Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

sisäiset uhat selvitettävä sanoo kanerva. poliitikko ei ymmärrä näköjään uhkia. on meillä siinä poliitikko.no ainakin naisten tekemät vääryydet.jotka on selvittämättä.kyvyttömät pois paikoiltaan. 21.08.2017 08:42
Kysyisin nyt. Saako tänne kirjoittaa, vaikka ei osaakaan. Aloitukset pienellä ym.söherrystä. Jos olis edes asiaa, niin vielähän sen saattaisi kestää. 20.08.2017 18:43
meillä moni ei ymmärrä lukemaansa.ja nämä samat on sitten tekemässä päätöksiä.kun tekee ratkaisuja täytyisi ymmärtää mitä tekee.seuraukset on senmukaiset mitä nyt on. 17.08.2017 11:42
kirkon edustajat kerjää minulta rahaa. sitten muka kirkko avustaa köyhiä.missä se jumala ja enkelit olikaan.näidenhän se piti auttaa.mihin siinä minua tarvitaan. näyttäs se jumala enkeleineen kykynsä.eikä minulta pyytelisi apua. 10.08.2017 10:08
lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Toisistaan vieraantuneet suomalaiset

18.8.2017

Juhani Melanen

Brändi Lahden sietämätön hilpeys

18.8.2017

Papin Palsta

Jumalan tie

18.8.2017

Ville Skinnari

Lyhyt kesä ja pitkä syksy

18.8.2017


T- ja Mtikuilla on käyttöarvoa

T-tikulla on useita nimikkeitä kuten; tulitikku, takkatikku ja hammastikku. Ne kaikki palavat tuhkaksi jossain vaiheessa, mutta MTikku ja TTikku ovat arvokkaita omistajilleen. Tietotekniikan käyttäjälle MTikku eli muistitikku tai Muistelutikku on lähes yhtä arvokas kuin kodin oven avain. Tikulle tallennetaan ATK:lta omia tai työpaikalla tarvittavia tiedostoja. Kansalaisen mahdollisuus käyttää muistitikkua eli Ttikkua omien terveystietojensa tallentamiseen tuo uusia tuulia tietotekniikan jokapäiväiseen käyttöön.

Sosiaaligerontologian emeritusprofessori Simo Koskinen Lapin yliopistosta on kehittänyt parin vuosikymmenen ajan Mtikulle eli muistelutikulle kerättävien tietojen tallentamista yhteistyössä opiskelijoitten ja veteraaniyhdistysten kanssa. Järjestöjen historian taltiointiin muistelutikuille sanoin, tekstein ja kuvin. Myös videot ja kaitafilmit voidaan nykyaikaisilla välineillä työstää mukaan. Koskinen käsitteli esitelmässään muistelun käytäntöä ja teoriaa aiemmin kevätkesällä Lahdessa pidetyssä seminaarissa.

muistitikku
Lapin yliopiston sosiaaligerontologian emeritusprofessori Simo Koskinen ja uusi professori VT Marjaana Seppänen, jonka tohtorin väitöskirja oli nimeltään "Liipolan onni".


Lahdessa Tikutus-hankkeessa ovat mukana Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia ja Lappeenrannan tekninen yliopiston, LUT. Lahti School of innovation. Hanketta toteuttavat tahot tekevät yhteistyötä sosiaali- ja terveysalan järjestöjen sekä kuntien kanssa. Uutta uraa Tikutus-hankkeena kansalaisen historian tallentamiseen luodaan projektiin liittyvillä pilottihankkeilla. Niissä ovat mukana Lahden Lähimmäispalvelu ry, Lahden Diakoniasäätiön kontuotusyksiköt, Padasjoen palveluskeskus (Oiva) ja Wellamo-opisto. Päijät-Hämeen liiton Vipuvoimaa projektiin 2010-2013 on saatu EU:lta varoja runsas 770 000 euroa.

Tietotekniikan mahdollisuuksia ihmisten elämätiedon keräämisessä ovat ideoineet Lahdessa professori Antti Karisto sosiologina ja elinkeinoasiamies Kyösti Lintunen eläkkeelle jäätyään. Lintunen totesi eräässä haastattelussa, että henkilön terveystietojen muistitikulle tallettaminen onnistunee ainakin työterveyshuollossa. Abloy-avaimen pituiselle usb-tikulle tallennetaan henkilön terveystiedot. Terveystikku kulkee omistajansa rahakukkarossa ja sitä voidaan käyttää tarpeen tullen matkoilla tai uudessa hoitopaikassa. Tikulle lisätään henkilön terveydentilaan liittyvät muutokset. Kun ikääntyminen tuo ihmiselle muistikatkoja, on tikku hyvä väline kertomaan, mitä terveydentilassa vuosien mittaan on tapahtunut.

-Tikutus 2010-2013 hanke on saanut yllättävän runsaasti mielenkiintoa, kertoi LUT, Shcool of innovation'in erikoistutkija Satu Pekkarinen. Se on motivoinut ja aktivoinut yhteistyötä kuntoutuksessa olevien henkilöiden, heidän omaistensa ja hoitohenkilökunnan kesken. He ovat miettineet yhdessä erilaisia tapoja toteuttaa menneitten muistojen kerääminen. Rovaniemellä on kerätty myös harrasteryhmien historia tiedostokansioihin ja sieltä kopiona Mtikulle.

Lahden Lähimmäispalvelu ry:n johtokunnan jäsen Kaija Halme on innostunut yhdistyksen mukaan lähdöstä pilottihankkeeseen. Siellä on kokeiltu kahden ihmisen keskustelumuisteloa, Siellä on kokeiltu kahden ikääntyneen henkilön keskustelumuisteloa, mistä yhdistyksen työntekijä kehittää yhdessä muistelijoitten valokuvien ja keskustelujen kera ATK-muistelukansion. Kun kaksi ihmistä keskustelee oman elämänsä tapahtumista, aktivoi se Halmeen kuvauksen mukaan molempia muistelemaan oman ja ympäristön tapahtumia samoilta vuosilta. Itse hän tekee henkilökohtaista muistelutikkua.

Lahden Diakoniasäätiön kuntoutusyksikön henkilökunta on ollut positiivisesti yllättynyt muistisairaitten ihmisten "heräämisestä" oman elämän historiaan, kun sukulaiset ovat tuoneet kuntoutusvaiheessa muisteluun valokuvia, käsitöiden ja vanhojen laulujen laulaminen samoin vanhojen elokuvien katselu on virkistänyt muistia.

Marja - Liisa Niuranen

 


Ajankohtaista -arkisto