Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21
miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ilen hajatelmat

Ile

Huumoria

Kirjoitin jo aikaisemmin Jouko Turkan ja hänen esikuntansa simputuksesta Teatterikorkeakoulussa. Yksi pointti jäi vielä huomioimatta. Vaikka Suomen ylivoimaisesti paras imitaattori, Jukka Puotila kuului Turkan oppilaisiin, Turkka itse ei koskaan ymmärtänyt huumorin ja komedian päälle.

Ihmisten hauskuuttaminen on kieltämättä vaikea laji. Se myös leimaa esittäjänsä, kuten on käynyt esimerkiksi Vesa-Matti Loirille ja Heikki Kinnuselle. Molemmat ovat tehneet kosolti vakaviakin rooleja, mutta ei heitä niistä muisteta. Loirin Leino-levyt tiedetään, ja se siitä.

Heikki Kinnunen pohtii samaista dilemmaa yhdessä Reijo Korpeisen kanssa kirjoittamassa kirjassaan Kansalainen Kinnunen (WSOY, 1997). Montreaux´ssa pronssisen ruusun Ällitällä-sketsiohjelmalla yhdessä Leo Lastumäen kanssa voittanut Kinnunen tiivistää, miksi sketsiviihde on niin vaikea laji. Sketsiviihteen pitää olla iskevää, eli ajankohtaista ja hauskaa samalla kertaa. Kinnunen pitää kohtuullisena suorituksena, jos sketsinikkarit onnistuvat saavuttamaan ohjelmassaan kaksi vitsiä kymmenestä hauskaksi. Huono laatusuhde selittyy sillä, että ikävän suuri osa huumoriohjelmista tehdän lonkalta, kertaotolla ja joskus jopa ilman kunnollista käsikirjoitusta. Sama ilmiö näkyy jopa ulkomaalaisissa viihdesarjoissa.

Kaikkein parastahan on aito tilannekomiikka oikeasta elämästä. Tässä ote Kinnusen kirjasta:

Mikkelissä seisoskeltiin rautakaupan kulmalla nuorena miehenä, oltiin jo vähän aikaa oltu ja tupakkia poltettu, kun yksi sanoi: "Eiköhän me lähetä käläköttelemään, etteivät laita asemakaavaan."

Ja tähän loppuun kirjoittajan täysin subjektiivinen lista Suomen parhaista koomikoista kautta aikojen.

1. Esko Hukkanen
Lahtelaisillekin tuttu näyttelijä, jonka velmun naaman näkeminen ja äänen kuuleminen kirvoitti naurut välittömästi.

2. Vesa-Matti Loiri
On Turhapuron rooleissaan edelleenkin aliarvostettu. Ohjaaja Ere Kokkosta lainaten "Uunossa jokainen suomalainen mies löytää pelottavasti itsensä."

3. Heikki Kinnunen
Tsekatkaa YouTubesta Turhapuro-pätkä, jossa esittää humalaista tarjoilijaa!

4. Leo Lastumäki
Ällitälli ja Ilkamat kestävät ajan hammasta vieläkin. On kerrassaan upea Pentti Huovisen teoksen Lampaansyöjät elokuvaversiossa.

5. Kari Heiskanen
Huikea Johannes Virolaisena Velipuolikuussa, kun Pirkka-Pekka Petelius imitoi Veikko Vennamoa.

6. Peter Franzen
Loistava roolisuoritus hölmönä poliisina Jari Tervon romaaniin perustuvassa elokuvassa Rikos ja rakkaus.

7. Antti Litja
Suomen Buster Keaton. Posketon pokerinaama, joka osaa tarvittaessa puhua pelkkää potaskaa.

8. Aake Kalliala
Unohdettu, niin sanottu kakkosroolin mies, joka on kova komppaaja ja tsemppaaja toiselle näyttelijälle. Yllyttää koomikkokaverinsa loistamaan.

9. Jope Ruonansuu
Radiossa vielä parempi kuin televisiossa.

10. Esko Nikkari
Posketon tulkinta Timo Koivusalon Irwin-leffassa. Vielä loistavampi oli esittäessään humalaista Pekka Parikan ja Antti Tuurin Pohjanmaa-elokuvassa.

+ 11. Jokeri
Paavo "Varma vakaukseni lienee" Väyrynen
Vitsi jo sinänsä. Rehellinen mies, joka kehotti kansalaisia, että älkää toimiko kuten minä, vaan miten minä sanon. Neuvoi suomalaisia äänestämään presidentinvaalien viimeisellä kierroksella Sauli Niinistöä, mutta äänesti itse Tarja Halosta. Ostaisitteko tältä mieheltä käytetyn auton? Äänestäisittekö häntä presidentiksi? Rehellisin Lapin mies sitten Jari Isometsän!

 


Kolumnistin muut kolumnit