Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

meillä moni ei ymmärrä lukemaansa.ja nämä samat on sitten tekemässä päätöksiä.kun tekee ratkaisuja täytyisi ymmärtää mitä tekee.seuraukset on senmukaiset mitä nyt on. 17.08.2017 11:42
kirkon edustajat kerjää minulta rahaa. sitten muka kirkko avustaa köyhiä.missä se jumala ja enkelit olikaan.näidenhän se piti auttaa.mihin siinä minua tarvitaan. näyttäs se jumala enkeleineen kykynsä.eikä minulta pyytelisi apua. 10.08.2017 10:08
lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Toisistaan vieraantuneet suomalaiset

18.8.2017

Juhani Melanen

Brändi Lahden sietämätön hilpeys

18.8.2017

Papin Palsta

Jumalan tie

18.8.2017

Ville Skinnari

Lyhyt kesä ja pitkä syksy

18.8.2017


Aira Samulin ei pelkää olla Museokamaa

Lahden kaupunginmuseo kampanjoi pitkällä aikavälillä nyt avautuvia ja tulevia vuoden 2013 näyttelyitään. Ovet ovat avoinna niin aikuisille kuin lapsille ympäri maata. Parhaillaan on avoinna Lahden Taideinstituutin oppilastöiden näyttely Onnenpäivä ja valmisteilla kesäkuussa avautuva Lahden 18. kansainvälinen julistebiennale taidemuseolla.

-Vanhat esineet terapoivat näköaistia ja antavat mielenterveyttä kävijälle, kuvasi museoiden kokonaisantia tanssinopettaja ja yrittäjä Aira Samulin Lahden kaupunginmuseon järjestämässä Museokamaa.fi tiedotustilaisuudessa. Aira Samulin on lupautunut monimuotoisen kulttuurin työläisenä museon keulakuvaksi. Hän nauraa iloista, mukaansa tempaavaa naurua kertoessaan, että hänen Vihdissä oleva Hyrsylän mutka- kotinsa on ensinnä karjalaisuuden museo ja hänen oman runsaan 1000 kuukauden elämäntarinansa. Kunnallinen luottamushenkilötoimintakaan ei ole hänelle vieras elementti.
-Meillä on halua saada kiinni 1990-luvun kulta-aika kaikkien kaupunginmuseoon kuuluvien museoiden jaksotetuilla näyttelyillä. Silloin suuren yleisömenestykseen saavuttivat kiinalaisten Terrakottasotilaitten ja Fabergé-näyttelyt, kuvasi Lahdessa vuoden toiminut museonjohtaja Timo Simanainen kaupunginmuseon toiminnan kokonaissuunnitelmaa vuosille 201 -13. Historiallinen Museo on parhaillaan paketissa ja peruskorjauksessa Rakennus saadaan käyttöön ensi vuoden alussa. Maaliskuussa siellä on Kuusenoksa ja Lukinlanka - Sata Vuotta Jugendtunnelmaa - näyttely yhdessä Lahden kaupungintalon 100 vuotis - juhlatapahtumien kanssa.

Aira
Museokamaa.fi tiedotustilaisuudessa ravintola Voitossa museon keulakuvana toimiva Aira Samulin ja museonjohtaja Timo Simanainen kertoivat näkemyksiään elävästä museotoiminnasta.


Vuodet 2012 - 13 ovat WDC - muotoiluvuodet ja niiden pääkaupunkina toimii Helsinki. Lahti on tiiviisti mukana suunnittelemassa omaa osallistumistaan muotoilun antiin. Tämä on ollut eräs syy koota jo tässä vaiheessa Lahden kaupunginmuseon näyttelyistä tiedosto Museokamaa.fi - otsikon alle. Lause on rekisteröity Lahden kaupunginmuseolle iskulauseeksi Suomen markkinointiliitossa. Mukana suunnittelussa on ollut tamperelainen Mauseri Oy, joka on visualisoinut suunnittelun. Museoiden näyttelyt halutaan saada eläväksi kulttuurielämykseksi niin lapsille kuin aikuisille. Museoesineisiin tullaan liittämään tarinoita ja tapahtumia.

Hiihtomuseossa on parhaillaan näyttely Miehet rautaa - sukset puuta. Tämä sai Aira Samulinin muistelemaan erääseen Salpausselän kisoihin liittyvää radiotoimittaja Pekka Tiilikaisen kuulutusta. Suomalaiset eivät olleet jossakin kisaosuudessa lähelläkään kärkeä, jolloin Tiilikainen loihe lausumaan jotenkin näin: "Rouva Fortuna, tuo pyylevä rouva, on kääntänyt mehevän takapuolensa Suomen hiihtäjille." Yrittäjänä Aira Samulinille Lahti on tuttu kaupunki vuosikymmenien takaa, kun hän oli osakkaana Kaunotar Oy:ssä, jonka kolmas myymälä oli Lahdessa. Yritys oli osa Kappatehdas Teddy OY:tä.
-Siitä johtunee, että minulla on ensimmäisen Nalle-karhuni ohella kotimuseossani 200 nallen eli Teddykarhun- sekä 500 nuken kokoelma.

Radio - ja TV-museon näyttelyyn voi kävijät tuoda oman muistonsa Radiomäeltä, liittyen mastoihin, radio - ja tv-laitteisiin tai urheilukenttään eli Ratikan stadioniin. Jo lähitulevaisuudessa museonjohtaja Timo Simanainen toivoo kaupungin päättäjien suhtautuvan myönteisesti Kartanon kaavan osioon, mihin tulisi taidemuseolle sekä kaupunginmuseolle uudet, ajanmukaiset rakennukset linja-autoaseman ja museokartanon väliselle alueelle.

Marja-Liisa Niuranen

 

 

 


Ajankohtaista -arkisto