Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Renkomäen Martat Muhun saarella

Oli vielä hanki maassa, kun kesäretken kohde päätettiin. Matkamartat Siku ja Sirkka K. suunnittelivat meille upean retken Muhun saarelle, Viron saaristoon.
Kesäkuun kymmenes päivä sarasti ja tunnelma oli kuin olisi varsa laskettu ensi kerran kesälaitumille. Klo 5:25 Ruduksen pysäkillä oli virkeä tunnelma, jonka huomasi myös meidän kuski, joka ajoi Reissu Ruodin autolla noukkimaan kaikki martat, jotka kylän raitilla odottivat.

Matkasimme Helsingistä Tallinnaan laivalla, missä nautimme auringon lämmöstä ja mahdottoman hyvästä yhteishengestä.
Tallinnasta oli parin tunnin ajomatka Kuivatsun satamaan, josta lautta vei meidät luonnon kauniille Muhun saarelle.
Saarella majotuimme Paenasen kylässä Tönisen majataloon. Suunnattoman rauhoittava pihapiiri valtasi jokaisen kiireisen naisen mielen. Aittamajoituksissa oli oma tunnelmansa ruokokattojen alla.
Ehdimme vielä tehdä retken meren rantaan, jonne kulku kävi pääosin kinttupolkua pitkin. Elämys seikkailu tämäkin. Reippaimmat martat uskaltautuivat uimaankin.
Illalla saunottiin ja syötiin ja nautittiin meidän kirjavasta marttaporukasta.

Martat
Renkomäen Marttojen iloinen porukka yhteiskuvassa

11.6 aamupalalla odotti seitsemänviljan puuro, joka sai niin hyvän suosion, että ryynit loppuivat lähimarketin hyllystä, marttojen sinne päästyä.
Aamulla teimme retken saaren pohjoisosaan, missä kiersimme jalan haastavan reitin kauniissa kallioisessa luonnossa. Matka-oppaana meillä oli virolainen keramiikkataiteilija, joka vei meidät myös kotiinsa tutustumaan töihinsä ja tottakai kasvit ja kukkaset tutkittiin siinä ohessa.
Tutustuimme Muhun museo-alueeseen emäntämme Soile Siltasen opastuksella, sekä kuulimme erilaisista tutustumiskohteista, mutta aikamme oli rajallinen, joten katsottavaa vielä jäi, jospa teemme matkan tänne uudelleen.
Lauantai-ilta oli tunnelmallinen, saimme kuulla laulua ja soittoa, ja tottahan toki myös yhteislauluja laulettiin. Marttalaulukin esitettiin.
Meistä tuli myös kummeja tämän päivän aikana, sillä lammasemo poiki kaksi karitsaa, jotka saivat nimekseen Martta ja Martti.

12.6 aamiaisella muistimme emäntä Soilea marttojen kesäkirjalla. Lähtöä ennen otettiin ryhmäkuvat ja matka jatkui lautalta mantereelle, missä pysähdeltiin ostoksille,sekä ihmettelemään luonnon kauneutta ja sitä, kuinka kattohaikara oli tehnyt upean pesän sähköpylvään päähän.
Laivamatkalla saimme vielä nauttia aurinkoisesta kesäsäästä, sekä lauloimme onnittelulaulun Minna S:än syntymäpäivän kunniaksi.
Bussissa kiitettiin kuskia, jolla on todetusti lehmän hermot ja hyvä huumori, toivotettiin hyvää kesää kaikille ja saavuttiin turvallisesti kotiin.

Matka oli onnistunut ja juuri sellainen, jonka me yhdessä teimme. Tämä oli upea elämys, jos se hiukan otti niin kyllä se tuplaten antoikin.
Kiitos matkamartoille, sekä koko retkiryhmälle, nautinnollista kesää ja syksyllä jatketaan raikkain mielin!

Teija Braun, pj.

 


Ajankohtaista -arkisto