Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

sisäiset uhat selvitettävä sanoo kanerva. poliitikko ei ymmärrä näköjään uhkia. on meillä siinä poliitikko.no ainakin naisten tekemät vääryydet.jotka on selvittämättä.kyvyttömät pois paikoiltaan. 21.08.2017 08:42
Kysyisin nyt. Saako tänne kirjoittaa, vaikka ei osaakaan. Aloitukset pienellä ym.söherrystä. Jos olis edes asiaa, niin vielähän sen saattaisi kestää. 20.08.2017 18:43
meillä moni ei ymmärrä lukemaansa.ja nämä samat on sitten tekemässä päätöksiä.kun tekee ratkaisuja täytyisi ymmärtää mitä tekee.seuraukset on senmukaiset mitä nyt on. 17.08.2017 11:42
kirkon edustajat kerjää minulta rahaa. sitten muka kirkko avustaa köyhiä.missä se jumala ja enkelit olikaan.näidenhän se piti auttaa.mihin siinä minua tarvitaan. näyttäs se jumala enkeleineen kykynsä.eikä minulta pyytelisi apua. 10.08.2017 10:08
lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Toisistaan vieraantuneet suomalaiset

18.8.2017

Juhani Melanen

Brändi Lahden sietämätön hilpeys

18.8.2017

Papin Palsta

Jumalan tie

18.8.2017

Ville Skinnari

Lyhyt kesä ja pitkä syksy

18.8.2017


Renkomäen Martat Muhun saarella

Oli vielä hanki maassa, kun kesäretken kohde päätettiin. Matkamartat Siku ja Sirkka K. suunnittelivat meille upean retken Muhun saarelle, Viron saaristoon.
Kesäkuun kymmenes päivä sarasti ja tunnelma oli kuin olisi varsa laskettu ensi kerran kesälaitumille. Klo 5:25 Ruduksen pysäkillä oli virkeä tunnelma, jonka huomasi myös meidän kuski, joka ajoi Reissu Ruodin autolla noukkimaan kaikki martat, jotka kylän raitilla odottivat.

Matkasimme Helsingistä Tallinnaan laivalla, missä nautimme auringon lämmöstä ja mahdottoman hyvästä yhteishengestä.
Tallinnasta oli parin tunnin ajomatka Kuivatsun satamaan, josta lautta vei meidät luonnon kauniille Muhun saarelle.
Saarella majotuimme Paenasen kylässä Tönisen majataloon. Suunnattoman rauhoittava pihapiiri valtasi jokaisen kiireisen naisen mielen. Aittamajoituksissa oli oma tunnelmansa ruokokattojen alla.
Ehdimme vielä tehdä retken meren rantaan, jonne kulku kävi pääosin kinttupolkua pitkin. Elämys seikkailu tämäkin. Reippaimmat martat uskaltautuivat uimaankin.
Illalla saunottiin ja syötiin ja nautittiin meidän kirjavasta marttaporukasta.

Martat
Renkomäen Marttojen iloinen porukka yhteiskuvassa

11.6 aamupalalla odotti seitsemänviljan puuro, joka sai niin hyvän suosion, että ryynit loppuivat lähimarketin hyllystä, marttojen sinne päästyä.
Aamulla teimme retken saaren pohjoisosaan, missä kiersimme jalan haastavan reitin kauniissa kallioisessa luonnossa. Matka-oppaana meillä oli virolainen keramiikkataiteilija, joka vei meidät myös kotiinsa tutustumaan töihinsä ja tottakai kasvit ja kukkaset tutkittiin siinä ohessa.
Tutustuimme Muhun museo-alueeseen emäntämme Soile Siltasen opastuksella, sekä kuulimme erilaisista tutustumiskohteista, mutta aikamme oli rajallinen, joten katsottavaa vielä jäi, jospa teemme matkan tänne uudelleen.
Lauantai-ilta oli tunnelmallinen, saimme kuulla laulua ja soittoa, ja tottahan toki myös yhteislauluja laulettiin. Marttalaulukin esitettiin.
Meistä tuli myös kummeja tämän päivän aikana, sillä lammasemo poiki kaksi karitsaa, jotka saivat nimekseen Martta ja Martti.

12.6 aamiaisella muistimme emäntä Soilea marttojen kesäkirjalla. Lähtöä ennen otettiin ryhmäkuvat ja matka jatkui lautalta mantereelle, missä pysähdeltiin ostoksille,sekä ihmettelemään luonnon kauneutta ja sitä, kuinka kattohaikara oli tehnyt upean pesän sähköpylvään päähän.
Laivamatkalla saimme vielä nauttia aurinkoisesta kesäsäästä, sekä lauloimme onnittelulaulun Minna S:än syntymäpäivän kunniaksi.
Bussissa kiitettiin kuskia, jolla on todetusti lehmän hermot ja hyvä huumori, toivotettiin hyvää kesää kaikille ja saavuttiin turvallisesti kotiin.

Matka oli onnistunut ja juuri sellainen, jonka me yhdessä teimme. Tämä oli upea elämys, jos se hiukan otti niin kyllä se tuplaten antoikin.
Kiitos matkamartoille, sekä koko retkiryhmälle, nautinnollista kesää ja syksyllä jatketaan raikkain mielin!

Teija Braun, pj.

 


Ajankohtaista -arkisto