Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20
hollolassa hirvikiväärin luoti ravintolan ikkunan läpi 10.11.2017 17:58
tilastoa isänpäivälle.perheistä joissa yksi vanhempi.äiti ja lapsia 150274.isä ja lapsia 31452.tämänkin muuttamista naiset vastustaa. 06.11.2017 08:23
Nykyään puolueitten mielipiteet on mitä on! Ne eivät kerro enää mitään! Sama, kuin tuuli ruohoa heiluttelisi! 04.11.2017 20:17

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Huonot ja hyvät uutiset

24.11.2017

Papin Palsta

Protestiliike

24.11.2017

Ville Skinnari

Ketään ei saa jättää yksin

24.11.2017


Ilen hajatelmat

Ile

Ilkka Isosaari on 52-vuotias, Liipolassa asuva pitkän linjan lehtimies ja entinen vesipalloilija Lahden Uimaseurassa.Nykyään hän katselee maailmaa kuntouintitreenien jälkeen eteläisen Lahden maastossa

Kesäinen Suomi on jälleen saanut ihmiset liikkeelle ja sitä kautta luopumaan turhista roinistaan. Siinä ohessa olemme saaneet tutustua omintakeiseen mainontaan. Ei ole tarvinnut mennä edes kirpputoreille saakka - parhaat tarjoukset löytyvät oman lähikaupan tai marketin ilmoitustaululta. Kollegani bongasi Kangasniemen S-marketin seinältä kerrassaan riemastuttavia ilmoituksia. Tässä hauskimpia.

"Myydään: Televisio tikipoksilla 30 e." Samoin oli myytävänä: "Kaasu rilli pullo kanssa." Toisella paikkakuntalaisella sen sijaan olivat rillit kadonneet: "Silmalasit hukassa! Tuntomerkit: sankoissa lukee jotain."

Rillit ovat tulleet tutuksi meikäläisellekin. Toissa kesänä Lappiin mennessä olin ajaa ojaan Varkauden kohdalla huomatessani tienvarressa kyltin, joka tarjosi mutkatonta kesäpalvelua: "Rillaa ite makarasi!"

Vähintään yhtä hyvät myynti-ilmoitukset oli poimittu aikanaan Suomen Kuvalehden Jyviä ja akanoita -palstalle. Molemmat oli julkaistu Rovaniemellä ilmestyvässä Lapin Kansa -lehdessä: "Myydän lasten päästä vedettävä sänky" sekä "Myydään nahkatakki. Hirveä." Aiheen ulkopuolelta mainittakoon, että on sääli, miten yhä kuivemmaksi nuutuva Suomen Kuvalehti supistaa ylivoimaisesti suosituimman palstansa elintilaa ja tuhoaa näin viimeisintäkin huumorinsa kasvualustaa.

Lahden markkinatorilta voi löytää myös omat suosikkinsa. Miesten "kesähousu" ja "kesäsukka" löysivät tämänkin kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona tiensä tarjoustiskille - ja lähes poikkeuksetta yksikkömuodossa. Myös "laatu kollitseja" on ollut kaupan vaativaan makuun - sekä hupulla että ilman. Erään kahvilakioskin pitäjän oivallus "Päätä päiväsi K-kahvilla!" oli jo aikansa legenda ja kyllä jo tietoista sanaleikkiä. Kyseiseen luokkaan on laskettava myös Läyliäisistä löytyvä kukkakaupan tienvarsi-ilmoitus kaikille ohiajaville autoilijoille: "Kukkia poikkeaville!"

Mutta, mitä sanotte Suomeen muuttaneen marjanmyyntiyrittäjän luovasta tavasta käyttää yhdyssanoja: "Myytävänä musti- ja mansikoita"?

Pari kesää takaperin Välimeren maasta vaikutteita saanut ravintola Rautatienkadulla piti ruokalistallaan "välilihakyljystä", ruokalajia, joka ilmeisesti tunnetaan suuressa maailmassa hienommalla nimellä entrecote. Ruokalistat ovat täynnä viiden tähden löytöjä muutenkin kuin makuelämyksinä. Vai suostuisiko joku kokeilemaan "mummon liha pullia"? Luultavasti pelkkä urbaani legenda on VR:n entisen ravintolavaunuyrittäjän, Matkaravinnon, kansan suussa kulkenut mainoslause: "Hyvää mennen tullen". Aikoinaan ravintolavaunussa ei nimittäin saanut nauttia olutta ilman pakollista suolapalaa. Alkoholijuoman kanssa tilattu välttämätön voileipä saattoi kulkea Joensuun ja Lahden välillä useammallekin asiakkaalle ja olisi ollut varmasti viimeisellä kierroksellaan helpompi oksentaa kuin niellä.

Mutta kyllä ne suuretkin yritykset haksahtavat mainonnassaan. Pääministerivuosinaan Mauno Koivisto saattoi katsauksissaan Suomen ekonomiasta viljellä laatusanoja tavalla, joka oli kerrassaan uutta. Hänen lausunnoissaan maamme taloudellinen tilanne oli usein "erinomaisen huono". Samalla johdonmukaisuudella eräs tunnettu huonekaluvalmistaja ilmoitti koko sivun lehti-ilmoituksella alennusmyynnissään: "Ylivoimaiset maksuehdot!"

Siispä hirveän hyvää viikonloppua kaikille!

 


Kolumnistin muut kolumnit