Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

sisäiset uhat selvitettävä sanoo kanerva. poliitikko ei ymmärrä näköjään uhkia. on meillä siinä poliitikko.no ainakin naisten tekemät vääryydet.jotka on selvittämättä.kyvyttömät pois paikoiltaan. 21.08.2017 08:42
Kysyisin nyt. Saako tänne kirjoittaa, vaikka ei osaakaan. Aloitukset pienellä ym.söherrystä. Jos olis edes asiaa, niin vielähän sen saattaisi kestää. 20.08.2017 18:43
meillä moni ei ymmärrä lukemaansa.ja nämä samat on sitten tekemässä päätöksiä.kun tekee ratkaisuja täytyisi ymmärtää mitä tekee.seuraukset on senmukaiset mitä nyt on. 17.08.2017 11:42
kirkon edustajat kerjää minulta rahaa. sitten muka kirkko avustaa köyhiä.missä se jumala ja enkelit olikaan.näidenhän se piti auttaa.mihin siinä minua tarvitaan. näyttäs se jumala enkeleineen kykynsä.eikä minulta pyytelisi apua. 10.08.2017 10:08
lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Toisistaan vieraantuneet suomalaiset

18.8.2017

Juhani Melanen

Brändi Lahden sietämätön hilpeys

18.8.2017

Papin Palsta

Jumalan tie

18.8.2017

Ville Skinnari

Lyhyt kesä ja pitkä syksy

18.8.2017


Ilen hajatelmat

Ile

Ilkka Isosaari on 52-vuotias, Liipolassa asuva pitkän linjan lehtimies ja entinen vesipalloilija Lahden Uimaseurassa.Nykyään hän katselee maailmaa kuntouintitreenien jälkeen eteläisen Lahden maastossa

Monelle kesäterassimiehelle se on painajainen. Nyt ei puhuta auringon- tai ampiaisenpistoksesta, ei alkoholimyrkytyksestä, eikä vaimon nalkutuksesta, vaan kihdistä.

Kihti on uusi elintasosairaus, jota ovat alkaneet sairastaa jo kadunmiehet, eivätkä pelkästään ylimykset, kuten historiasta muistetaan. Se alkaa salakavalasti kuten Junnun Vainion kappale Kauhea kankkunen. Hiipii hiljaa jalkopäästä, ja kun tulee, ei se säästä. Kihti iskee ensimmäisenä ja varoittamatta ukkovarpaan etuniveleen, jolloin varvas saa seuralaisekseen herneen kokoisen patin. Se on kivuliaampi kuin paimenkoiran haukku, anopin huuto tai pomon vuodatus työkunnostasi Seurahuoneen yökerhossa keskinkertaisen duunirupeaman jälkeen.

Et jaksa vaihtaa nukkuessasi asentoa, koska kipu yltyy koko ajan. Se pahenee myös, jos et tee mitään. Kun vaimosi yrittää rauhoitella sinua ja peittelee sinut hellästi, puhumattakaan, että haluaisi hieroa kipeitä jalkojasi, olet kuoleman partaalla. Kuin gladiaattori ennen tuomion täytäntöönpanoa! Pelkkä lakanakin tekee kipeää turvonneen kihtinivelen päällä.

Miten päälle päin niin harmittomalta vaikuttava tauti voikin olla niin kivulias? Vanhan kansa kutsuikin oireilua osuvasti luuvaloksi.

Pitkän linjan poliitikko, Paavo Lipponen, joka myös sairastaa kihtiä, jouduttiin kesken kiireisten neuvottelujen kuskaamaan sairaalaan hoidettavaksi. Kihtikohtaus oli edennyt varpaasta polveen, mutta asiantuntevalla lääkinnällä mies oli jo yhden yön jälkeen työkunnossa. Samaan aikaan Lipponen riiteli eduskunnassa Arja Alhon kanssa. Eräs nokkela pilapiirtäjä kuvasikin Alhon pieneksi ja pirulliseksi, Pikku Myyn kaltaiseksi kihtipeikoksi unilakki päässä nukkuvan Lipposen vuoteessa.

Kihtiinhän minäkin sairastuin - ennen kuin myönsin sen. Sitä ennen valittelin vanhaa nilkkavaivaa kuin Timo Jutila ikään, kunnes laskettelumono ei mahtunut enää jalkaan. Kyseessähän on etupäässä keski-ikäisiä miehiä koskettava, perinnöllinen sairaus - puhutaan myös kokolihan purijoiden taudista. Uudet kehittyneet elintavat, johon kuuluu, että liikutaan vain neljän pyörän päällä, epäterveelliset ruokailutottumukset ja huono perimä sekä sukupuoli altistavat kihdille. Isäni sairasti samaa tautia, todennäköisesti poikanikin ennemmin tai myöhemmin, jos onnistuu välttämään pihviravintolat, olutterassit ja liikkuu muutenkin kuin taksilla tai bussilla kouluun.

Onneksi kihtiin on löytynyt suhteellisen huomaamaton lääkitys, tabletti päivässä. Jotkut pärjäävät jopa hyvin suunnitellulla ruokavaliolla. Lääkityksen ansiosta voin nauttia sellaisista herkuista, jotka olisivat muuten kiellettyjen aineiden listalla, kuten katkaravuista, hernekeitosta, maksasta ja muista sisäelimistä, kanasta, kunhan rapea kuori on poistettu ja pienistä järvikaloista - kaikista kuitenkin vain kohtuudella, korkeintaan kahtena päivänä peräkkäin.

Varon tarkasti lempiruokiani silakoita ja muikkuja kaikissa muodoissaan sekä liiallista lihansyöntiä. Kasvisruokaan totuttelu on vaatinut aikaa, mutta taas toistuvasti palkinnut tekijänsä, kun olen oppinut valmistamaan ruokalajeista maittavia.

Alkoholi on kihdille varsinaista myrkkyä. Varsinkin olut, mikä selittää, että olen ollut kesäisin entistä harvinaisempi vieras Liipolan terasseilla. Joidenkin viisastelijoiden mukaan väkevät viinat olisivat kihdille enemmän suosiollisia kuin laihat litkut. Toiset taas vannovat valkoviinin nimeen punaviinin sijasta. Yhtä kaikki, täyttä roskaa! Oireilu ei johdu alkoholijuoman laadusta, vaan määrästä. Yleensä loppuillasta valkoviinin kittaajilla tuppaavat menemään väkevät ja punaviini sekä ohessa olutkin sekaisin.

Kihti johtuu varsinaisesti virtsahapon kiteytymisestä niveliin. Niin sanotut uraattikiteet ovat muodoltaan neulamaisia ja saavat aikaan kivuliaan tulehduksen, yleensä ukkovarpaan tyvessä, sormessa, polvessa tai pahimmillaan jopa lonkassa. Kihtiä sairastavien väitettäisiin olevan keskimääräistä fiksumpia ihmsiä, mikä ei kohtauksen yllättäessä paljon lohduta. Mutta toivottavasti voin tällä diagnoosilla todistaa, että vaikka minulla olisi joskus nousut kusi päähän, se ei ole jäänyt sinne, vaan on karannut niveliin.

 


Kolumnistin muut kolumnit