Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21
miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ilen hajatelmat

Ile

Ilkka Isosaari on 52-vuotias, Liipolassa asuva pitkän linjan lehtimies ja entinen vesipalloilija Lahden Uimaseurassa.Nykyään hän katselee maailmaa kuntouintitreenien jälkeen eteläisen Lahden maastossa.

Masennuksesta on tullut suomalaisten uusi kansallistauti. On laskettu, että joka viides, jollei pahimmillaan joka neljäs suomalainen kärsisi jossain elämänsä vaiheessa jonkinasteisesta mielenterveydellisestä ongelmasta. Ainakin tunne loppuun palamisesta töissä, eli burn out, stressi tai unettomuus, hetkittäinen riittämättömyyden tunne ovat meille kaikille tuttuja.
Asia ei ole enää niin tabu kuin parikymmentä vuotta takaperin. Monet julkkikset, Vesa-Matti Loiria myöten ovat tunnustaneet joutuneensa turvautumaan henkisissä ongelmissaan ammattiapuun. Itsellenikin on suositeltu rankimpien vastoinkäymisten aikaan masennuslääkkeiden käyttöä, mutta kun luin niiden sivuoireisiin kuuluvan muun muassa lääkkeiden käytön alkuvaiheessa mahdollisen itsemurhariskin lisääntymisen, revin reseptin ja heitin sen roskikseen.
Luovalla alalla rauhoittavien lääkkeiden käyttö ja alkoholi hermojen laukaisijana on kautta aikojen ollut suosittua. Keskiolut on varmastikin Suomen yleisin masennuslääke. Henkisten paineiden parissa painiskeleva henkilö turruttaa tunteensa kätevästi 15 keppanalla ilman, että käytös muuttuu näkyvästi tai hänestä olisi kenelläkään mitään suurempaa haittaa.
Facebookin eduista ja haitoista on myös käyty värikästä polemiikkia. Silti tiedän lukuisia ihmisiä, joille facebook ja sitä kautta paljon parjatut, sinänsä harmittomat farmi- sekä mafiapelit ovat pitäneet pollan kasassa. Ne voivat olla masennuslääkettä parhaimmillaan! Ohessa muutama esimerkki (nimet muutettu):
Johanna liukastui känni-illan jälkeen jäisissä portaissa, koska ei jaksanut odottaa hissiä. Diagnoosi: enemmän tai vähemmän pysyvä aivovaurio ja tasapainohäiriö. Johanna on sairauseläkkeellä, mutta ottaa facebookissa terävästi kantaa polttavaan päivänpolitiikkaan. Samalla hän on löytänyt nuoruutensa musiikki-idolit uudelleen. "Elämän voi täyttää muullakin kuin työnteolla tai alkoholilla", Johanna toteaa tyynesti.
Mikalla on niin ikään aivovamma - moottoripyöräonnettomuudesta aiheutunut. Hän on ahkerimpia pelikavereitani, kommenteissaan viiltävä kuin partaveitsi ja pitänyt numeromuistinsa lyömättömänä. "Nimet olen unohtanut, mutta puhelinnumerot muistan yhä ulkoa", hän kehuu ansaitusti.
Liipolassa asuva Jari on työttömänä viritellyt muka kehnoa englannin kielen taitoaan ulkomaalaisten facebook-ystävien kanssa. Hänkin on pelottava pelivastustaja! Jari päätti, ettei anna työttömyyden ottaa itsestään niskalenkkiä, vaan heräsi joka aamu säännöllisesti facebookin ääreen. Pelaamisen ohella hän sivisti itseään lukemalla päivän lehtiotsikot maakuntalehtiä myöten ja osallistui itseään kiinnostaviin keskusteluihin. Ärsytti ja kiihdytti, mutta perusteli aina mielipiteensä.
Tänä päivänä Jari jatkaa työelämässä.

 


Kolumnistin muut kolumnit