Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Ilen hajatelmat

Ile

Ilkka Isosaari on 52-vuotias, Liipolassa asuva pitkän linjan lehtimies ja entinen vesipalloilija Lahden Uimaseurassa.Nykyään hän katselee maailmaa kuntouintitreenien jälkeen eteläisen Lahden maastossa

Ylen Teema-kanava on esitellyt ilahduttavasti 60-luvun kotimaista elokuvaa. Yksi sellaisia oli äskettäin nähty ja Lahteen suurimmaksi osaksi sijoittuva, Erkko Kivikosken Kuuma kissa? En tiedä, mistä leffan nimi oli saanut peräänsä tuon kysymysmerkin, mutta muistan, miten katselin samaa elokuvaa henkeä pidätellen ja vanhemmilta salaa alle kymmenvuotiaana pojankoltiaisena. Filmi nosti jälleen esiin kysymyksen, paljonko paljasta pintaa saa näyttää valkokankaalla ja oli aikansa jonkinmoinen sensaatio.

Tänään pätkä vaikutti varsin kesyltä, mutta oli ajankuvana mielenkiintoinen. Vanha Lahti puutaloineen ja Reunan palstoineen nousi elävästi henkiin. Kaupungintalon komea siluetti kohosi näkyviin Harjukadun Humpulan päästä kuvattuna, keskeistä roolia koulumaailmaan sijoittuvassa elokuvassa esitti Salpausselän yhteiskoulu ja elokuvan opettajat kävivät päivädrinkeillä vanhassa Valtakulman ravintolassa.

Kuuman kissan käsikirjoittaja oli lahtelainen, itsekin opettajana työskennellyt Kerttu-Kaarina Suosalmi. Hänen kynästään ovat syntyneet myös heti perään Teemalla nähty Kesyttömät veljekset sekä elokuvat Takiaispallo ja Kesän maku.

Elokuvahistorioitsija Kari Uusitalon mukaan Kuuman kissan ohella kokonaan tai pääosin Lahdessa kuvattuja näytelmällisiä elokuvia on vain Mikko Niskasen vuonna 1983 ilmestynyt Mona ja palavan rakkauden aika. Kaikkiaan Lahdesta on otoksia yli 20 draamaelokuvassa, muun muassa Speden tuottamissa Pohjan tähteissä ja kolmessa Turhapuro-leffassa. Tapio Suomisen 1990 levitykseen tulleessa Porttikielto taivaaseen - elokuvassa vilahtaa miesroolissa jääkiekkoilijaa näyttelevä Matti Hagman. Hänen oranssipaitoja kantavassa joukkueessaan on mastokaupungin lätkäfaneille jotain perin tuttua.

Hollolan Pyhäniemen kartano on sen sijaan ollut edustettuna suomalaisleffojen ulkokuvauksissa peräti kahdeksan kertaa, muun muassa vanhassa klassikossa Kaivopuiston kaunis Regina.

Miljöönä vähän samanlaisen kohtalon on Lahti saanut kaunokirjallisuudessa. Mutta dekkaristeja Lahti miellyttää. Tuuli Rannikon vuonna 2006 ilmestyneen Veriuran tapahtumat käynnistyvät murhaajan astuessa bussista ulos Lahden linja-autoasemalla. Eksoottisempi tuttavuus on 2003 julkaistu Cambridgen yliopiston, dekkarin muotoon puettu, englannin kielen oppikirja The Lahti File. Richard MacAndrew`n kirjoittaman teoksen päähenkilö on brittien tiedustelupalvelun agentti Ian Munro. Vauhtia riittää Sibeliustalolta, Seurahuoneelle ja Ristin kirkkoon.

MTV3:n rikostoimittajan, Jarkko Sipilän vastikään ilmestyneessä dekkarissa Muru, seikkailee jälleen komisario Takamäen ohella tämän luottopoliisi, Lahdessa syntynyt Suhonen, joka muuttuu tarpeen vaatiessa lahtelaisgansteriksi nimeltä Suikkanen. Sipilä ei ole paljastanut suoraan, miksi hän teki Suhosesta lahtelaisen - ainakin paikalliset maamerkit ja urheilutausta ovat kirjailijalla hyvin hallussa. "Aika kova alamaailmahan Lahdessa nyt kuitenkin on", Sipilä vihjaa niin härnäävästi, että pokkari on pakko käydä ostamassa. Nähtäväksi jää, paljonko mielikuvitushahmolla on yhteistä uuden Pelicans-valmentaja Kai Suikkasen kanssa.

Miten sitten Lahtea on tuotu esiin musiikissa? Mieleen tulee auttamatta Turo´s Hevi Geen lahenkielinen versio legendaarisesta Jailhouse Rockista:

"Mul on lakkanailontakki ja saappaat on Hai,
liimainen letti, se on allright
Tuulessa heiluu lahkeet nää,
niitä ei voi enää leventää
Vyökin on vaaksan pituinen
ja solki kilon painoinen

Kotoisin oon tietysti Lahesta,
Liipolan Pihtikatu kahesta
Illalla mennään keskustaan,
tinnerihuuruissa tappelemaan"

Kappale Mä oon roku on kerrassaan hyytävä ajankuva 60- ja 70-luvun enemmän tai vähemmän kultaisilta vuosilta.

 


Kolumnistin muut kolumnit