Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20
hollolassa hirvikiväärin luoti ravintolan ikkunan läpi 10.11.2017 17:58
tilastoa isänpäivälle.perheistä joissa yksi vanhempi.äiti ja lapsia 150274.isä ja lapsia 31452.tämänkin muuttamista naiset vastustaa. 06.11.2017 08:23
Nykyään puolueitten mielipiteet on mitä on! Ne eivät kerro enää mitään! Sama, kuin tuuli ruohoa heiluttelisi! 04.11.2017 20:17

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Huonot ja hyvät uutiset

24.11.2017

Papin Palsta

Protestiliike

24.11.2017

Ville Skinnari

Ketään ei saa jättää yksin

24.11.2017


Ilen hajatelmat

Ile

Käskyjä slangilla

Sain kunnian olla suuremman joukon vieraana tilaisuudessa, jossa Lahden seurakuntayhtymän diakoniatyöntekijä Matti Ahokas esitteli Siikaniemen kurssikeskuksen toimintaa. Komea paikka sijaitsee Vesijärven rannalla, Hollolan puolella. Etelään katsottaessa horisontissa siintävät Lahden keskustan tutut maamerkit: hyppyrimäet, radiomastot, Oululaisen viljasiilo ja Ristinkirkon torni. Lännessä kohoavat yhden nuoruuteni lempipaikan, Tiirismaan laskettelukeskuksen autiot rinteet.

Itse en ole kovinkaan syvästi uskonnollinen ihminen, vaan pikemminkin agnostikko, jolle uskonkysymykset ovat aika lailla yhdentekeviä asioita. On silti ilo seurata aidon ja innostuneen peruskristityn toimintaa, jos hän on sanavalmis ja altis keskustelulle.

Ahokas on perin juurin huumori- ja tietokilpailumiehiä, eivätkä hänen juttunsa ole mitään vanhoillisten uskovaisten perinteisiä puujalkavitsejä. Istuimme ulkona rupattelemassa auringonpaisteessa, kun Matti kysäisi yhtäkkiä seurueeltamme, miten stadilaiset ilmaisevat omalla murteellaan ottavansa aurinkoa. Se oli Matin mukaan tietysti: "Vedetään arskaa turpaan!"

Ahokas saarnaa ja veisaa, kuten muutkin kirkonmiehet, mutta ei tyrkytä vakaumustaan. Saarnassaan Siikaniemessä upean kalliomuodostelman edessä, jota muuten pidetään maailman vanhimpana alttaritauluna, Ahokas kertoi, että Raamatun kymmenen käskyä on innostanut kansanperinteen asiantuntijoita kääntämään niitä Suomen eri murteille. Näytteeksi on luki Kotimaa-lehden nettijulkaisun, päätoimittaja Olli Seppälän kääntämät Stadilaisen katkismuksen 10 käskyä:

1. Mä oon Herra sun Jumalas, anna fudut muille jumalille.
2. Älä pelleile Herran, sun Jumalas nimellä.
3. Relaa aina pyhänä.
4. Kunnioita sun faijaas ja mutsiis.
5. Älä nirhaa ketään.
6. Älä käy vieraissa.
7. Älä pölli.
8. Älä puhu skeidaa sun frendeistäs.
9. Älä hiplaa sun frendis kamoja.
10. Älä hiplaa sun frendis muijaa, äijää, duunareita, elukoita, tai mitään sen omaa.

Ahokas korosti, että käskyjä ei ole käännetty murteille missään nimessä rienaavassa mielessä. Uudessa muodossaan ne ehkä vain tulevat nykyihmiselle tutummaksi ja helpommin ymmärretyksi.

Ainakin Siikaniemessä, juhlasalin takarivillä istunut kyynisempi parikymppinen herrasmies höristi korviaan käskyjä kuunnellessaan. Hän totesi ensi kertaa hokanneensa, mistä niissä oikein on kysymys.

 


Kolumnistin muut kolumnit