Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31
toiko nimen muutos tulosta. kun nimeä muutettiin metsätyömiehestä metsuriksi. saatiinko naiset tekemään 40 prosenttia pöllipinosta.jotta se kiintiö edes täyttyy.tämäkin unehtuu naisilta puhuttaessa siitä tasa-arvosta. 25.09.2017 07:53

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Euroopan sairas mies

20.10.2017

Papin Palsta

Kaikki kääntyy hyväksi

20.10.2017

Ville Skinnari

Elämä ja kuolema

20.10.2017


Renkomäen Martat Muhun saarella

Oli vielä hanki maassa, kun kesäretken kohde päätettiin. Matkamartat Siku ja Sirkka K. suunnittelivat meille upean retken Muhun saarelle, Viron saaristoon.
Kesäkuun kymmenes päivä sarasti ja tunnelma oli kuin olisi varsa laskettu ensi kerran kesälaitumille. Klo 5:25 Ruduksen pysäkillä oli virkeä tunnelma, jonka huomasi myös meidän kuski, joka ajoi Reissu Ruodin autolla noukkimaan kaikki martat, jotka kylän raitilla odottivat.

Matkasimme Helsingistä Tallinnaan laivalla, missä nautimme auringon lämmöstä ja mahdottoman hyvästä yhteishengestä.
Tallinnasta oli parin tunnin ajomatka Kuivatsun satamaan, josta lautta vei meidät luonnon kauniille Muhun saarelle.
Saarella majotuimme Paenasen kylässä Tönisen majataloon. Suunnattoman rauhoittava pihapiiri valtasi jokaisen kiireisen naisen mielen. Aittamajoituksissa oli oma tunnelmansa ruokokattojen alla.
Ehdimme vielä tehdä retken meren rantaan, jonne kulku kävi pääosin kinttupolkua pitkin. Elämys seikkailu tämäkin. Reippaimmat martat uskaltautuivat uimaankin.
Illalla saunottiin ja syötiin ja nautittiin meidän kirjavasta marttaporukasta.

Martat
Renkomäen Marttojen iloinen porukka yhteiskuvassa

11.6 aamupalalla odotti seitsemänviljan puuro, joka sai niin hyvän suosion, että ryynit loppuivat lähimarketin hyllystä, marttojen sinne päästyä.
Aamulla teimme retken saaren pohjoisosaan, missä kiersimme jalan haastavan reitin kauniissa kallioisessa luonnossa. Matka-oppaana meillä oli virolainen keramiikkataiteilija, joka vei meidät myös kotiinsa tutustumaan töihinsä ja tottakai kasvit ja kukkaset tutkittiin siinä ohessa.
Tutustuimme Muhun museo-alueeseen emäntämme Soile Siltasen opastuksella, sekä kuulimme erilaisista tutustumiskohteista, mutta aikamme oli rajallinen, joten katsottavaa vielä jäi, jospa teemme matkan tänne uudelleen.
Lauantai-ilta oli tunnelmallinen, saimme kuulla laulua ja soittoa, ja tottahan toki myös yhteislauluja laulettiin. Marttalaulukin esitettiin.
Meistä tuli myös kummeja tämän päivän aikana, sillä lammasemo poiki kaksi karitsaa, jotka saivat nimekseen Martta ja Martti.

12.6 aamiaisella muistimme emäntä Soilea marttojen kesäkirjalla. Lähtöä ennen otettiin ryhmäkuvat ja matka jatkui lautalta mantereelle, missä pysähdeltiin ostoksille,sekä ihmettelemään luonnon kauneutta ja sitä, kuinka kattohaikara oli tehnyt upean pesän sähköpylvään päähän.
Laivamatkalla saimme vielä nauttia aurinkoisesta kesäsäästä, sekä lauloimme onnittelulaulun Minna S:än syntymäpäivän kunniaksi.
Bussissa kiitettiin kuskia, jolla on todetusti lehmän hermot ja hyvä huumori, toivotettiin hyvää kesää kaikille ja saavuttiin turvallisesti kotiin.

Matka oli onnistunut ja juuri sellainen, jonka me yhdessä teimme. Tämä oli upea elämys, jos se hiukan otti niin kyllä se tuplaten antoikin.
Kiitos matkamartoille, sekä koko retkiryhmälle, nautinnollista kesää ja syksyllä jatketaan raikkain mielin!

Teija Braun, pj.

 


Ajankohtaista -arkisto