Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

sisäiset uhat selvitettävä sanoo kanerva. poliitikko ei ymmärrä näköjään uhkia. on meillä siinä poliitikko.no ainakin naisten tekemät vääryydet.jotka on selvittämättä.kyvyttömät pois paikoiltaan. 21.08.2017 08:42
Kysyisin nyt. Saako tänne kirjoittaa, vaikka ei osaakaan. Aloitukset pienellä ym.söherrystä. Jos olis edes asiaa, niin vielähän sen saattaisi kestää. 20.08.2017 18:43
meillä moni ei ymmärrä lukemaansa.ja nämä samat on sitten tekemässä päätöksiä.kun tekee ratkaisuja täytyisi ymmärtää mitä tekee.seuraukset on senmukaiset mitä nyt on. 17.08.2017 11:42
kirkon edustajat kerjää minulta rahaa. sitten muka kirkko avustaa köyhiä.missä se jumala ja enkelit olikaan.näidenhän se piti auttaa.mihin siinä minua tarvitaan. näyttäs se jumala enkeleineen kykynsä.eikä minulta pyytelisi apua. 10.08.2017 10:08
lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Toisistaan vieraantuneet suomalaiset

18.8.2017

Juhani Melanen

Brändi Lahden sietämätön hilpeys

18.8.2017

Papin Palsta

Jumalan tie

18.8.2017

Ville Skinnari

Lyhyt kesä ja pitkä syksy

18.8.2017


Sisko ja sen veli rentoutuvat väripaletti ja sivellin kädessä

Kuvataide on laji, mihin ihminen tarvitsee taidon sommitella aiheidea tauluksi. Idea, väripaletti väreineen, sivellin, paperi tai kangas ovat taulujen tekijän tarveaineet ja aiheet. Sisarukset Matti Hytti Thaimaalta ja Eila Jokinen Lahden Liipolasta ovat saaneet lahjakseen piirustustaidon ja siveltimen käytön. Siskolla ja sen veljellä on molemmilla pitkä työura takanaan ja keski - iän kynnyksellä suoritetut uudet opinnot.
Eläkepäivinään he ovat uusinet vanhan harrastuksensa kuvataiteen tekemiseen. Eila on osallistunut usean vuoden ajan Harjulan kansalaisopiston kuvataidekursseille. Pehmeät pastilliliidut ja vesivärit olivat hänen ensimmäiset työvälineensä lyijykynän jälkeen. Nykyisin hän käyttää taitavasti myös piirustushiiltä.

-Pastilliliiduilla saa ihan oikeasti vähän sutata, vaikka äiti sanoikin lapsuuden kodissa Tornatorilla, että täytyy olla siisti, nauraa Eila Jokinen kodissaan taulujen keskellä. Hän on hakenut Liipolan kirjaston näyttelytilasta pois toukokuussa siellä olleet työnsä ja miettii niille sijoituspaikkoja kodin seinillä.
Paletti kovalla P:llä on taikasana ja -esine, minkä maallikko kuvittelee lähes heti kuvantekijän käteen, kun taulujen maalauksesta puhutaan. Kyllä toki sellainen väritarjotin on oleellinen osa maalarin työvälineitä, kun ryhdytään luomaan taulua öljy - tai akryyliväreillä. Eila näyttää kansiota, jonka paperit muistuttavat ohutta kalvoa. Niitä käytetään väripaletin pohjana. Ilkikurisesti virnistäen hän toteaa, että värien sekoituksen pohjaksi käy vaikka leivinpaperi, jos kesken pullan paiston kuolematon idea ja luovuus yllättävät "taulumaakarin". Useimmiten harrastajat käyttävät paletin pohjana puulevyä tai kaakelia. Tätä voisi sanoa myös "väreillä lutraamiseksi", kun tekijä etsii oikeaa värisävyä työhönsä.

taulu
Matti Hytin öljyvärityö "Silta" - taulun malli on lähellä hänen Thaimaan kotiaan. Naapuruston lapset uskaltautuivat kyselemään, miksi hän maalaa juuri taulussa olevilla väreillä.

Siveltimien valinta on taiteen laji, mistä aiheeseen vihkiytymätön ei ymmärrä mitään. Hienoa jälkeä tuottavat ainakin näädän- ja kamelinkarvasiveltimet! Televisiossa taidemaalari näytti haastattelupäivän iltana mallia maisemamaalauksen tekemisestä, missä hän käytti yhtenä työvälineenä kaiketi lakanan kulmasta repäistyä kankaan palaa.

Eila Jokinen kertoo kadehtivansa veljeään Mattia vihreän värisävyjen käsittelyn taidossa öljyväritöissä. Hänen omat lempivärinsä vaihtelevat kausiluontoisesti. Aviopuoliso Jaakon kuoleman jälkeisessä surutyössä oli osana taulujen maalaus, mutta värit olivat tummia. Ne valikoituivat kankaalle kuin tuntemattoman taustavoiman ohjaamina. Sitten alkoi hiljalleen töihin tulla pieniä oranssin häivähdyksiä, kuvaa Eila ihmisen sisimmän reagointia suruun. Seuraavaksi hän haluaa kehittää värisävyjä valkoisesta harmaan sävyjen kautta mustaan jossakin taulussaan. Harmaa on värinä pehmeä ja kaunis.

Matti Hytti kertoo kirjeessään, että hän haluaa tuoda töillään esiin kulttuurihistoriallisen Thaimaan, mitä turistit eivät Pattayalla käydessään löydä. Uudessa asuinmaassa on luonnonvalo, päivän tuoma valkeus, lämpö ja hehkuva kuumuus sekä valon kirkkaus, mitkä hän haluaa vangita kankaalle värisävyinä.


Marja-Liisa Niuranen

 


Ajankohtaista -arkisto