Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21
miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Jussi  MELASTELUA

Tässä säästökuurit valtiolle ja konkurssi-Lahdelle

Sote-uudistus maksaa meille suomalaisille maltaita, kukaan ei tiedä lopullista summaa, onko se miljardi euroa vai enemmän? Varmaa on, että tämä uudistus tulee nielemään rahaa todella paljon eikä aivan varmasti vielä takaa suomalaisille parempaa ja tasapuolisempaa terveyden hoitoa.
Suomen jako maakuntiin ja maakuntauudistus samalla koettelee valtion pussia. Kaikki tämä huseeraaminen voitaisiin välttää, jos Kela korvauksia nostettaisiin 40 prosenttiin. Tällöin asiakas voisi hyvin perustein valita joko yksityisen puolen tai perinteisen sairaanhoidon välillä. Jonot vähenisivät eikä raskasta maakuntahallintoa enää jäisi kaipaamaan enää kukaan! Kaiken lisäksi järjestelmä säätelisi itseään.

Valtion hölmöimpiä hankkeita on maksaa yritystukia suunnilleen miljardin. Nämä kohdistuvat erittäin väärin ja vääristävät kilpailua suuresti eikä niitä tarvitsisi antaa lainkaan, koska koko yrityselämä perustuu kilpailulle. Viime vuonna eniten yritystukia saivat Tuuliwatti (25,8 miljoonaa euroa), Tallinik Silja (14,2), Viking Line(24,8),Nokia(10,3), Fortum (9,8), Neste Shipping (6,5) ja Rajakiiri (5,8). Jokainen voi listasta todeta, että esim. Nokialle ja Fortumille näiden tukien jakaminen on sulaa hulluutta. Mitä valtion tukea tarvitsee viihdematkailu? Tyhmyyttä konsanaan.

Suomi antaa kehitystyötukea yli 1100 miljoonaa euroa! Tämä voitaisiin poistaa välittömästi sillä suurin osa siitä rahasta menee näiden autettavien valtioiden sisäiseen korruptioon. Wahlroosin blogeissa ja tv-ohjelma MOT:ssa näitä asioita on pohdittu ja havaittu, miten automaattinen raha suorastaan haittaa näiden maiden kehitystä. Kaivoja voidaan kaivaa ja neuvoa, kuinka uudella ongella kalastetaan, mutta muuten tällaiset tuet ovat kuin Kankkulan kaivoon rahan heittäminen.

Jo näillä toimilla, olisin auttanut Suomen valtiotavähentämään menojaan kolme miljardia euroa. Tästä minut voitaisiin palkita Suomen ritarikunnan papukaijamerkillä kultaisten lehvien kanssa.

Lahdessa jaetaan rahaa kahmalokaupalla tyhmään korjaamisrakentamiseen, koska lahtelaiset eivät osaa huolehtia tilaajina työn laadun tarkastamista ja antavat käsien välistä mennä hometyöt kuin Jepulis Benjami paskan tunkiolle.

Lahti on käyttänyt konsulttipalkkioihin rahaa uskomattomat määrät, koska Tilakeskuksen ja muiden omien instanssien kompetenssi ei riitä oman tuotannon tekemiseen, vaikka ohjeet tästä löytyvätkin Lahden omista papereista. Useimmat Lahden uudet investoinnit, kuten toriparkki, matkakeskus ja monet muut eivät ole toimineet parhaalla mahdollisella tavalla.

Johdannaislainoja tehneet virkamiehet eivät ole joutuneet minkäänlaisen kritiikin kohteiksi, vaikka ovat aiheuttaneet Lahdelle 40 miljoonan euron tappiot!
"Lahen antaa mennä" mennä politiikka jatkuu, koska täältä puuttuu aitoa johtamista ja vastuun ottamista.
Que vadis? Minne menet Lahti?

Juhani Melanen


Kolumnistin muut kolumnit