Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31
toiko nimen muutos tulosta. kun nimeä muutettiin metsätyömiehestä metsuriksi. saatiinko naiset tekemään 40 prosenttia pöllipinosta.jotta se kiintiö edes täyttyy.tämäkin unehtuu naisilta puhuttaessa siitä tasa-arvosta. 25.09.2017 07:53

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Nguyen Närpiöstä, päivää!

13.10.2017

Juhani Melanen

Lahen Tilakeskus vai Pilakeskus?

13.10.2017

Papin Palsta

Hyvää elämää etsimässä

13.10.2017

Ville Skinnari

Koko perheen päiväkoti

13.10.2017


VS  SUORA YHTEYS EDUSKUNTAAN

Veropohja ei kestä veronkiertoa

Suomalainen hyvinvointivaltio rahoitetaan verotuloilla. Meidän yritysveropohja ei kestä veronkiertoa ja siksi kaikki mahdollinen on tehtävä veronkierron estämiseksi. SDP on nostanut edelleen tällä hallituskaudella harmaan talouden torjunnan esille oppositiosta. Tästä huolimatta hallitus runnoi väkisin läpi hallintarekisteröinnin uudistamisen, joka jatkossa mahdollistaa omaisuuden piilottamisen Suomesta ulkomaille. Verokierto ja veroparatiisit ovat yksi suurin kansainvälinen eriarvoistumisen ja köyhyyden aiheuttaja.

Tilastot ovat jopa yllättäviä. Suurimaat rahavirrat kulkevat sellaisten maiden läpi kuin Hollanti, Luxemburg ja Yhdysvallat. Sijoittaminen ei tosiasiallisesti tapahdu kohdemaahan, vaan raha vain virtaa sen läpi. Kiina tulee tässä vasta neljäntenä. Suomi ei kuitenkaan päätä EU:n asioista yksin puhumattakaan kansainvälisestä veronkierrosta. EU on tehnyt hyvää työtä viime aikoina ja uusi direktiivi tulee suitsimaan ongelmia. Yhteisen näkemyksen löytäminen on jo EU:ssa vaikeaa. EU tasolla Demarit ovat Suomen kaltaisessa tilanteessa eli SDP on vähemmistössä. Siksi kansainvälinen yhteistyö yli puoluerajojen Pohjoismaissa, EU:ssa ja kansainvälisesti on tärkeää.

Harmaa talous kukkii

Harmaa talous kukkii Suomessa edelleen ja juurisyihin puuttuminen ei ratkea yhdellä tai kahdella toimenpiteellä. Erilaiset laittomat verokikkailut ovat Suomessakin arkipäivää. Myös yksilötasolla talousahdingon ja työttömyyden keskellä moni tekee pimeää keikkaa rahoittaakseen jokapäiväisiä menoja. Se on laitonta ja tuomittavaa, mutta sitä tapahtuu. Siksi olen kesän aikana puhunut paljon vakituisten työsuhteisen tärkeydestä ja pienyrityksien merkityksestä tässä kehityksessä. Suomessa on lähes 300.000 1-4 hengen pientä mikroyritystä, jotka eivät vain uskalla palkata vakituista työntekijää. Suomeen ei synny tarvittavaa 100.000 uutta työpaikkaa, jos mikroyritysten uskallus palkata ihmisiä ei kasva.

Ilman vakituista työpaikkaa on vaikea saada asuntolainaa tai perustaa edes perhettä. Tulevaisuus on liian monelle nuorelle epävarma ja sumuinen. Eikä ongelma koske vain nuoria. Moni yli 30 - vuotias tulee minulle sanomaan Lahden kaduilla, että mistä saisin vakituisen työn, kun en ole sellaista koskaan saanut. Palkkatukityö ja erilaiset työpajat ovat hyvä asia, mutta itse yhteiskunnallista ongelmaa me emme näin ratkaise.

Budjettiriihi ei tuo yllätyksiä

Kesän aikana Sipilän, Orpon ja Soinin hallitus on valmistellut talousarvioesitystä ensi vuodelle. Yllätyksiä ei ole luvassa. Keskusta, Kokoomus ja Siniset pitävät huolta siitä, että jokainen heidän eturyhmänsä saa jotakin. Solidaarisuusveron eli yli 72.000 euroa ansaitsevien lisäverottaminen jatkaminen kelpaa kompromissina myös Kokoomukselle. Kokoomus pitää edelleen kiinni omien eturyhmiensä eli suurituloisten ja hyvin tienaavien asemasta. Pieni - ja keskituloisten asemaan ei ole luvassa oleellista parannusta. Opintotukea on edelleen tänä vuonna leikattu. Eläkeläisten verotus on edelleen työelämässä olevaa korkeampaa. Pienituloisten eläkeläisten asemaan hallitus ei ole lupaamassa konkreettista parannusta, vaikka Keskusta kesällä asian nostikin esille.

Myös Lahdessa tehdään syksyllä ensi vuoden talousarviota. Suurten investointien tuottama tuska on nyt käsin kosketeltava. Satoja miljoonia on investoitu ja ne ovat olleet valtuuston enemmistön tahto (esimerkiksi Ohitie, Toriparkki, uudet voimalaitokset). Perusteena investoinnille pitää aina olla ja on ollut, että ne maksavat itsensä takaisin. Jokaisen investoinnin kohdalla meidän pitääkin seurata todellisia vaikutuksia pidemmällä aikavälillä mm. aluetalouteen, työllisyyteen ja verotuloihin. Investointien kustannuksella ei saa leikata yhteiskunnan peruspilareista, kuten terveyspalveluista, lasten opetuksesta tai päivähoidosta. Päättäjien on kannetta tosiasiasiallista vastuuta omista päätöksistään eikä vain puhua näin tekevänsä.

Ville Skinnari


Kolumnistin muut kolumnit