuunnellen lintujen laulua ja virtaavan veden liplatusta.

Kolmas ruukkialue Antskog on Pohjan ruukeista vanhin. Alueen etsiminen oli varsinainen seikkailu. Rakennukset toimivat edelleen teollisessa tuotantokäytössä ja sijaitsevat suljetulla alueella. Kulttuurilla ravituille matkalaisille matkan aikana toteutunut ja suunniteltua kevyempi lähestymistapa kohteeseen ei tuottanut pettymystä. Saimme ainakin seikkaperäisen selvityksen Antskogin ruukkiin ranskalaisten vallonien tuomista ja 1600- ja 1700-luvuilla käytetyistä raudanvalmistuksen työ- ja taontamenetelmistä paikalla olleesta infotaulusta.

Anttilanmäki-Kittelän asukasyhdistyksen syysretki 10.9. osui mukavasti vuoden 2011 Euroopan Rakennusperintöpäivään, jota vietettiin teemalla "Kulttuurin reittejä". Toimimme yhdistyksenä oman rakkaan alueemme rakennusperinnön ja kulttuuriperinnön puolesta - ja tällä syysretkellä toteutimme eurooppalaista ideaa varsin konkreettisesti.

Kiitokset osallistuneille hauskasta matkaseurasta, ja toivotan kaikille hyvää syksyä.

Virpi Tervonen, pj-matkanjohtaja

 


Ajankohtaista -arkisto