Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21
miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ilen hajatelmat
Ile
Ilkka Isosaari on 52-vuotias, Liipolassa asuva pitkän linjan lehtimies ja entinen vesipalloilija Lahden Uimaseurassa.
Nykyään hän katselee maailmaa kuntouintitreenien jälkeen eteläisen Lahden maastossa. 

Pakko on sana, joka nostaa jossain vaiheessa jokaisella suomalaisella karvat pystyyn. Kuluu kuitenkin todennäköisesti vielä vuosia ennen kuin suomalaiset nousevat pakottamisen edessä yhtä rinnoin epäoikeudenmukaisuutta vastaan. Marmatetaan vaan kotona tai kapakassa.

Pariisissa, Madridissa ja Roomassa kaatuisivat metrot tai vähintäänkin lyhtypylväät, jos Lahden eteläisen ohitustien kaltainen väylä kulkisi oman kaupunginosan läpi tai alueelle ei saataisi pitkään luvattua uimahallia.

Pakottamisen inhoamiselle luodaan pohja jo peruskoulussa. Nyt ilmiölle on virallinen nimikin: pakkoruotsi. Kun koululaisilta kysytään, miksi ruotsin kieli ei ole niin ihana oppiaine, syyksi ilmoitetaan, että se kuulostaa hirveältä tai että ruotsinope on karsea kääkkä.

Totta puhuen eivät ne kaikki Suomen itä- ja länsimurteetkaan miellytä välttämättä ulkomaalaisturistien korvaa. Eikä se Kumman kaa -tv-sarjan ruotsin opettaja mitenkään hassumman näköinen suttura ole. Tyttöjen terminologiaa käyttäen, jos pitäisi valita, "kumman kaa olisin mieluummin", valitsisin pikemminkin hänet kuin sen terveydenhoitajan.

Eihän meillä käydä yhtä suurta polemiikkia pakkoliikunnastakaan - sitä kun ei kerta kaikkiaan ole. Tai koulujen pakkoruokailusta. Koko oppivelvollisuusaika menee karkkia mässyttäessä. Ne, jotka päättävät jatkaa lukioon, syövät Hesessä.

Entäs pakkosuomi? Nykynuorisohan osaa jo välimerkitkin kuin vettä vaan, kunhan aikuinen pääsee koodistosta selville. Pilkku on se v-kirjaimella alkava alapäätä merkitsevä sana ja piste sana, joka tarkoittaa samaa sukupuolta rakastavaa henkilöä. Esimerkiksi näin: "Kävin faijan ja mutsin kanssa Kreetalla (v-ttu) shoppailemassa ja ottaas aurinkoa (h-mo). Oli nastaa (h-mo)." Lyhyttä ja ytimekästä.

Terveysopin sukupuolivalistustunnilla, kun opettaja utelee, haluaisiko joku kysyä jotain seksistä, takarivin Veeti vastaa: "Okei, mitä sä haluut tietää?"

Pakollista kotitaloutta ei tarvita, koska kaikilla on mikrot kotona, ja kuvaamataito hoidetaan graffiteilla, joiden kautta samalla tutustutaan maalien valumisherkkyyteen ja kestävyyteen. Historiastahan ei ole aikoihin tiedetty, keitä olivat Hitler tai Stalin, koska "hei, me ei oltu synnytty silloin, eksä tajuu?!"

Mitä jää siis jäljelle? Ehkä englanti ja musiikki. Mutta niitähän tulee muutenkin pakostakin jokaikisestä tuutista.

 


Kolumnistin muut kolumnit