Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ilen hajatelmat

Ile

Ilkka Isosaari on 52-vuotias, Liipolassa asuva pitkän linjan lehtimies ja entinen vesipalloilija Lahden Uimaseurassa.Nykyään hän katselee maailmaa kuntouintitreenien jälkeen eteläisen Lahden maastossa

Kesäinen Suomi on jälleen saanut ihmiset liikkeelle ja sitä kautta luopumaan turhista roinistaan. Siinä ohessa olemme saaneet tutustua omintakeiseen mainontaan. Ei ole tarvinnut mennä edes kirpputoreille saakka - parhaat tarjoukset löytyvät oman lähikaupan tai marketin ilmoitustaululta. Kollegani bongasi Kangasniemen S-marketin seinältä kerrassaan riemastuttavia ilmoituksia. Tässä hauskimpia.

"Myydään: Televisio tikipoksilla 30 e." Samoin oli myytävänä: "Kaasu rilli pullo kanssa." Toisella paikkakuntalaisella sen sijaan olivat rillit kadonneet: "Silmalasit hukassa! Tuntomerkit: sankoissa lukee jotain."

Rillit ovat tulleet tutuksi meikäläisellekin. Toissa kesänä Lappiin mennessä olin ajaa ojaan Varkauden kohdalla huomatessani tienvarressa kyltin, joka tarjosi mutkatonta kesäpalvelua: "Rillaa ite makarasi!"

Vähintään yhtä hyvät myynti-ilmoitukset oli poimittu aikanaan Suomen Kuvalehden Jyviä ja akanoita -palstalle. Molemmat oli julkaistu Rovaniemellä ilmestyvässä Lapin Kansa -lehdessä: "Myydän lasten päästä vedettävä sänky" sekä "Myydään nahkatakki. Hirveä." Aiheen ulkopuolelta mainittakoon, että on sääli, miten yhä kuivemmaksi nuutuva Suomen Kuvalehti supistaa ylivoimaisesti suosituimman palstansa elintilaa ja tuhoaa näin viimeisintäkin huumorinsa kasvualustaa.

Lahden markkinatorilta voi löytää myös omat suosikkinsa. Miesten "kesähousu" ja "kesäsukka" löysivät tämänkin kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona tiensä tarjoustiskille - ja lähes poikkeuksetta yksikkömuodossa. Myös "laatu kollitseja" on ollut kaupan vaativaan makuun - sekä hupulla että ilman. Erään kahvilakioskin pitäjän oivallus "Päätä päiväsi K-kahvilla!" oli jo aikansa legenda ja kyllä jo tietoista sanaleikkiä. Kyseiseen luokkaan on laskettava myös Läyliäisistä löytyvä kukkakaupan tienvarsi-ilmoitus kaikille ohiajaville autoilijoille: "Kukkia poikkeaville!"

Mutta, mitä sanotte Suomeen muuttaneen marjanmyyntiyrittäjän luovasta tavasta käyttää yhdyssanoja: "Myytävänä musti- ja mansikoita"?

Pari kesää takaperin Välimeren maasta vaikutteita saanut ravintola Rautatienkadulla piti ruokalistallaan "välilihakyljystä", ruokalajia, joka ilmeisesti tunnetaan suuressa maailmassa hienommalla nimellä entrecote. Ruokalistat ovat täynnä viiden tähden löytöjä muutenkin kuin makuelämyksinä. Vai suostuisiko joku kokeilemaan "mummon liha pullia"? Luultavasti pelkkä urbaani legenda on VR:n entisen ravintolavaunuyrittäjän, Matkaravinnon, kansan suussa kulkenut mainoslause: "Hyvää mennen tullen". Aikoinaan ravintolavaunussa ei nimittäin saanut nauttia olutta ilman pakollista suolapalaa. Alkoholijuoman kanssa tilattu välttämätön voileipä saattoi kulkea Joensuun ja Lahden välillä useammallekin asiakkaalle ja olisi ollut varmasti viimeisellä kierroksellaan helpompi oksentaa kuin niellä.

Mutta kyllä ne suuretkin yritykset haksahtavat mainonnassaan. Pääministerivuosinaan Mauno Koivisto saattoi katsauksissaan Suomen ekonomiasta viljellä laatusanoja tavalla, joka oli kerrassaan uutta. Hänen lausunnoissaan maamme taloudellinen tilanne oli usein "erinomaisen huono". Samalla johdonmukaisuudella eräs tunnettu huonekaluvalmistaja ilmoitti koko sivun lehti-ilmoituksella alennusmyynnissään: "Ylivoimaiset maksuehdot!"

Siispä hirveän hyvää viikonloppua kaikille!

 


Kolumnistin muut kolumnit