Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Ilen hajatelmat

Ile 

Mökkiloma

Asuntonsa putkiremontin viivästymiseen tympääntynyt ystäväni sai minut houkuteltua viettämään pitkää viikonloppua korven keskelle, Etelä-Savon sydänmaille. "Olosuhteet kaupungissa eivät voi muuttua enää alkeellisemmiksi. Ajattelin viettää leirielämää mieluummin luonnon keskellä", hän tuhahti ja varoitteli samaan hengenvetoon, että mökillä ei ole sitten muita mukavuuksia kuin sähköt.

Se ei minua haitannut. Veden kantamisessa saunalle, öisissä puuceekäynneissä ja varsinkin ulkona ruokailussa on aina piillyt oma viehätyksensä. Kaverini tunsi mökkiä vuokraavan isännän entuudestaan parinkymmenen vuoden takaa. Oli kuulemma jännittävää nähdä, miten mökki ja sen ympäristö olisivat vuosien saatossa kehittyneet.

Kun saavuimme naapurustoon, isännän kotitalolle, tajusimme astuneemme maailmaan, jossa tapahtumat vyöryvät - tai oikeammin etenivät verkkaisesti - mutta yhtä lupsakkaasti kuin Lasse Lehtisen tai Arto Paasilinnan veijaritarinoissa. "Teille on siellä mökillä aivan upouusi kahvinkeitin", isäntä kehaisi heti alkuun. "Vesi on siihen vasta laitettu, joten älkää vaihtako sitä!" Asia oli harvinaisen selvä.

Perillä pihalla meitä tervehti rivi kaivon renkaita. "Meinaatko vihdoinkin rakentaa kaivon tänne", kaverini kysäisi. "Onhan se kaivon paikka ollut tuossa jo pitkään valmiina, melkein 16 vuotta. Pitäisi vaan porata reikä ensin", isäntä vastasi hieman närkästyneenä. "Puita on periaatteessa lissää, kunhan kävisin vaan hakemassa ensin", hän aloitti mökin esittelyn saunalta. "Grilli on tuossa. Makkaratikutkin ja grillipihdit on hankittuna, kunhan vaan vaimo kävisi ostamassa ne ensin. Käyttäkee tikkuja!"

Jääkaapin päällä komeili isännän ylpeys: mikroaaltouuni. "Se ei vissiin toimi... Pitäisi varmaan hommata uusi - tai onhan se katottunakin jo valmiiksi. Mie taidan vaan käydä ostamassa sen ensin." Varsin pian kävi selväksi, että isäntämme lomayrittäjän kykyjen salaisuus piili savolaisessa geeniperimässä, jonka mukaan kerran mietitty oli puoliksi tehty. Vähän niin kuin Jyrki Kataisen hallitusneuvottelut näyttäytyivät ensi metreillään.

"Mutta eihän täällä ole lainkaan mussiikkia. Millä työ viihytte", isäntä havahtui. "Olis mulla periaatteessa radio kämpillä, mutta se pitäis vaan tuoda tänne ensin. Älkääkä sitten käyttäkö pesuallasta, vesiputki on poikki. Se pitäs korjata ensin." Näin eteni esittely omalla persoonallisella painollaan ja samalla tuli kartoitettua mökkipahasen lähitulevaisuuden tarveharkinnat. Kierroksen lopuksi paneuduimme hetkeksi turvallisuuskysymyksiin. "Tässä on sitten palovaroitin. Se on ainakin kerran toiminut - jaa, ei toimi enää. No, muijalla on liuta käytettyjä pattereita. Pitäs vuan valita niistä joku ensin."

Viikonlopun saunoimme ja nukuimme kylpemisen päälle mahtavissa jälkilöylyissä parvella, joka oli rakennettu suoraan saunan yläpuolelle savupiipun kupeeseen. Paistoimme makkaraa kuin kiinalaiset, puutikuilla ritilällä pyöritellen. Mökin ainoaa haarukkaa emme uskaltaneet tulen ääressä käyttää, koska se oli muovia. Kahvinkeitinkin saatiin vihdoin toimimaan, kun kaikki sen palaset olivat ensin jotenkuten loksahtaneet paikoilleen. Vekotin oli nimittäin koottu vähintäänkin kahden eri keittimen osista ja edusti siten todellakin innovatiivisen tuotekehittelyn huippua. Uusi malli, jollaista ainakaan minä en ollut ennen nähnyt. Eikä palovaroitinkaan muistuttanut olemassaolostaan. Kaiken kaikkiaan rauhallinen miniloma.

Hyvästellessä isäntä harmitteli, että olisi antanut mukaan muikkujakin, olisi vain pitänyt käydä kalassa ensin.

Kotona kaupungissa ystäväni huomasi, ettei putkiremontti ollut edistynyt pätkääkään viikontakaisesta. Ajattelin, että olisi varmaan pitänyt käydä hakemassa putkimies kotoaan selviämään ensin.

 


Kolumnistin muut kolumnit