Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

kirkon edustajat kerjää minulta rahaa. sitten muka kirkko avustaa köyhiä.missä se jumala ja enkelit olikaan.näidenhän se piti auttaa.mihin siinä minua tarvitaan. näyttäs se jumala enkeleineen kykynsä.eikä minulta pyytelisi apua. 10.08.2017 10:08
lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Sää suosi Renkomäkipäivää

Perinteeksi muodostunut Renkomäki-päivä kokosi lähes 200 henkeä seurakuntakodille ja sen lähiympäristöön lauantaina 10.9.2011. Tällä kertaa sääkin oli mitä parhain, osittain taivasalla vietettyä tilaisuutta ajatellen.

Launeen seurakunnan aluetyötoiminnan puitteissa järjestettyyn tilaisuuteen oli saatu yhteistyökumppaneiksi kaikille Renkomäkeläisille tutut paikalliset toimijat mm. koulu, Martat, VPK, kirjasto ja omakotiyhdistys. Lisäksi seurakuntakodin pihamaalle oli saatu Villähteeltä kaikkien pienten tyttöjen ja poikien suosikki, Karkki-niminen poni. Ikään katsomatta aina yhtä suosittu Puksu-juna tarjosi myös kyytiään kirjastolta Renkomäkitalolle ja vähän kauemmaksikin.

Tilaisuudessa oli myös esillä esim. Liikenneturvan ja muiden järjestöjen sekä lähialueen toimijoiden esitteitä ja muuta valistavaa infoa.
Seurakuntakodilla tervetulosanat lausunut vs. seurakuntapastori Mira Vorne kertoi seurakunnan aluetyön taustalla olevan halun olla ihmisten arjessa mukana. Renkomäkipäivän kaltaisen toiminnan myötä vahvistetaan yhteisöllisyyttä ja kyläläisillä on mahdollisuus solmia kontakteja toistensa kanssa.
Tällaisten tapahtumien kautta kynnys osallistua seurakunnan toimintaan on matala. Kysyttäessä muusta seurakunnan toiminnasta Renkomäen alueella, Vorne mainitsi tulevan joulun ajan tilaisuudet ja sen, että suunnitteilla on herätellä kinkeriperinnettä ensi kevään aikana.

Kirkasääninen Renkomäen koulun kuoro, jossa oli tällä kertaa 17 laulajaa, esiintyi ohjaajansa Jaana Vanamon johdolla. Kuoro esiintyy pitkin vuotta koulun ja seurakunnan tilaisuuksissa. Vanamo kertoi että koulun kuoroon ei pidetä pääsykokeita, joten kaikki laulamisesta kiinnostuneet pääsevät mukaan. Renkomäen alueella on aina ollut kauniisti laulavia lapsia ja parhaana esimerkkinä siitä oli Vanamon mukaan eräänä vuonna koulun pääsiäishartaudessa esiintynyt 75-lapsinen kuoro.

taikuri
Taikurin esitys kokosi suuren yleisön Renkomäen kirjastoon

Renkomäen Martat olivat tuttuun tapaan monessa mukana. Ajankohtainen metsäsienien esittelypöytä loi värikkään katsauksen näihin metsien herkkuihin ja vaaran paikkoihin. Sienitietoutta jakanut Sirkka-Liisa Kuusela muistutti, että jos ei erota tappavan myrkyllistä valkoista kärpässientä ja tuoreena, ainakin maallikon silmiin hyvin samankaltaista herkkusientä toisistaan, on parempi jättää valkoiset sienet metsään.

Seurakuntakodilla Marttojen keittoa tarjoilleet Sirpa Uusikoski ja Johanna Huovinen kertoivat Renkomäen Marttojen olevan vireä, yli 60-päinen yhdistys, jossa on nykyään nuoriakin mukana. Toiminta on monipuolista ja mielikuva pelkästä villasukkien neulomisesta ei vastaa enää aikaansa. Martat kokoontuvat seurakuntakodilla parittomina viikkoina, joka toinen keskiviikko.

Seurakuntakodin pihaa hallitsi Renkomäen VPK:n sammutusauto. Palokuntalainen Sami Hapulahti kertoi palokunnalla olevan 30-40 hälyytystä vuosittain, mutta harvemmin itse Renkomäen alueella. Useimmiten palokunnan säiliöautoa tarvitaan avustamaan lähipaikkakunnille ulottuvissa tehtävissä. Nyt oli onneksi rauhallinen tilaisuus esitellä paloauton saloja lapsille, vaikka hälyytysvalmiudessa oltiinkin.

Renkomäen kirjastolla oli jännittynyt tunnelma taikuri-Villen esittäessä lukuisia taikatemppujaan. Kirjaston virkailija Irma Manssila kertoo paikalla olleen lähes 80 henkeä. Kirjasto ei normaalisti ole auki lauantaisin, mutta Renkomäkipäivät ovat aina olleet kirjastolle tärkeä syy pitää oviaan auki. Lasten jonottaessa taikurin muotoilemia ilmapallohahmoja, isät ja äidit saivat aikaa tutkia poistomyynnissä olevia kirjoja.

Renkomäkipäivän päätteeksi ehdittiin vielä tutustua Renkomäen omakotiyhdistyksen tukikohtaan, Renkomäkitaloon. Sisätiloiltaan valoisaksi kunnostetun vanhan omakotitalon puitteissa toimivan omakotiyhdistyksen toiminnasta kertoi sihteeri Mirja Virta ja toiminnassa aktiivisesti mukana oleva Renkomäen Marttojen puheenjohtaja Teija Braun. Mirja kertoi alueen kaava-asioista ja toi esille Vihreä Renkomäki-ajatusta. Teijan suunnitelmissa on aloittaa nuorteniltojen vetäminen omakotiyhdistyksen tiloissa perjantai-iltaisin, mihin hänellä nuoriso-ohjaajakoulutuksen kautta on hyvät valmiudet.

Päivän tunnit kuluivat nopeasti, vahvistaen osaltaan tunnetta siitä, että tällaiset tilaisuudet ovat paikkansa ansainneet. Jos et ehtinyt mukaan tällä kertaa, olepa valppaana vuoden kuluttua!

Launeen seurakunnan Renkomäen aluetyöryhmän puolesta
Olli Leivo

 


Ajankohtaista -arkisto