Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21
miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ilen hajatelmat

Ile

Ilkka Isosaari on 52-vuotias, Liipolassa asuva pitkän linjan lehtimies ja entinen vesipalloilija Lahden Uimaseurassa.Nykyään hän katselee maailmaa kuntouintitreenien jälkeen eteläisen Lahden maastossa

Näinä valoisina öinä yöunen merkitys korostuu entisestään. Nukkuminen on lempiharrastuksiani ja harjoitan sitä aina, kun siihen on mahdollisuus. Syy liittyy pitkälti työhöni. Toimittajalle nukkuminen merkitsee samaa kuin tallettaisi rahaa pankkiin.

Jos tilaisuus sallii, vetäisen bussissa tai apukuskin paikalla, junassa tai lentokoneessa välittömästi tirsat. Hyvien unenlahjojeni ansiosta olen nukkunut myös oopperassa ja Enontekiön lumihotellissa, jäävuoteessa makuupussissa, yli 30 asteen pakkasessa.

Unen määrään ja laatuun kiinnitetään aivan liian vähän huomiota. Me tarvitsemme sitä kaikki, ikään, sukupuoleen ja ammattiin katsomatta. Sopiva määrä unta on yleensä se kahdeksan tuntia. Johtavan unitutkija, dosentti Markku Partisen mukaan yksi valvottu yö vastaa auton ratin ääressä kohtuullista humalatilaa. "Ihminen voi ajaa ikään kuin valveilla. Meistä autoilijoista jokainen muistaa ajaneensa joskus väärin jossain tutussa tienristeyksessä, jos on pitänytkin poiketa vanhasta rutiinista ja ajaa poikkeuksellisesti toiseen suuntaan. Kuljettaja niin sanotusti nukkuu silmät auki", hän havainnollistaa.

Omista unenlahjoistani saan kiittää Lahden Yhteiskoulun luovan ilmaisun opettajaa, sittemin Jyväskylän kaupunginteatterin johtajaa Vesa Raiskiota, jonka rentoutumisharjoitukset sallivat aina ihanat päiväunet kesken koulutuntien.

Päivittäisillä työmatkoilla Lahdesta Helsinkiin ja takaisin nukahdin penkkiryhmän oikeanpuoleiseen nurkkaan nollaamaan päivän tulevat ja menneet stressiaiheet. Perjantai- ja tiistai-iltaisin, kun työt lehtipainon kanssa saattoivat venyä pidempään, ei ollut harvinaista, että olin jatkanut uniani Kouvolaan saakka. Onneksi konduktöörit tunsivat harmittoman jäniksen, eivätkä ottaneet minulta lisämaksua.

Nykyään, jos töissä tai yksityiselämässä on pahasti paineita, eikä illalla kotona tule uni silmään, nousen hetkeksi istumaan vuoteen reunalle ja kuvittelen olevani rättiväsyneenä ahtaassa Z-junassa työmatkalla miettimässä, josko vielä ehtisi vähäksi aikaa torkahtaa. Uni tulee heti.

Unen laatuhan ratkaisee. Siksi en ole koskaan suosinut uni- tai nukahtamislääkkeitä. Eräs tuttu lääkäri onkin todennut, ettei niissä ole mainittavampaa eroa. Molempiin jää koukkuun yhtä lailla. Vaikutus on sama kuin alkoholilla - ainoastaan selvät nukutut tunnit ratkaisevat, tokkurassa ei pääse kiinni rentouttavaan uneen. Olen samaa mieltä kyseisen lääkärin kanssa, että kahden tunnin rivakka kävelylenkki illalla tai perhepitsa vastaa tehokkuudeltaan 20-grammaista Tenoxia.

Monille huonounisille kumppanin kuorsaaminen saattaa olla vakavakin ongelma. Uniapnea on on pahimmillaan karmivaa kuultavaa. Et uskalla itse nukahtaa, kun luulet puolisosi lähtevän kohta manan majoille. Sitten, kun ääni hiljenee, luulet partnerin varmuudella kuolleen.

Olen itsekin kärsinyt molemmista vaivoista, uniapneasta ja äänekkäästä kuorsauksesta joskus 40 kiloa painavampana. Aikanaan villeinä poikamiesvuosina ylipitkäksi venyneen karaoke-illan jälkeen hihaan ei välttämättä tarttunut kumppania, joten jouduin silloin tällöin viettämään öitä yksin kotosalla. Vitsailin kavereille heränneeni omaan kuorsaukseeni, joka kuullosti niin kamalalta, että oli pakko mennä olohuoneen sohvalle nukkumaan.

Mutta kuorsaavat ne naisetkin ja lemmikkieläimistä ainakin kissat! Olen kuitenkin luokitellut molemmat ilmiöt kehräyksen piikkiin. Joten eiköhän oteta tämä tuleva kesä ihan levon kannalta. Päivätirsat kannattaa vetäistä aina, ei kuitenkaan välttämättä töissä, eikä yli 20 minuutin mittaisia. Jo kahden tunnin ettosten jälkeen sirpakka olo vaihtuu veltoksi haahuiluksi, ja loppupäivä menee plörinäksi.

Tavataan siis pirteänä aamukaffella ostarilla tai asemalla!

 


Kolumnistin muut kolumnit