Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


 

Ilen hajatelmat

Isosaari

Ilkka Isosaari on 52-vuotias, Liipolassa asuva pitkän linjan lehtimies ja entinen vesipalloilija Lahden Uimaseurassa.
Nykyään hän katselee maailmaa kuntouintitreenien jälkeen eteläisen Lahden maastossa.

 

Erilaisista päästöistä on puhuttu pitkään ja hartaasti. Ydinvoimaloiden päästöt herättävät jatkuvasti maailmanlaajuista huolta, tehtaiden päästörajoituksia halutaan alentaa, samoin autojen, joihin kehitetään entistä parempia bensiinilaatuja. Myös mediassa mietitään tarkkaan, millaisia uutisia ja tekstiä päästetään julkisuuteen.

Mutta siihen, mitä ihminen päästää ilmoille toisten kuullen ja nähden sekä mistä päästä, ei ole juurikaan paljon enää kiinnitetty huomiota. Vierailu lounasaikaan minkä tahansa suositun bensa-aseman baarissa riittää osoittamaan, mikä on päästöistä yleisin. Lippalakki päässään makkarasoossia sisäänsä ahtavat raavaat miehet eivät höystä ruokailuhetkeään suinkaan henkevillä päivänpoliittisilla kommenteilla, vaan toinen toistaan kuuluvammilla röyhtäyksillä.

Puhepuolen päästöhaitoista pitävät sen sijaan huolen kansakuntamme niin sanotut toivot. Menkääpä mihin tahansa Lahden ja Helsingin välillä liikennöivään Z-junaan kello 14.00 jälkeen, niin kuulette, miten monipuolista ja mihin päin ihmiskehoa suuntautunutta alle 17-vuotiaitten nuorten, varsinkin tyttöjen, kielenkäyttö on. Äänekäs ja kikatuksen säestämä rivouksien latelu päättyy hetkellisesti, kun pitää vastata helmiäiskuoriseen kännykkään. "Se on mutsi! Nyt turvat kiinni", tämä huudahtaa hätääntyneesti. Sen jälkeen äänen sävy muuttuu ratkaisevasti. "Kyllä, äiti rakas! Tulossa ollaan. Saahan Tiina tulla meille yökylään? Kiva juttu, ei valvota pitkään!" Kun puhelu päättyy, tyttöporukka räjähtää hillittömään nauruun. "Se meiän mutsi on niiiiin tyhmä!"

Lanun aukiolla samanikäiset nuoret pitävät huolen kolmannesta oraalipuolen päästöstä, syljeskelystä. En ole koskaan ymmärtänyt, mitä järkeä on räkiä kadulle ja sen jälkeen pyöritellä kengänkärkeä omassa klimpissään. Ennen vanhaan junissa oli kyltit "Spotta ej golvet - älä sylje lattialle" sekä erillinen sylkykuppi tuberkuloosiriskin välttämiseksi. Ehkäpä VR voisi palauttaa kyltit jälleen asianmukaisille paikoilleen.

Mistähän reiästä päästöjä aletaan tuupata yleisesti ilmoille seuraavaksi? Jos pahin kuvitelmani toteutuu, en hyväksy silloin selitykseksi, että jossain kaukaisemmassa kulttuurissa sillä tarkoitetaan vain, että ruoka on ollut poikkeuksellisen maukasta.

 


Kolumnistin muut kolumnit