Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ville  SUORA YHTEYS EDUSKUNTAAN

Koko perheen päiväkoti

Suomi täyttää 100 vuotta ja sen kunniaksi me kansanedustajat olemme käyneet tutustumassa päiväkoteihin ympäri Suomea. Omat lapseni eivät enää ole päiväkodissa, mutta oma kokemus kolmen lapsen osalta auttaa ymmärtämään niin lasten kuin henkilökunnan arkea. Lahtelaisten päiväkotien lisäksi vierailin tällä viikolla Kalkkisissa ja Vääksyn keskustelussa päiväkoti Hulivilissä. Meillä oli lasten kanssa aivan mainioita keskusteluita. Kaupunkipäiväkoteihin verrattuna Kalkkisissa oli lapsilla jo aika selkeä kuva mitä isona halutaan tehdä. Luonto, kalastus, metsästys, puimurit ja muut työkoneet sekä ajoneuvot olivat lapsille tuttuja. Olemmeko me kaupunkilaisperheet irtautumassa luonnosta ja sen ymmärtämisessä? En usko, mutta töitä pitää tehdä. Päiväkodeissa ja alakouluissa tehdään tärkeää työtä retkien,opetuksen ja leikkienkin muodossa.

Lasten oikeuksia pitää puolustaa

SDP on kannattanut subjektiivista päivähoito-oikeutta myös Lahdessa. Syy on se, että kyse on lapsen oikeudesta. Lapsen oikeudesta olla tasa-arvoisessa asemassa lapsuuden tärkeät vuodet perhetaustasta riippumatta. Turvallinen ja toimiva varhaiskasvatus on koko yhteiskunnan ja perheen kivijalka.

Lainsäätäjälle lapsen etu on keskeinen periaate, joka näkyy ja pitää näkyä kaikessa. Minua on koskettanut ehkä eniten työssäni jatkuvasti kasvaneet lasten huostaanottotapaukset Lahdessa ja Päijät-Hämeessä. Meidän pitää pystyä auttamaan perheitä paremmin, koska uskon, että monta lasten huostaanottoa voidaan ehkäistä oikeilla toimilla. Tässäkin päiväkodin rooli on keskeinen. Hyvinvointiyhtymän pitää tehdä saumatonta yhteistyötä varhaiskasvatuksen ja koulutoimen kanssa - samoin kun muiden viranomaisten.

Elinkaarimalli on oikea ratkaisu

Lahden koulujen ja päiväkotien uudistaminen ja uuden rakentaminen on tämän syksyn suurimpia päätöksiä Lahdessa. Elinkaarimallin käyttö on aivan oikein otettu mukaan Lahden kaupungin työkalupakkiin ja se on oikein. Liian paljon ja liian monta riskiä on toteutunut kaupungin omalla tuotannolla tehdyissä hankkeissa. Ammatilaisten kanssa tehtävä esimerkiksi 20 vuoden sopimus on lasten ja aikuisten eli hyvinvoinnin henkivakuutus. Siksi toivon, että myös Humpulan päiväkoti (7 MEUR) saadaan mukaan investointiohjelmaan elinkaarimallilla. Muuten meillä tulee ongelmaksi päiväkotipaikkojen riittävyys kunnallisesssa päivähoidossa. Ykstyistä päivähoitoa tarvitaan, mutta ei saa olla itsetarkoitus ajaa alas hyvin toimivaa julkisen sektorin eli Lahden kaupungin päivähoitoa. Oikein toteuttu elinkaarimalli tuo työtä Lahteen ja koko maakuntaan.

Ville Skinnari

 


Kolumnistin muut kolumnit