Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31
toiko nimen muutos tulosta. kun nimeä muutettiin metsätyömiehestä metsuriksi. saatiinko naiset tekemään 40 prosenttia pöllipinosta.jotta se kiintiö edes täyttyy.tämäkin unehtuu naisilta puhuttaessa siitä tasa-arvosta. 25.09.2017 07:53

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Euroopan sairas mies

20.10.2017

Papin Palsta

Kaikki kääntyy hyväksi

20.10.2017

Ville Skinnari

Elämä ja kuolema

20.10.2017


Aira Samulin ei pelkää olla Museokamaa

Lahden kaupunginmuseo kampanjoi pitkällä aikavälillä nyt avautuvia ja tulevia vuoden 2013 näyttelyitään. Ovet ovat avoinna niin aikuisille kuin lapsille ympäri maata. Parhaillaan on avoinna Lahden Taideinstituutin oppilastöiden näyttely Onnenpäivä ja valmisteilla kesäkuussa avautuva Lahden 18. kansainvälinen julistebiennale taidemuseolla.

-Vanhat esineet terapoivat näköaistia ja antavat mielenterveyttä kävijälle, kuvasi museoiden kokonaisantia tanssinopettaja ja yrittäjä Aira Samulin Lahden kaupunginmuseon järjestämässä Museokamaa.fi tiedotustilaisuudessa. Aira Samulin on lupautunut monimuotoisen kulttuurin työläisenä museon keulakuvaksi. Hän nauraa iloista, mukaansa tempaavaa naurua kertoessaan, että hänen Vihdissä oleva Hyrsylän mutka- kotinsa on ensinnä karjalaisuuden museo ja hänen oman runsaan 1000 kuukauden elämäntarinansa. Kunnallinen luottamushenkilötoimintakaan ei ole hänelle vieras elementti.
-Meillä on halua saada kiinni 1990-luvun kulta-aika kaikkien kaupunginmuseoon kuuluvien museoiden jaksotetuilla näyttelyillä. Silloin suuren yleisömenestykseen saavuttivat kiinalaisten Terrakottasotilaitten ja Fabergé-näyttelyt, kuvasi Lahdessa vuoden toiminut museonjohtaja Timo Simanainen kaupunginmuseon toiminnan kokonaissuunnitelmaa vuosille 201 -13. Historiallinen Museo on parhaillaan paketissa ja peruskorjauksessa Rakennus saadaan käyttöön ensi vuoden alussa. Maaliskuussa siellä on Kuusenoksa ja Lukinlanka - Sata Vuotta Jugendtunnelmaa - näyttely yhdessä Lahden kaupungintalon 100 vuotis - juhlatapahtumien kanssa.

Aira
Museokamaa.fi tiedotustilaisuudessa ravintola Voitossa museon keulakuvana toimiva Aira Samulin ja museonjohtaja Timo Simanainen kertoivat näkemyksiään elävästä museotoiminnasta.


Vuodet 2012 - 13 ovat WDC - muotoiluvuodet ja niiden pääkaupunkina toimii Helsinki. Lahti on tiiviisti mukana suunnittelemassa omaa osallistumistaan muotoilun antiin. Tämä on ollut eräs syy koota jo tässä vaiheessa Lahden kaupunginmuseon näyttelyistä tiedosto Museokamaa.fi - otsikon alle. Lause on rekisteröity Lahden kaupunginmuseolle iskulauseeksi Suomen markkinointiliitossa. Mukana suunnittelussa on ollut tamperelainen Mauseri Oy, joka on visualisoinut suunnittelun. Museoiden näyttelyt halutaan saada eläväksi kulttuurielämykseksi niin lapsille kuin aikuisille. Museoesineisiin tullaan liittämään tarinoita ja tapahtumia.

Hiihtomuseossa on parhaillaan näyttely Miehet rautaa - sukset puuta. Tämä sai Aira Samulinin muistelemaan erääseen Salpausselän kisoihin liittyvää radiotoimittaja Pekka Tiilikaisen kuulutusta. Suomalaiset eivät olleet jossakin kisaosuudessa lähelläkään kärkeä, jolloin Tiilikainen loihe lausumaan jotenkin näin: "Rouva Fortuna, tuo pyylevä rouva, on kääntänyt mehevän takapuolensa Suomen hiihtäjille." Yrittäjänä Aira Samulinille Lahti on tuttu kaupunki vuosikymmenien takaa, kun hän oli osakkaana Kaunotar Oy:ssä, jonka kolmas myymälä oli Lahdessa. Yritys oli osa Kappatehdas Teddy OY:tä.
-Siitä johtunee, että minulla on ensimmäisen Nalle-karhuni ohella kotimuseossani 200 nallen eli Teddykarhun- sekä 500 nuken kokoelma.

Radio - ja TV-museon näyttelyyn voi kävijät tuoda oman muistonsa Radiomäeltä, liittyen mastoihin, radio - ja tv-laitteisiin tai urheilukenttään eli Ratikan stadioniin. Jo lähitulevaisuudessa museonjohtaja Timo Simanainen toivoo kaupungin päättäjien suhtautuvan myönteisesti Kartanon kaavan osioon, mihin tulisi taidemuseolle sekä kaupunginmuseolle uudet, ajanmukaiset rakennukset linja-autoaseman ja museokartanon väliselle alueelle.

Marja-Liisa Niuranen

 

 

 


Ajankohtaista -arkisto