Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

sisäiset uhat selvitettävä sanoo kanerva. poliitikko ei ymmärrä näköjään uhkia. on meillä siinä poliitikko.no ainakin naisten tekemät vääryydet.jotka on selvittämättä.kyvyttömät pois paikoiltaan. 21.08.2017 08:42
Kysyisin nyt. Saako tänne kirjoittaa, vaikka ei osaakaan. Aloitukset pienellä ym.söherrystä. Jos olis edes asiaa, niin vielähän sen saattaisi kestää. 20.08.2017 18:43
meillä moni ei ymmärrä lukemaansa.ja nämä samat on sitten tekemässä päätöksiä.kun tekee ratkaisuja täytyisi ymmärtää mitä tekee.seuraukset on senmukaiset mitä nyt on. 17.08.2017 11:42
kirkon edustajat kerjää minulta rahaa. sitten muka kirkko avustaa köyhiä.missä se jumala ja enkelit olikaan.näidenhän se piti auttaa.mihin siinä minua tarvitaan. näyttäs se jumala enkeleineen kykynsä.eikä minulta pyytelisi apua. 10.08.2017 10:08
lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Toisistaan vieraantuneet suomalaiset

18.8.2017

Juhani Melanen

Brändi Lahden sietämätön hilpeys

18.8.2017

Papin Palsta

Jumalan tie

18.8.2017

Ville Skinnari

Lyhyt kesä ja pitkä syksy

18.8.2017


Ilen hajatelmat

Ile

Ilkka Isosaari on 52-vuotias, Liipolassa asuva pitkän linjan lehtimies ja entinen vesipalloilija Lahden Uimaseurassa.Nykyään hän katselee maailmaa kuntouintitreenien jälkeen eteläisen Lahden maastossa


Huono omatuntoni pakottaa minut paljastamaan, että olen tehnyt syntiä. Turmiollinen eka kerta sattui isojen poikien innoittamana Kirkkopuiston pusikossa, joskus 60-luvun puolivälissä. Vanhemmilta salaa tietysti.

Hienompien perheiden pojat saivat selkäänsä, kun äiti oli päätellyt hajusta, mitä olimme olleet tekemässä. Minä tajusin heti kotiin mennessä pestä kädet. Niin sanottujen huonompien perheiden vanhemmat eivät olleet moksiskaan. Ossin äiti oli jopa kehunut poikaansa, että isäänsä on tullut.

Yhdestä keskiolutpullosta se lähti. Saman kesän ennätys oli 26 pulloa päivässä. Siitä tuli monelle pojalle tapa viettää kesälomaa, ennen kesäduuni-ikää. Sen parissa hurahti iltoja taivasalla myös loppukeväästä ja alkusyksystä. Vauhdikkaimpina kesinä Hämeenkadun Alkon tiskillä vaihtoi useampi sata pulloa omistajaa.

Samaan syntiin tulee langettua edelleenkin. Kesäisin jotkut tyttöystäväni ovat myöntäneet olevansa häpeissään. Meikäläisen kanssa ei kuulemma kohta kehtaa enää käydä puistossa lenkillä.

Viime kesänä siirryin pitkälti tölkkikantaan. Isot marketit möivät 24 tölkin olutlaatikoita 20 eurolla ja se tuntui kukkarossa. Helteisimpinä päivinä reppu oli jatkuvasti täynnä tölkkejä. Tuli vietettyä paljon aikaa Vääksyssä, Kalmarinrannassa ja kanavalla. Kaarnalaivojen SM-kisojen aikaan tölkkejä piisasi niin, että maastopyörä meinasi sananmukaisesti karata käsistä, jollei sitä olisi saanut kurvattua lähimmälle pyörätelineelle. Lastia oli kerta kaikkiaan liian tukevasti.

Tästä kesästä näytti tulevan yhtä runsas kuin edellisestä, jos jaksaisi irrottautua töistä ja muista kiireistä. Mietin jo etukäteen mielessäni paikkoja, jonne suunnata illan pimenevinä tunteina: Radiomäki, Joutjärven ranta, Fellmaninpuisto ja Aino-puisto, Kariranta... Laskeskelin nappaavina oluttölkkejä hyvässä lykyssä 10 - 20:n päivävauhdilla.

Mutta ahneus kostautui. Luin lehdestä uutisen, jossa virallinen taho tuomitsi toimeni. Tyhjien pullojen ja tölkkien kerääminen lasketaankin veronalaiseksi ansiotuloksi, joka täytyisi kirjata veroilmoitukseen. "Jos paljastuu, että tällaisia tuloja on eikä niitä ole ilmoittanut, seurauksena on veronkorotus", Etelä-Savon verotoimiston toimistopäällikkö Mikko Rongas jyrisee.

Shokki oli valtava, kun huomasin tehneeni väärin yhteiskunnalle ja sitä kautta itselleni. Lupaan vastedes parantaa tapani, joskin nyt odotan kauhulla verottajalta kirjettä jättimätkyistä. Tästä lähtien, nähdessäni polkupyörä- tai kävelylenkillä tyhjän pullon tai tölkin, jätän sen visusti luontoa saastuttamaan ja muistuttamaan viisaudesta, jota lainsäätäjät ovat meitä kansalaisia kohtaan osoittaneet.

Ehdotankin, että tyhjistä pulloista ja tölkeistä kertyvillä verovaroilla valtio kustantaisi valvontakameroita puistoihin ja metsiin - Lahdessa ensi tilassa Launeen perhepuistoon - jotta härskit veronkiertäjät saataisiin lopullisesti nalkkiin.

 


Kolumnistin muut kolumnit