Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


 

Ilen hajatelmat

Isosaari

Ilkka Isosaari on 52-vuotias, Liipolassa asuva pitkän linjan lehtimies ja entinen vesipalloilija Lahden Uimaseurassa.
Nykyään hän katselee maailmaa kuntouintitreenien jälkeen eteläisen Lahden maastossa.

 

Erilaisista päästöistä on puhuttu pitkään ja hartaasti. Ydinvoimaloiden päästöt herättävät jatkuvasti maailmanlaajuista huolta, tehtaiden päästörajoituksia halutaan alentaa, samoin autojen, joihin kehitetään entistä parempia bensiinilaatuja. Myös mediassa mietitään tarkkaan, millaisia uutisia ja tekstiä päästetään julkisuuteen.

Mutta siihen, mitä ihminen päästää ilmoille toisten kuullen ja nähden sekä mistä päästä, ei ole juurikaan paljon enää kiinnitetty huomiota. Vierailu lounasaikaan minkä tahansa suositun bensa-aseman baarissa riittää osoittamaan, mikä on päästöistä yleisin. Lippalakki päässään makkarasoossia sisäänsä ahtavat raavaat miehet eivät höystä ruokailuhetkeään suinkaan henkevillä päivänpoliittisilla kommenteilla, vaan toinen toistaan kuuluvammilla röyhtäyksillä.

Puhepuolen päästöhaitoista pitävät sen sijaan huolen kansakuntamme niin sanotut toivot. Menkääpä mihin tahansa Lahden ja Helsingin välillä liikennöivään Z-junaan kello 14.00 jälkeen, niin kuulette, miten monipuolista ja mihin päin ihmiskehoa suuntautunutta alle 17-vuotiaitten nuorten, varsinkin tyttöjen, kielenkäyttö on. Äänekäs ja kikatuksen säestämä rivouksien latelu päättyy hetkellisesti, kun pitää vastata helmiäiskuoriseen kännykkään. "Se on mutsi! Nyt turvat kiinni", tämä huudahtaa hätääntyneesti. Sen jälkeen äänen sävy muuttuu ratkaisevasti. "Kyllä, äiti rakas! Tulossa ollaan. Saahan Tiina tulla meille yökylään? Kiva juttu, ei valvota pitkään!" Kun puhelu päättyy, tyttöporukka räjähtää hillittömään nauruun. "Se meiän mutsi on niiiiin tyhmä!"

Lanun aukiolla samanikäiset nuoret pitävät huolen kolmannesta oraalipuolen päästöstä, syljeskelystä. En ole koskaan ymmärtänyt, mitä järkeä on räkiä kadulle ja sen jälkeen pyöritellä kengänkärkeä omassa klimpissään. Ennen vanhaan junissa oli kyltit "Spotta ej golvet - älä sylje lattialle" sekä erillinen sylkykuppi tuberkuloosiriskin välttämiseksi. Ehkäpä VR voisi palauttaa kyltit jälleen asianmukaisille paikoilleen.

Mistähän reiästä päästöjä aletaan tuupata yleisesti ilmoille seuraavaksi? Jos pahin kuvitelmani toteutuu, en hyväksy silloin selitykseksi, että jossain kaukaisemmassa kulttuurissa sillä tarkoitetaan vain, että ruoka on ollut poikkeuksellisen maukasta.

 


Kolumnistin muut kolumnit