Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

meillä moni ei ymmärrä lukemaansa.ja nämä samat on sitten tekemässä päätöksiä.kun tekee ratkaisuja täytyisi ymmärtää mitä tekee.seuraukset on senmukaiset mitä nyt on. 17.08.2017 11:42
kirkon edustajat kerjää minulta rahaa. sitten muka kirkko avustaa köyhiä.missä se jumala ja enkelit olikaan.näidenhän se piti auttaa.mihin siinä minua tarvitaan. näyttäs se jumala enkeleineen kykynsä.eikä minulta pyytelisi apua. 10.08.2017 10:08
lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Toisistaan vieraantuneet suomalaiset

18.8.2017

Juhani Melanen

Brändi Lahden sietämätön hilpeys

18.8.2017

Papin Palsta

Jumalan tie

18.8.2017

Ville Skinnari

Lyhyt kesä ja pitkä syksy

18.8.2017


Ilen hajatelmat

Ile

Huumoria

Kirjoitin jo aikaisemmin Jouko Turkan ja hänen esikuntansa simputuksesta Teatterikorkeakoulussa. Yksi pointti jäi vielä huomioimatta. Vaikka Suomen ylivoimaisesti paras imitaattori, Jukka Puotila kuului Turkan oppilaisiin, Turkka itse ei koskaan ymmärtänyt huumorin ja komedian päälle.

Ihmisten hauskuuttaminen on kieltämättä vaikea laji. Se myös leimaa esittäjänsä, kuten on käynyt esimerkiksi Vesa-Matti Loirille ja Heikki Kinnuselle. Molemmat ovat tehneet kosolti vakaviakin rooleja, mutta ei heitä niistä muisteta. Loirin Leino-levyt tiedetään, ja se siitä.

Heikki Kinnunen pohtii samaista dilemmaa yhdessä Reijo Korpeisen kanssa kirjoittamassa kirjassaan Kansalainen Kinnunen (WSOY, 1997). Montreaux´ssa pronssisen ruusun Ällitällä-sketsiohjelmalla yhdessä Leo Lastumäen kanssa voittanut Kinnunen tiivistää, miksi sketsiviihde on niin vaikea laji. Sketsiviihteen pitää olla iskevää, eli ajankohtaista ja hauskaa samalla kertaa. Kinnunen pitää kohtuullisena suorituksena, jos sketsinikkarit onnistuvat saavuttamaan ohjelmassaan kaksi vitsiä kymmenestä hauskaksi. Huono laatusuhde selittyy sillä, että ikävän suuri osa huumoriohjelmista tehdän lonkalta, kertaotolla ja joskus jopa ilman kunnollista käsikirjoitusta. Sama ilmiö näkyy jopa ulkomaalaisissa viihdesarjoissa.

Kaikkein parastahan on aito tilannekomiikka oikeasta elämästä. Tässä ote Kinnusen kirjasta:

Mikkelissä seisoskeltiin rautakaupan kulmalla nuorena miehenä, oltiin jo vähän aikaa oltu ja tupakkia poltettu, kun yksi sanoi: "Eiköhän me lähetä käläköttelemään, etteivät laita asemakaavaan."

Ja tähän loppuun kirjoittajan täysin subjektiivinen lista Suomen parhaista koomikoista kautta aikojen.

1. Esko Hukkanen
Lahtelaisillekin tuttu näyttelijä, jonka velmun naaman näkeminen ja äänen kuuleminen kirvoitti naurut välittömästi.

2. Vesa-Matti Loiri
On Turhapuron rooleissaan edelleenkin aliarvostettu. Ohjaaja Ere Kokkosta lainaten "Uunossa jokainen suomalainen mies löytää pelottavasti itsensä."

3. Heikki Kinnunen
Tsekatkaa YouTubesta Turhapuro-pätkä, jossa esittää humalaista tarjoilijaa!

4. Leo Lastumäki
Ällitälli ja Ilkamat kestävät ajan hammasta vieläkin. On kerrassaan upea Pentti Huovisen teoksen Lampaansyöjät elokuvaversiossa.

5. Kari Heiskanen
Huikea Johannes Virolaisena Velipuolikuussa, kun Pirkka-Pekka Petelius imitoi Veikko Vennamoa.

6. Peter Franzen
Loistava roolisuoritus hölmönä poliisina Jari Tervon romaaniin perustuvassa elokuvassa Rikos ja rakkaus.

7. Antti Litja
Suomen Buster Keaton. Posketon pokerinaama, joka osaa tarvittaessa puhua pelkkää potaskaa.

8. Aake Kalliala
Unohdettu, niin sanottu kakkosroolin mies, joka on kova komppaaja ja tsemppaaja toiselle näyttelijälle. Yllyttää koomikkokaverinsa loistamaan.

9. Jope Ruonansuu
Radiossa vielä parempi kuin televisiossa.

10. Esko Nikkari
Posketon tulkinta Timo Koivusalon Irwin-leffassa. Vielä loistavampi oli esittäessään humalaista Pekka Parikan ja Antti Tuurin Pohjanmaa-elokuvassa.

+ 11. Jokeri
Paavo "Varma vakaukseni lienee" Väyrynen
Vitsi jo sinänsä. Rehellinen mies, joka kehotti kansalaisia, että älkää toimiko kuten minä, vaan miten minä sanon. Neuvoi suomalaisia äänestämään presidentinvaalien viimeisellä kierroksella Sauli Niinistöä, mutta äänesti itse Tarja Halosta. Ostaisitteko tältä mieheltä käytetyn auton? Äänestäisittekö häntä presidentiksi? Rehellisin Lapin mies sitten Jari Isometsän!

 


Kolumnistin muut kolumnit