Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21
miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ilen hajatelmat

Ile

Ilkka Isosaari on 52-vuotias, Liipolassa asuva pitkän linjan lehtimies ja entinen vesipalloilija Lahden Uimaseurassa.Nykyään hän katselee maailmaa kuntouintitreenien jälkeen eteläisen Lahden maastossa

Jos olisi uskominen lehtien tietokilpailuihin, jonne kutsutaan yleensä esiintymään omalla kasvokuvallaan joku julkkis tai paikallinen silmäätekevä, suomalaiset olisivat erittäin viisasta kansaa. Visan perusmuodossa, jossa on kymmenen kysymystä, tentattava saa harvoin alle kahdeksan pistettä. Aikakauslehdet suosivat myös vihjevisailua, jossa pisteitä saa sitä enemmän, mitä vähemmillä vihjeillä oikean vastauksen löytää. Jos maksimipistemäärä on 50 pistettä, vastaaja nappaa yleensä vähintäänkin 40 pistettä.

Totuus on kuitenkin, että kilpailutettavaa yleensä autetaan mielin määrin. Vihjeitä ladellaan vähän samaan tyyliin kuin MTV3:n puhelinvisoissa, joissa vain idiootti tai täydellisesti kieltä taitamaton pystyisi vastaamaan väärin. Onhan se lehdellekin makeamman näköistä, että kesätöikseen polkupyörälähettinä huhkiva urheilijalupaus tai paikallisen iskelmätapahtuman järjestäjä tietää lonkalta, koska solmittiin Pähkinäsaaren rauha.

Toistaiseksi ainoan tietämäni poikkeuksen on tehnyt kirjailija Hannu Salama, joka nappasi taannoin Seuran vihjevisailussa vaivaiset seitsemän pistettä 50 mahdollisesta. Kun toimittaja yritti kaunistella tulosta yläkanttiin, Salama suutahti ja totesi, ettei kunnian miehenä voisi hyväksyä sellaista.

Itsekin sain nuorena aikakauslehden toimittajana ensitöikseni tietokilpailun teon. Ongelmana oli ainoastaan sopivan uhrin löytäminen, sillä lehden eläkkeelle jäänyt päätoimittaja oli onneksi keksinyt kysymykset ja vihjeet valmiiksi. Päätin, ottaa kohteeksi Timo T.A. Mikkosen, jonka tiesin suostuvan kaikkeen, joka vain jollain lailla tuo häntä esiin. Mikkonen halusi, että luen hänelle kysymykset etukäteen ja kehotti soittamaan takaisin tunnin kuluttua. Siihen aikaan ei nettiä ollut, joten uskon herran pläränneen kirjastonsa tietoteoksia varsin kuumeisella vauhdilla.

Julkkikset ovat todistaneet torveluutensa hyvinkin rankasti. Nylon Beat -yhtyeen laulajat, Jonna ja Erin olivat suosionsa huippuvuosina mukana kiertokyselyssä, jossa nuorisolta tiedusteltiin, ketä vastaan Suomi oli käynyt sotaa viimeksi. Tytöt veikkasivat Ruotsia. Kun totuus paljastui, selitys oli vähintäänkin eriskummallinen: "Hei, come on. Eihän me oltu edes synnytty silloin!" Hitlerin ja Stalinin perilliset varmaankin huokaisivat helpotuksesta.

Hieman samanlaista tietämystä edusti 60- ja 70-lukujen laulutrio Seidat, joka niitti jonkinlaista kansainvälistäkin suosiota, ainakin Länsi-Saksassa - vaaleita kun olivat. Tytöt esittivät televisiossa Diana Rossin ja The Supremes -yhtyeen tunnetuksi tekemän hitin Ain´t No Mountain High Enough. Esityksen jälkeen juontaja kysyi, mistä kappale mahtoi kertoa. "Ei me tiedetä, kai se oli varmaan jotain rakkaudesta", tytöt vastasivat. Kysymykseen, mitä yhtyeen nimi Seidat tarkoittaa, vastaus kuului: "Ei harmainta aavistustakaan!"

Seidat eivät kuitenkaan osoittaneet samanlaista tietämättömyyttä kuin se paikallisradion kuuntelija, joka ei tietovisassa muistanut, minkä maan naapurivaltioita ovat Ruotsi, Norja ja Venäjä. Eikä se neropatti, joka tuuletti television tietokilpailussa jo etukäteen mielestään oikeaa vastausta kysymykseen, minkä kaupungin ruotsinkielinen nimi on Jakobstad. Tyyppi pamautti kämmenellään täysillä vastaussummeriin ja huusi: "Jess, Jakomäki!"

Englantilaisen huumoriryhmä Monthy Pythonin pojat ovat joka tapauksessa keksineet kysymykset "maailman vaikeimpaan tietokilpailuun". Ensimmäinen kysymys kuuluu: Paljonko Kolumbiassa on asukkaita? Ja toinen kysymys: "Nimeä ne!"

 


Kolumnistin muut kolumnit