Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ile  ILEN HAJATELMAT

Peräkontti edellä

Ennätinkin jo kehua suomalaista politiikantekoa television viihdeohjelmia paremmaksi satiiriksi, eikä hulvaton meno näytä laantuvan. Timo Soinin valtiosihteeri Samuli Virtanen poistui salaisesta tapaamisesta pääministeri Juha Sipilän kanssa auton peräkonttiin piiloutuneena, jotta lehdistö ei saisi palaverista mitään vihiä. Virtasen katoamistempun jälkeen Suomen hallitukselle nauroi eduskunta ja jopa hallituksen ykkösmies, Sipilä itsekin. Ei ole vaaraa, että huumori tästä maasta loppuisi lähiaikoina.

Persujen henkinen edeltäjä, Lapuan liike harrasti vuonna 1930 niin sanottuja muilutuksia, joissa kommunisteina tai liian vapaamielisinä pidettyjä henkilöitä siepattiin autoon ja vietiin itärajan tuntumaan tai sen taakse. Tunnetuin muilutettu oli entinen presidentti K. J. Stählberg, joka kyyditettiin vaimonsa Esterin kanssa väkisin Joensuuhun. Virtasen mafiatyylinen matkustustapa oli kuitenkin miehen oma valinta, joten se ei täytä sellaisenaan muilutuksen tunnusmerkkejä. Pitäisikö tässä tapauksessa siis puhua itsemuilutuksesta?

Kansan Uutiset keräsi parhaat palat, miten peräkonttigatea kommentoitiin Twitterissä. Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäen mukaan perussuomalaiset nousivat aikoinaan toden teolla julkisuuteen Tony "Exit only" Halmeen vanavedessä ja jatkaa: "Peräkontti on edelleen puolueen politiikassa mukana, nykyään kuitenkin sofistikoidummin." Demareiden Sanna Marin lataa puolestaan: "Mitä liikenneministeri Anne Berner sanoo hallituskumppanin ja sinisten eduskuntaryhmän varapuheenjohtajan Tiina Elovaaran kommentista, että auton takakontissa saa matkustaa. Eikö meillä olekaan turvavyöpakkoa?"

Demareihin niin ikään kuuluva Antti Rinteen neuvonantaja Dimitri Qvintus vertasi nykyhallituksen toimintaa autolla matkustamiseen yleensäkin: "Sipilän hallituksessa on syntynyt kesäkuun jälkeen yhä vahvemmin kuva, että ministeriauton ratissa on kokoomus, kepu istuu pelkääjän paikalla ja siniset takakontissa." Samoilla linjoilla on vihreiden Ville Niinistö: "Uusien tietojen valossa on kohtuutonta sanoa, että soinilaiset olivat valmiit myymään kaiken paikasta ministeriauton takapenkillä. Viime kädessä siihen riitti paikka takakontissakin."

Julkisuuden suhteen kannattaa olla tänä päivänä kieli keskellä suuta. Lehdistön lisäksi meitä vahditaan somessa tarkemmin kuin kerrostalokytät seuraavat naapurien tekemisiä ja menemisiä Liipolassa. Entisen uutisankkurin, Pirkko Arstilan pyllyhousu-kolumniksi kutsuttu teksti ET-lehdessä levisi nimenomaan netissä kaiken kansan tietoisuuteen. Pienemmässä piirissä Arstilaan verrattavan tylytyksen kohteeksi joutui Facebookissa eräs entinen seurapiiritoimittaja, joka asuu osan vuodesta Thaimaassa. Hän muistutti Thaimaan ystävien fb-ryhmässä lempeän ironisesti, että Thaimaaseen on kieliopillisesti väärä taivutusmuoto. Pitäisi sanoa Thaimaahaan, kun puhutaan sinne menemisestä. Eihän kukaan myöskään tule Thaimaasesta, vaan Thaimaasta.

Hyvä vinkki Thaimaasta pitäville sai kuitenkin tyrmäävän teilauksen. "Kaiken näköset saatanan tosikko opettajat täällä v-ttu saa kirjoittaa jotka ei mistään mitään ymmärrä! Mä meen aina thaikkulandiaan ja siitä siisti", vastasi eräs naispuolinen ryhmän jäsen. Yhtä närkästynyt oli toinen miespuolinen Thaimaan ystävä: "Toivottavasti sie jäät rajalla kiinni kun laukkuus on joku piilottanut huumeita, niin joudut siellä sitten telkien takana loppu ikäsi viettämään tai kuoleman tuomio tollaselle paskalle! Mie puhun murretta ja mie sanon että thaimaaseen. Siinä kellään mitään koputtamista oo!"

Kuten palaute, josta en tarkoituksella korjannut kirjoitusvirheitä, antaa ymmärtää, Thaimaan ystävät eivät ehkä ole kaikkein otollisin kohderyhmä suomen kielen alkeiden opettamiselle. Sen vahvisti sivuston ylläpidon viestikin: "Saivartelijoille ja kieli oppi viisastelijoille on omat palstat terveisin ylläpito." Huh-huh! Jos jollakin ovat hermot vielä noin kireällä Thaikkulandiaan tutustumisen jälkeen, voi vain kuvitella, millaista helvettiä elämä on täällä kotimaassa ollut. Silti ulkomaillekaan ei kannattaisi matkustaa henkisessä peräkontissa.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit