Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31
toiko nimen muutos tulosta. kun nimeä muutettiin metsätyömiehestä metsuriksi. saatiinko naiset tekemään 40 prosenttia pöllipinosta.jotta se kiintiö edes täyttyy.tämäkin unehtuu naisilta puhuttaessa siitä tasa-arvosta. 25.09.2017 07:53

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Euroopan sairas mies

20.10.2017

Papin Palsta

Kaikki kääntyy hyväksi

20.10.2017

Ville Skinnari

Elämä ja kuolema

20.10.2017


Sähkömittarit etäluettaviksi

Lahti Energia vaihtaa kaikki alueen sähkömittarit etäluettaviksi vuoden 2011 aikana. Urakka alkoi viime vuoden syyskuussa Villlähteeltä ja jatkuu aina tämän vuoden loppuun asti.
Mittarinvaihdon tekee Eltel Networks Oy ja se on maksuton. 1-2 viikkoa ennen h-hetkeä asiakkaille tulee postitse ilmoitus mittarin tarkasta asennusajankohdasta. Mittava urakka perustuu uuteen lainsäädäntöön, sillä automaattinen mittaus edellyttää vanhojen sähkömittareiden vaihtamista uusiin. Tavoitteena on, että vuoden 2013 lopussa vähintään 80 prosenttia jakeluverkkojen asiakkaista on tuntimittauksen ja etäluennan piirissä koko maassa.

Etelä-Lahdessa mittariasennukset etenevät niin, että maaliskuun aikana Eltelin valkoiset autot voi bongata Launeella ja Kerinkalliolla. Huhti-toukokuussa on Renkomäen vuoro ja elo-syyskuussa mm. Patomäki, Venetsia, Nikkilä ja Metsä-Hennala saavat uudet etäluettavat sähkömittarit.

Etäluettava sähkömittari on myös asiakkaan etu, sillä se helpottaa sähkönkulutuksen seurantaa, selkiyttää laskutusta ja ohjaa järkevämpään energiankäyttöön. Uusien mittarien myötä Lahti Energia siirtyy automaattiseen sähkönkäytön mittaukseen, jolloin mittarilukemia ei tarvitse enää ilmoittaa. Energiansäästö tehostuu, kun säästötoimien vaikutukset näkee jo heti seuraavassa laskussa. Arviolaskut jäävät historiaan ja laskutus perustuu toteutuneeseen sähkönkulutukseen.

Siirtyminen kulutuksen mukaiseen laskutukseen vaikuttaa myös laskuerien suuruuteen. Talvikuukausina sähkölasku on todennäköisesti euromäärältään suurempi kuin aikaisempi arvioon perustunut lasku ja kesäkuukausina puolestaan pienempi. Vuositasolla summa pysyy samana, mutta se ei vaan jakaudu tasaisesti jokaiselle kuukaudelle.

etäluenta
Jarkko Vehmas (vas.) ja Kari Louste saavat  tehdä vielä useamman pitkän päivän, ennen kuin sähkömittareidenvaihto-urakka on ohi

Pääsin itse seuraamaan läheltä sähkömittarin vaihtoa, kun Eltel Networksin Jarkko Vehmas ja Kari Louste soittivat ovikelloani juuri sovittuun aikaan, asianaan sähkömittarin vaihto.
- Ihmisten reaktiot ovat olleet pääosin positiivisia, kun arviolaskuista päästään nyt eroon. Tosin joillekin on tullut yllätyksenä seuraavan kuun reaaliaikainen lasku, varsinkin nyt talviaikaan se on melkein varmuudella suurempi kuin aikaisempi arvioon perustuva lasku. Pitkää päivää tässä painetaan ja 12 tunnin työpäivä on enemmänkin sääntö kuin poikkeus. kertovat Vehmas ja Louste
- Eltel Networks etsii lisää henkilöitä tekemään näitä asennustöitä, jotta urakka saadaan vuoden loppuun mennessä tehtyä. Minäkin olen tässä opettelemassa tätä hommaa kertoo Louste.
Mittarinvaihdon jälkeen saat vanhan mittarin loppulukemaan perustuvan tasauslaskun. Jatkossa sähkölaskusi perustuu todelliseen sähkönkulutukseesi ja arviolaskut jäävät pois käytöstä opastavat herrat vielä lähtiessään.

Itse mittarin vaihdossa ei paljon aikaa tuhrautunut, sillä jo noin 15 minuutin päästä oli talossamme upouusi etäluettava sähkömittari. Uudesta mittarista näen jatkossa asiakaskohtaisen energiankulutukseni, sillä mittalaitteen lukuohje tuli asennuksen yhteydessä. Tulevaisuudessa voin nähdä kulutukseni myös netistä, kehitteillä olevan uuden Lahti Energian online-palvelun kautta.
Hieman pelonsekaisin tunnelmin jään odottamaan ensimmäistä reaaliaikaista sähkölaskuani.

 

- Petri Salomaa-

 


Ajankohtaista -arkisto