Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Ilen hajatelmat

Ile

Ilkka Isosaari on 52-vuotias, Liipolassa asuva pitkän linjan lehtimies ja entinen vesipalloilija Lahden Uimaseurassa.Nykyään hän katselee maailmaa kuntouintitreenien jälkeen eteläisen Lahden maastossa

Monelle kesäterassimiehelle se on painajainen. Nyt ei puhuta auringon- tai ampiaisenpistoksesta, ei alkoholimyrkytyksestä, eikä vaimon nalkutuksesta, vaan kihdistä.

Kihti on uusi elintasosairaus, jota ovat alkaneet sairastaa jo kadunmiehet, eivätkä pelkästään ylimykset, kuten historiasta muistetaan. Se alkaa salakavalasti kuten Junnun Vainion kappale Kauhea kankkunen. Hiipii hiljaa jalkopäästä, ja kun tulee, ei se säästä. Kihti iskee ensimmäisenä ja varoittamatta ukkovarpaan etuniveleen, jolloin varvas saa seuralaisekseen herneen kokoisen patin. Se on kivuliaampi kuin paimenkoiran haukku, anopin huuto tai pomon vuodatus työkunnostasi Seurahuoneen yökerhossa keskinkertaisen duunirupeaman jälkeen.

Et jaksa vaihtaa nukkuessasi asentoa, koska kipu yltyy koko ajan. Se pahenee myös, jos et tee mitään. Kun vaimosi yrittää rauhoitella sinua ja peittelee sinut hellästi, puhumattakaan, että haluaisi hieroa kipeitä jalkojasi, olet kuoleman partaalla. Kuin gladiaattori ennen tuomion täytäntöönpanoa! Pelkkä lakanakin tekee kipeää turvonneen kihtinivelen päällä.

Miten päälle päin niin harmittomalta vaikuttava tauti voikin olla niin kivulias? Vanhan kansa kutsuikin oireilua osuvasti luuvaloksi.

Pitkän linjan poliitikko, Paavo Lipponen, joka myös sairastaa kihtiä, jouduttiin kesken kiireisten neuvottelujen kuskaamaan sairaalaan hoidettavaksi. Kihtikohtaus oli edennyt varpaasta polveen, mutta asiantuntevalla lääkinnällä mies oli jo yhden yön jälkeen työkunnossa. Samaan aikaan Lipponen riiteli eduskunnassa Arja Alhon kanssa. Eräs nokkela pilapiirtäjä kuvasikin Alhon pieneksi ja pirulliseksi, Pikku Myyn kaltaiseksi kihtipeikoksi unilakki päässä nukkuvan Lipposen vuoteessa.

Kihtiinhän minäkin sairastuin - ennen kuin myönsin sen. Sitä ennen valittelin vanhaa nilkkavaivaa kuin Timo Jutila ikään, kunnes laskettelumono ei mahtunut enää jalkaan. Kyseessähän on etupäässä keski-ikäisiä miehiä koskettava, perinnöllinen sairaus - puhutaan myös kokolihan purijoiden taudista. Uudet kehittyneet elintavat, johon kuuluu, että liikutaan vain neljän pyörän päällä, epäterveelliset ruokailutottumukset ja huono perimä sekä sukupuoli altistavat kihdille. Isäni sairasti samaa tautia, todennäköisesti poikanikin ennemmin tai myöhemmin, jos onnistuu välttämään pihviravintolat, olutterassit ja liikkuu muutenkin kuin taksilla tai bussilla kouluun.

Onneksi kihtiin on löytynyt suhteellisen huomaamaton lääkitys, tabletti päivässä. Jotkut pärjäävät jopa hyvin suunnitellulla ruokavaliolla. Lääkityksen ansiosta voin nauttia sellaisista herkuista, jotka olisivat muuten kiellettyjen aineiden listalla, kuten katkaravuista, hernekeitosta, maksasta ja muista sisäelimistä, kanasta, kunhan rapea kuori on poistettu ja pienistä järvikaloista - kaikista kuitenkin vain kohtuudella, korkeintaan kahtena päivänä peräkkäin.

Varon tarkasti lempiruokiani silakoita ja muikkuja kaikissa muodoissaan sekä liiallista lihansyöntiä. Kasvisruokaan totuttelu on vaatinut aikaa, mutta taas toistuvasti palkinnut tekijänsä, kun olen oppinut valmistamaan ruokalajeista maittavia.

Alkoholi on kihdille varsinaista myrkkyä. Varsinkin olut, mikä selittää, että olen ollut kesäisin entistä harvinaisempi vieras Liipolan terasseilla. Joidenkin viisastelijoiden mukaan väkevät viinat olisivat kihdille enemmän suosiollisia kuin laihat litkut. Toiset taas vannovat valkoviinin nimeen punaviinin sijasta. Yhtä kaikki, täyttä roskaa! Oireilu ei johdu alkoholijuoman laadusta, vaan määrästä. Yleensä loppuillasta valkoviinin kittaajilla tuppaavat menemään väkevät ja punaviini sekä ohessa olutkin sekaisin.

Kihti johtuu varsinaisesti virtsahapon kiteytymisestä niveliin. Niin sanotut uraattikiteet ovat muodoltaan neulamaisia ja saavat aikaan kivuliaan tulehduksen, yleensä ukkovarpaan tyvessä, sormessa, polvessa tai pahimmillaan jopa lonkassa. Kihtiä sairastavien väitettäisiin olevan keskimääräistä fiksumpia ihmsiä, mikä ei kohtauksen yllättäessä paljon lohduta. Mutta toivottavasti voin tällä diagnoosilla todistaa, että vaikka minulla olisi joskus nousut kusi päähän, se ei ole jäänyt sinne, vaan on karannut niveliin.

 


Kolumnistin muut kolumnit