Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Kaikki valta persuille!

Ensimmäisenä eroon eurosta

Kansa on puhunut, kansa tietää, Suomen syvät rivit ovat sanoneet sanottavansa. Nyt on muutoksen aika. Kuka kantaa vastuun? Kyllä persut sen tekevät. Hallelujaa! Hallelujaa!
Euro laskee kuin se entinen lehmän häntä. Vaikka kokoomuspoliitikot, mitä väittäisivät euron alamäki on selviö. Poliitikot eivät käsitä, että juuri tässä talouskriisissä on kyse nimenomaan euron kriisistä. Jokainen ajatteleva kansalainen tietää, että eurossa on perustavaa laatua oleva ongelma: yhteinen valuutta, yhteinen keskuspankki, mutta erillinen talouspolitiikka.
Paavo I Suuri ajoi Suomen EU:n kylmään ytimeen ja yhteiseen valuuttaan itse mitään kipua tuntematta. Alku oli helppoa, kun rullattiin kiitoradalla. Sovittiin yhteisistä päämääristä ja säännöistä kaikkien EU maiden kanssa. Mutta ongelmia alkoi esiintyä vuonna 2008. EU kriitikot varoittelivat ettei yhdelläkään euromaalla ollut demokraattisia edellytyksiä luopua kokonaan taloudellisesta suvereniteetistaan. Tämä oli täky, jonka useat maat nielaisivat ja nyt keskieurooppalaiset luotottajapankit hakevat euroalueen kansalaiset maksumiehiksi töppäilyilleen eli sille, että olivat luotottaneet Kreikkaa, Irlantia, Portugalia ja Espanjaa liikaa.
Euroa ei voi kelluttaa ja devalvaatiota ei voi enää tehdä. Olemme sananmukaisesti "kusosessa", koska Suomessa euron ulkoinen arvo on liian korkealla, jotta Suomi olisi kilpailukykyinen koko maailmassa. Saksaan nähden olemme kilpailukyvyltämme muurahaisia. Olisimmeko omalla valuutallamme nyt kilpailukykyisempiä onkin perustavaa laatua oleva kysymys? Katsotaanko kestävätkö Soinin rahkeet tehdä peli kaikille selväksi ja ehdottaa eurosta luopumista. Soini näkee aivan oikein tilanteen, johon Suomessa ollaan menossa. Isänmaallisena miehenä hän näkee selvästi, että euron säilyttämisen ensisijainen tavoite on uhrata Suomen kansakunnan etu. Me äänestäjät jäämme innolla odottamaan hallitusneuvotteluita, joita Kataisen johdolla käydään. Onko kukaan varteenotettava talouspoliittinen ajattelija pohtinut, mitä Suomelle aiheutuisi, jos se ponkaisi ulos eurosta?

Jos eurokriisi syvenee?

Monet ovat ihan oikeasti miettineet, mitä tapahtuu, jos eurokriisi syvenee? Jakautuuko euroalue kahtia. Niihin maihin, jotka ovat päästäneet taloutensa rappiolle ja kuralle ja niihin, jotka ovat noudattaneet kiltisti pelisääntöjä, kuten mallioppilas Suomi. Mitä seurasi, jos Suomi päästäsi markkansa kellumaan? Kaikki pohtivat innolla sitä, mitä tapahtuisi, jos surkeimmat maat joutuvat konkurssiin. No näinhän ei voi käydä! Ei maa voi mennä konkurssiin, mutta kuka on pohtinut sitä, mitä tapahtuu sille pienelle hiirulaiselle nimeltä Suomi, joka on suhteellisen hyvin hoitanut taloutensa, jos euro ajautuu vaikeuksiin? Valuutan arvo varmasti laskisi ja luotot nousisivat, mutta paranisiko kilpailukykymme? Pienenä maana suurilla markkinoilla ei varmasti tapahtuisi mitään suurta. Keikahtaako koko euroalue, jos Suomi hyppää kyydistä? Ei varmasti. Euron säilyminen tuntuu olevan Suomen ensisijainen tavoite.
Kukaan ei tiedä parasta strategiaa tässä tilanteessa varmasti. Arvovalta painaa euron säilyttämisen puolesta, mutta, mutta jos kriisi syvenee, kuten valitettavasti näyttää, mikä on paras vaihtoehto Suomelle? Painetaan euroalueella lisää rahaa, kuten tapana on. Meidän kannattaa olla mukana vakauttamassa euroa ja antamalla luottotakuut, mutta jos käykin se pahin eli eurokriisi syvenee, mitäs sitten tehdään.

Kyllä persut tietävät. Heihin me luotamme kuin entiseen Neuvostoliittoon. Kyllä se siitä!

 

Jussi Melanen

 


Kolumnistin muut kolumnit