Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ilen hajatelmat

Ile

Käskyjä slangilla

Sain kunnian olla suuremman joukon vieraana tilaisuudessa, jossa Lahden seurakuntayhtymän diakoniatyöntekijä Matti Ahokas esitteli Siikaniemen kurssikeskuksen toimintaa. Komea paikka sijaitsee Vesijärven rannalla, Hollolan puolella. Etelään katsottaessa horisontissa siintävät Lahden keskustan tutut maamerkit: hyppyrimäet, radiomastot, Oululaisen viljasiilo ja Ristinkirkon torni. Lännessä kohoavat yhden nuoruuteni lempipaikan, Tiirismaan laskettelukeskuksen autiot rinteet.

Itse en ole kovinkaan syvästi uskonnollinen ihminen, vaan pikemminkin agnostikko, jolle uskonkysymykset ovat aika lailla yhdentekeviä asioita. On silti ilo seurata aidon ja innostuneen peruskristityn toimintaa, jos hän on sanavalmis ja altis keskustelulle.

Ahokas on perin juurin huumori- ja tietokilpailumiehiä, eivätkä hänen juttunsa ole mitään vanhoillisten uskovaisten perinteisiä puujalkavitsejä. Istuimme ulkona rupattelemassa auringonpaisteessa, kun Matti kysäisi yhtäkkiä seurueeltamme, miten stadilaiset ilmaisevat omalla murteellaan ottavansa aurinkoa. Se oli Matin mukaan tietysti: "Vedetään arskaa turpaan!"

Ahokas saarnaa ja veisaa, kuten muutkin kirkonmiehet, mutta ei tyrkytä vakaumustaan. Saarnassaan Siikaniemessä upean kalliomuodostelman edessä, jota muuten pidetään maailman vanhimpana alttaritauluna, Ahokas kertoi, että Raamatun kymmenen käskyä on innostanut kansanperinteen asiantuntijoita kääntämään niitä Suomen eri murteille. Näytteeksi on luki Kotimaa-lehden nettijulkaisun, päätoimittaja Olli Seppälän kääntämät Stadilaisen katkismuksen 10 käskyä:

1. Mä oon Herra sun Jumalas, anna fudut muille jumalille.
2. Älä pelleile Herran, sun Jumalas nimellä.
3. Relaa aina pyhänä.
4. Kunnioita sun faijaas ja mutsiis.
5. Älä nirhaa ketään.
6. Älä käy vieraissa.
7. Älä pölli.
8. Älä puhu skeidaa sun frendeistäs.
9. Älä hiplaa sun frendis kamoja.
10. Älä hiplaa sun frendis muijaa, äijää, duunareita, elukoita, tai mitään sen omaa.

Ahokas korosti, että käskyjä ei ole käännetty murteille missään nimessä rienaavassa mielessä. Uudessa muodossaan ne ehkä vain tulevat nykyihmiselle tutummaksi ja helpommin ymmärretyksi.

Ainakin Siikaniemessä, juhlasalin takarivillä istunut kyynisempi parikymppinen herrasmies höristi korviaan käskyjä kuunnellessaan. Hän totesi ensi kertaa hokanneensa, mistä niissä oikein on kysymys.

 


Kolumnistin muut kolumnit