Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

meillä moni ei ymmärrä lukemaansa.ja nämä samat on sitten tekemässä päätöksiä.kun tekee ratkaisuja täytyisi ymmärtää mitä tekee.seuraukset on senmukaiset mitä nyt on. 17.08.2017 11:42
kirkon edustajat kerjää minulta rahaa. sitten muka kirkko avustaa köyhiä.missä se jumala ja enkelit olikaan.näidenhän se piti auttaa.mihin siinä minua tarvitaan. näyttäs se jumala enkeleineen kykynsä.eikä minulta pyytelisi apua. 10.08.2017 10:08
lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Toisistaan vieraantuneet suomalaiset

18.8.2017

Juhani Melanen

Brändi Lahden sietämätön hilpeys

18.8.2017

Papin Palsta

Jumalan tie

18.8.2017

Ville Skinnari

Lyhyt kesä ja pitkä syksy

18.8.2017


Runoja leivästä, koti-ikävästä ja rakkaudesta

Ruskeankarhea kirjan päällys ja piirros leipälaatikossa istuvasta tytöstä, ovat juuri julkaistun Runoja leipälaatikostani runokirjan kannet. Lahden Runomaraton ry:n vuoden 2010 runokilpailun Runoa ja ruisleipää runoista sataviisikymmentä julkaistiin kirjassa.

Kirjajulkaisun ohella Lahden 8. runoviikko levittäytyi monipuolisella ohjelmatarjonnalla Lahden keskustassa. Piano - paviljongissa esittivät Päijät - Hämeen lausujat sekä runokilpailun voittaja Mikko Turtiainen vuoden 2010 runosatoa. Säveltäjä, trubaduuri Kari Halme on säveltänyt kilpailujen runoja ja esitti itse niitä. Laulaminen ja tekstien säveltäminen on hänen omien sanojensa mukaan rentouttaa vapaa-ajan viettoa rakennusurakoitsijan arjessa.

Runokirjan julkaisutoimikunta Tuija Kakko, Kati Mikkola, myös julkaisuillan juontaja, ja Tuulikki Norrlin olivat silmin nähden iloisia julkaisusta. He olivat saaneet sarjakuvapiirtäjä Kaisa Lekan suunnittelutyöhön mukaan piirtämään aiheisiin sopivat välilehdet, joihin sisältyy aimo annos hurttihuumoria. Graafikko Elina Vilpas suunnitteli muun ulkoasun. Toimikunnan mukaan sarjakuvassa ja runossa asiat ilmaistaan tiukan tiivistetysti. Tuija Kakko mainitsi runojen valintaprosessin päätyneen seitsemään päälinjaan; aika, suku, huoli, rakkaus, kaipaus, maisema ja runo. Osa runoista on tekijänsä äidinkieleen mukaan ruotsinkielisiä.

runo
Ankkurirannan Piano -paviljonki oli täynnä runojen ystäviä, kun Lahden runomaraton ry:n uusin 2010 vuoden runokilpailun sadosta julkaistiin kirja "Runoja leipälaatikostani", edessä vasemmalla yhdistyksen pääsihteeri Natalia Kylmänen.

Runoissa pilkahti huumori, välillä mustakin. Ruis- ja hiivaleipä vilahtelevat teksteissä Kirjoittajat ovat ottaneet kantaa tämän päivän köyhtyneisiin ihmisiin, pätkätyöhön, leipäjonoihin ja koti - ikävään, kuten Leena Raveikon runossa Junassa matkalla / Amsterdamista Leideniin/ henkäys kotoa - / ruisrevityn maku eväspussissa./ Kanavat halkovat peltoja,/ veneitä kanavissa / kuin autoja kaduilla,/ karja kanavien välissä./ Tuulahdus kotoa -/ koivunlehden tuoksu.

Eräs viikon illoista oli omistettu edesmenneelle kirjailija ja kansanedustaja Tommy Tabermannille. Lahden Runomaraton ry:n puheenjohtaja Jouko Skinnari kertoi kirjailijan olleen runokirjojen julkaisusuunnitelmissa asiantuntija ja monessa tilaisuudessa neuvoja antanut taustahahmo.
Illan suunnittelija ja juontaja näyttelijä Maarit Peltomaa oli saanut Tabermanin runoja esittämään vanhat opiskelukaverinsa näyttelijät Petri Liskin ja Kai "Raid" Lehtisen. Runoihin oli tanssinopettaja Ilona Kauppinen sovittanut viehättävän tanssiesityksen. Jooga-opettaja ja elokuvaohjaaja Taavi Kassila istui jooga - asennossa Wanhan Valimon esiintymislavalla ja lausui omia runojaan, joihin hän oli saanut kipinän tavatessaan vuosia sitten runoilija Tommyn.
Lasten runokilpailun voitto meni Mukkulan peruskoulun oppilaille. Uutta aikaa Lahden 8. runoviikkoon toivat lahtelaiset nuoret räppärit, tanssijat, Facebook - runoilijat näytelmällä "Ääniä sanojen sisällä". Viikon päätti näyttelijä Eila Pyhältö näytelmällä Elämä pikatoimituksena.


Marja- Liisa Niuranen

 


Ajankohtaista -arkisto