Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21
miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Sää suosi Renkomäkipäivää

Perinteeksi muodostunut Renkomäki-päivä kokosi lähes 200 henkeä seurakuntakodille ja sen lähiympäristöön lauantaina 10.9.2011. Tällä kertaa sääkin oli mitä parhain, osittain taivasalla vietettyä tilaisuutta ajatellen.

Launeen seurakunnan aluetyötoiminnan puitteissa järjestettyyn tilaisuuteen oli saatu yhteistyökumppaneiksi kaikille Renkomäkeläisille tutut paikalliset toimijat mm. koulu, Martat, VPK, kirjasto ja omakotiyhdistys. Lisäksi seurakuntakodin pihamaalle oli saatu Villähteeltä kaikkien pienten tyttöjen ja poikien suosikki, Karkki-niminen poni. Ikään katsomatta aina yhtä suosittu Puksu-juna tarjosi myös kyytiään kirjastolta Renkomäkitalolle ja vähän kauemmaksikin.

Tilaisuudessa oli myös esillä esim. Liikenneturvan ja muiden järjestöjen sekä lähialueen toimijoiden esitteitä ja muuta valistavaa infoa.
Seurakuntakodilla tervetulosanat lausunut vs. seurakuntapastori Mira Vorne kertoi seurakunnan aluetyön taustalla olevan halun olla ihmisten arjessa mukana. Renkomäkipäivän kaltaisen toiminnan myötä vahvistetaan yhteisöllisyyttä ja kyläläisillä on mahdollisuus solmia kontakteja toistensa kanssa.
Tällaisten tapahtumien kautta kynnys osallistua seurakunnan toimintaan on matala. Kysyttäessä muusta seurakunnan toiminnasta Renkomäen alueella, Vorne mainitsi tulevan joulun ajan tilaisuudet ja sen, että suunnitteilla on herätellä kinkeriperinnettä ensi kevään aikana.

Kirkasääninen Renkomäen koulun kuoro, jossa oli tällä kertaa 17 laulajaa, esiintyi ohjaajansa Jaana Vanamon johdolla. Kuoro esiintyy pitkin vuotta koulun ja seurakunnan tilaisuuksissa. Vanamo kertoi että koulun kuoroon ei pidetä pääsykokeita, joten kaikki laulamisesta kiinnostuneet pääsevät mukaan. Renkomäen alueella on aina ollut kauniisti laulavia lapsia ja parhaana esimerkkinä siitä oli Vanamon mukaan eräänä vuonna koulun pääsiäishartaudessa esiintynyt 75-lapsinen kuoro.

taikuri
Taikurin esitys kokosi suuren yleisön Renkomäen kirjastoon

Renkomäen Martat olivat tuttuun tapaan monessa mukana. Ajankohtainen metsäsienien esittelypöytä loi värikkään katsauksen näihin metsien herkkuihin ja vaaran paikkoihin. Sienitietoutta jakanut Sirkka-Liisa Kuusela muistutti, että jos ei erota tappavan myrkyllistä valkoista kärpässientä ja tuoreena, ainakin maallikon silmiin hyvin samankaltaista herkkusientä toisistaan, on parempi jättää valkoiset sienet metsään.

Seurakuntakodilla Marttojen keittoa tarjoilleet Sirpa Uusikoski ja Johanna Huovinen kertoivat Renkomäen Marttojen olevan vireä, yli 60-päinen yhdistys, jossa on nykyään nuoriakin mukana. Toiminta on monipuolista ja mielikuva pelkästä villasukkien neulomisesta ei vastaa enää aikaansa. Martat kokoontuvat seurakuntakodilla parittomina viikkoina, joka toinen keskiviikko.

Seurakuntakodin pihaa hallitsi Renkomäen VPK:n sammutusauto. Palokuntalainen Sami Hapulahti kertoi palokunnalla olevan 30-40 hälyytystä vuosittain, mutta harvemmin itse Renkomäen alueella. Useimmiten palokunnan säiliöautoa tarvitaan avustamaan lähipaikkakunnille ulottuvissa tehtävissä. Nyt oli onneksi rauhallinen tilaisuus esitellä paloauton saloja lapsille, vaikka hälyytysvalmiudessa oltiinkin.

Renkomäen kirjastolla oli jännittynyt tunnelma taikuri-Villen esittäessä lukuisia taikatemppujaan. Kirjaston virkailija Irma Manssila kertoo paikalla olleen lähes 80 henkeä. Kirjasto ei normaalisti ole auki lauantaisin, mutta Renkomäkipäivät ovat aina olleet kirjastolle tärkeä syy pitää oviaan auki. Lasten jonottaessa taikurin muotoilemia ilmapallohahmoja, isät ja äidit saivat aikaa tutkia poistomyynnissä olevia kirjoja.

Renkomäkipäivän päätteeksi ehdittiin vielä tutustua Renkomäen omakotiyhdistyksen tukikohtaan, Renkomäkitaloon. Sisätiloiltaan valoisaksi kunnostetun vanhan omakotitalon puitteissa toimivan omakotiyhdistyksen toiminnasta kertoi sihteeri Mirja Virta ja toiminnassa aktiivisesti mukana oleva Renkomäen Marttojen puheenjohtaja Teija Braun. Mirja kertoi alueen kaava-asioista ja toi esille Vihreä Renkomäki-ajatusta. Teijan suunnitelmissa on aloittaa nuorteniltojen vetäminen omakotiyhdistyksen tiloissa perjantai-iltaisin, mihin hänellä nuoriso-ohjaajakoulutuksen kautta on hyvät valmiudet.

Päivän tunnit kuluivat nopeasti, vahvistaen osaltaan tunnetta siitä, että tällaiset tilaisuudet ovat paikkansa ansainneet. Jos et ehtinyt mukaan tällä kertaa, olepa valppaana vuoden kuluttua!

Launeen seurakunnan Renkomäen aluetyöryhmän puolesta
Olli Leivo

 


Ajankohtaista -arkisto