Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31
toiko nimen muutos tulosta. kun nimeä muutettiin metsätyömiehestä metsuriksi. saatiinko naiset tekemään 40 prosenttia pöllipinosta.jotta se kiintiö edes täyttyy.tämäkin unehtuu naisilta puhuttaessa siitä tasa-arvosta. 25.09.2017 07:53

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Euroopan sairas mies

20.10.2017

Papin Palsta

Kaikki kääntyy hyväksi

20.10.2017

Ville Skinnari

Elämä ja kuolema

20.10.2017


Kivenhiojan ihmeelliset löydöt

Mökkimatkalla juuri aukaistun sivutien ojan reunustalta on löytynyt omalaatuisen hohtoinen kivi, jolla on painoakin saunan kiuaskiveä runsaammin. Liekö oikea rautakivi tai mikä sen malmikiven nimi nyt olikaan. Kivilöydön matka voisi jatkuva Lahden Kivikerho ry:n tiloihin vanhan Upon valimon kolmanteen kerrokseen. Sieltä löytyvät asiantuntijat. Jos hekään eivät tiedä, niin murikka voidaan lähettää yhteistyökumppanille Suomen geologiselle laitokselle analyysia varten.

Kivenhiojat
Kivikerho viirien saajat vasemmalta: Inkeri Heikkonen, Eine Oksanen, Kaino Jaatinen, Pauli Ilén ja Kari Lepola. Myös Kimmo Varis on viirien saaja mutta hän ei päässyt paikalle.

Innokkaat kiviharrastajat perustivat Lahden Kivikerhon 25 vuotta sitten, kun kivinäytteitä kerääntyi joka kodin hyllyille. Kivilajin alkuperä ei keräilijän omalla tutkimuksella aina kirkastunut, mutta kerhon kokoelmat kiinnostivat jo alan eksperttejä. Kivikerhon lehdessä Hessoniitissa Jarkko Klami kertoo kivestä nimeltä Kompleksipegmatiitti! Se ei ole mikään taivaankappale, vaan kallioperään kiteytynyt mineraali, mistä nykyisin on suuri kysyntä high-tech-metallin raaka-aineeksi. Lahden Kivikerhon vitriinissä on ainakin yksi murikka pegmatiitti-mineraalia.

Suomesta löytyy yllättävän runsaasti kivilajeja, joista kivistä innostunut harrastaja voi hioa itselleen koruja. Kivien hiontaan kerholaisilla on käytössään välineet Askonkatu 13 b:n kolmannen kerroksen tiloissa. Kivikerhossa ovat alkaneet Pyörö- ja viistehionnan kurssit jälleen. Aivan ihmeellisiä pienen pieniä koruja saa paljon kokemusta kerännyt hioja viistehiontakoneen äärellä. Pyöröhionnasta kivihionnan harrastus alkaa. Kun kaunis punagraniittinen medaljonkikivi kiedotaan itse punottuun hopeakehykseen, on tekijän syytä olla ylpeä aikaansaannoksestaan.


Kivihiontakurssit ovat maanantaisin samoin hopeaketjukurssi. Jos "kivenpyörittäjä" kaipaa pehmeämpiä materiaaleja luovuutensa toteutukseen, tarjoaa Lahden Kivikerho neljättä vuotta mahdollisuuden osallistua maalauskurssille. Kerholta löytyy perintönä saatuja öljyvärejä, joten niitä ei kurssille tulijan tarvitse heti ostaa.

Lahden pääkirjastossa on koko syyskuun Lahden Kivikerhon neljännesvuosisadasta kertova näyttely. Lokakuussa on Kivi - ja korumessut kerhon tiloissa. Kerholaiset vierailevat talven mittaan myös sisarkerhojen näyttelyissä ja järjestävät yhden suomalaisista kiviesiintymistä kertovan korkeatasoinen luentotilaisuuden vuosittain. Kiviaineslöytöjen lisäksi joillakin kerhon jäsenillä on vankka kokemus kullanhuuhdonnasta.
Kivikerholla on mineraalirikasta kerrottavaa vierailleen sekä kerhoon liittyville.

Marja-Liisa Niuranen

 


Ajankohtaista -arkisto