Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Runoja leivästä, koti-ikävästä ja rakkaudesta

Ruskeankarhea kirjan päällys ja piirros leipälaatikossa istuvasta tytöstä, ovat juuri julkaistun Runoja leipälaatikostani runokirjan kannet. Lahden Runomaraton ry:n vuoden 2010 runokilpailun Runoa ja ruisleipää runoista sataviisikymmentä julkaistiin kirjassa.

Kirjajulkaisun ohella Lahden 8. runoviikko levittäytyi monipuolisella ohjelmatarjonnalla Lahden keskustassa. Piano - paviljongissa esittivät Päijät - Hämeen lausujat sekä runokilpailun voittaja Mikko Turtiainen vuoden 2010 runosatoa. Säveltäjä, trubaduuri Kari Halme on säveltänyt kilpailujen runoja ja esitti itse niitä. Laulaminen ja tekstien säveltäminen on hänen omien sanojensa mukaan rentouttaa vapaa-ajan viettoa rakennusurakoitsijan arjessa.

Runokirjan julkaisutoimikunta Tuija Kakko, Kati Mikkola, myös julkaisuillan juontaja, ja Tuulikki Norrlin olivat silmin nähden iloisia julkaisusta. He olivat saaneet sarjakuvapiirtäjä Kaisa Lekan suunnittelutyöhön mukaan piirtämään aiheisiin sopivat välilehdet, joihin sisältyy aimo annos hurttihuumoria. Graafikko Elina Vilpas suunnitteli muun ulkoasun. Toimikunnan mukaan sarjakuvassa ja runossa asiat ilmaistaan tiukan tiivistetysti. Tuija Kakko mainitsi runojen valintaprosessin päätyneen seitsemään päälinjaan; aika, suku, huoli, rakkaus, kaipaus, maisema ja runo. Osa runoista on tekijänsä äidinkieleen mukaan ruotsinkielisiä.

runo
Ankkurirannan Piano -paviljonki oli täynnä runojen ystäviä, kun Lahden runomaraton ry:n uusin 2010 vuoden runokilpailun sadosta julkaistiin kirja "Runoja leipälaatikostani", edessä vasemmalla yhdistyksen pääsihteeri Natalia Kylmänen.

Runoissa pilkahti huumori, välillä mustakin. Ruis- ja hiivaleipä vilahtelevat teksteissä Kirjoittajat ovat ottaneet kantaa tämän päivän köyhtyneisiin ihmisiin, pätkätyöhön, leipäjonoihin ja koti - ikävään, kuten Leena Raveikon runossa Junassa matkalla / Amsterdamista Leideniin/ henkäys kotoa - / ruisrevityn maku eväspussissa./ Kanavat halkovat peltoja,/ veneitä kanavissa / kuin autoja kaduilla,/ karja kanavien välissä./ Tuulahdus kotoa -/ koivunlehden tuoksu.

Eräs viikon illoista oli omistettu edesmenneelle kirjailija ja kansanedustaja Tommy Tabermannille. Lahden Runomaraton ry:n puheenjohtaja Jouko Skinnari kertoi kirjailijan olleen runokirjojen julkaisusuunnitelmissa asiantuntija ja monessa tilaisuudessa neuvoja antanut taustahahmo.
Illan suunnittelija ja juontaja näyttelijä Maarit Peltomaa oli saanut Tabermanin runoja esittämään vanhat opiskelukaverinsa näyttelijät Petri Liskin ja Kai "Raid" Lehtisen. Runoihin oli tanssinopettaja Ilona Kauppinen sovittanut viehättävän tanssiesityksen. Jooga-opettaja ja elokuvaohjaaja Taavi Kassila istui jooga - asennossa Wanhan Valimon esiintymislavalla ja lausui omia runojaan, joihin hän oli saanut kipinän tavatessaan vuosia sitten runoilija Tommyn.
Lasten runokilpailun voitto meni Mukkulan peruskoulun oppilaille. Uutta aikaa Lahden 8. runoviikkoon toivat lahtelaiset nuoret räppärit, tanssijat, Facebook - runoilijat näytelmällä "Ääniä sanojen sisällä". Viikon päätti näyttelijä Eila Pyhältö näytelmällä Elämä pikatoimituksena.


Marja- Liisa Niuranen

 


Ajankohtaista -arkisto