Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Ilen hajatelmat

Ile

Ilkka Isosaari on 52-vuotias, Liipolassa asuva pitkän linjan lehtimies ja entinen vesipalloilija Lahden Uimaseurassa.Nykyään hän katselee maailmaa kuntouintitreenien jälkeen eteläisen Lahden maastossa


Huono omatuntoni pakottaa minut paljastamaan, että olen tehnyt syntiä. Turmiollinen eka kerta sattui isojen poikien innoittamana Kirkkopuiston pusikossa, joskus 60-luvun puolivälissä. Vanhemmilta salaa tietysti.

Hienompien perheiden pojat saivat selkäänsä, kun äiti oli päätellyt hajusta, mitä olimme olleet tekemässä. Minä tajusin heti kotiin mennessä pestä kädet. Niin sanottujen huonompien perheiden vanhemmat eivät olleet moksiskaan. Ossin äiti oli jopa kehunut poikaansa, että isäänsä on tullut.

Yhdestä keskiolutpullosta se lähti. Saman kesän ennätys oli 26 pulloa päivässä. Siitä tuli monelle pojalle tapa viettää kesälomaa, ennen kesäduuni-ikää. Sen parissa hurahti iltoja taivasalla myös loppukeväästä ja alkusyksystä. Vauhdikkaimpina kesinä Hämeenkadun Alkon tiskillä vaihtoi useampi sata pulloa omistajaa.

Samaan syntiin tulee langettua edelleenkin. Kesäisin jotkut tyttöystäväni ovat myöntäneet olevansa häpeissään. Meikäläisen kanssa ei kuulemma kohta kehtaa enää käydä puistossa lenkillä.

Viime kesänä siirryin pitkälti tölkkikantaan. Isot marketit möivät 24 tölkin olutlaatikoita 20 eurolla ja se tuntui kukkarossa. Helteisimpinä päivinä reppu oli jatkuvasti täynnä tölkkejä. Tuli vietettyä paljon aikaa Vääksyssä, Kalmarinrannassa ja kanavalla. Kaarnalaivojen SM-kisojen aikaan tölkkejä piisasi niin, että maastopyörä meinasi sananmukaisesti karata käsistä, jollei sitä olisi saanut kurvattua lähimmälle pyörätelineelle. Lastia oli kerta kaikkiaan liian tukevasti.

Tästä kesästä näytti tulevan yhtä runsas kuin edellisestä, jos jaksaisi irrottautua töistä ja muista kiireistä. Mietin jo etukäteen mielessäni paikkoja, jonne suunnata illan pimenevinä tunteina: Radiomäki, Joutjärven ranta, Fellmaninpuisto ja Aino-puisto, Kariranta... Laskeskelin nappaavina oluttölkkejä hyvässä lykyssä 10 - 20:n päivävauhdilla.

Mutta ahneus kostautui. Luin lehdestä uutisen, jossa virallinen taho tuomitsi toimeni. Tyhjien pullojen ja tölkkien kerääminen lasketaankin veronalaiseksi ansiotuloksi, joka täytyisi kirjata veroilmoitukseen. "Jos paljastuu, että tällaisia tuloja on eikä niitä ole ilmoittanut, seurauksena on veronkorotus", Etelä-Savon verotoimiston toimistopäällikkö Mikko Rongas jyrisee.

Shokki oli valtava, kun huomasin tehneeni väärin yhteiskunnalle ja sitä kautta itselleni. Lupaan vastedes parantaa tapani, joskin nyt odotan kauhulla verottajalta kirjettä jättimätkyistä. Tästä lähtien, nähdessäni polkupyörä- tai kävelylenkillä tyhjän pullon tai tölkin, jätän sen visusti luontoa saastuttamaan ja muistuttamaan viisaudesta, jota lainsäätäjät ovat meitä kansalaisia kohtaan osoittaneet.

Ehdotankin, että tyhjistä pulloista ja tölkeistä kertyvillä verovaroilla valtio kustantaisi valvontakameroita puistoihin ja metsiin - Lahdessa ensi tilassa Launeen perhepuistoon - jotta härskit veronkiertäjät saataisiin lopullisesti nalkkiin.

 


Kolumnistin muut kolumnit