Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21
miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ile  ILEN HAJATELMAT

Modernia kielioppia

Kärkevistä teksteistään tunnetuksi tullut ja näyttelijänäkin kunnostautunut Kaarina Hazard kommentoi tuoreeltaan kirjailijan ja entisen vihreiden kansanedustajan, Rosa Meriläisen kolumnia Hesarissa, jossa kirjoitusvirheitä toisten teksteistä suurennuslasilla etsivät saivat kuulla kunniansa. Meriläisen mukaan sanoihin ja niiden kirjoitusasuun takertuminen on tahallista väärinymmärtämistä, jolla vain halutaan pilkata toista tai vaientaa hänet kokonaan. "Yhtään keskustelua ei vie eteenpäin se, että osoitetaan keskustelukumppanin viestistä yhdyssanavirheet, joita erityisesti lukihäiriöiset tekevät paljon", Meriläinen antaa esimerkin.

Hazard ei sellaisenaan niele kaikkia Meriläisen ajatuksia. Hän korostaakin, että jo sata vuotta sitten tiedettiin luku- ja kirjoitustaidon olevan elämän ja kuoleman kysymys; keskeinen keino tulla suomalaisiksi. "Luku- ja kirjoitustaito oli yhtä kuin vapauden alkeet. Opetteleminen sattui päähän ja sen oli määräkin sattua päähän. Ovatko työ, vaivannäkö ja ponnistelu nykyään hyveitä vain kuntosalilla", hän kysyy.

Hazard muistuttaa, että demokratia toimii kirjaimilla ja sanoilla: "Ilman niiden hallintaa joutuu yhteisten asioiden ulkopuolelle. Ilman luku- ja kirjoitustaitoa ihminen on se, jota hallitaan, eikä hänestä koskaan voi tulla sitä, joka hallitsee edes omia asioitaan. Vain sortavat voimat halusivat pitää väen tietämättömyydessä ja sokeassa riippuvaisuudessa, ruokkia epäluuloja ja taikauskoa."

Sosiaalisen median mukaan eräs nimeltä mainitsematon suomen kielen opettaja olisi saanut tarpeekseen oppilaidensa toistuvista kielioppivirheistä ja laatinut siksi modernit perusohjeet, miten sanat suomen kielessä käyttäytyvät. Niistä saattaa olla arvaamatonta apua myös monelle aikuiselle ja jopa suomea ammatikseen käyttävälle, kuten meille toimittajille. Pyydän etukäteen anteeksi, että muistisäännöt saattavat sisältää tavoistani poiketen joitakin lukijoita ärsyttäviä, alatyylisiä ilmaisuja. Ne ovat kuitenkin jo arkipäivää tämän päivän kouluissa. Kielioppisäännöt on kopioitu tuntemattomaksi jättäytyneen nuoren tytön muistiinpanoista.

"Substantiivi on se sana, jonka jälkeen voi lisätä "perkele", kuten äijänperkele, autonperkele.

Adjektiivi on sana, jonka eteen lisätään "paskan", kuten paskantärkeä, paskanhailee.

Verbi on sana, jonka jälkeen lisätään sanat "ihan sikana".

Nyt voi pennunperkeleet päntätä ihan sikana paskanhaileeta kielioppiperkelettä.

Yhdyssana on sellanen, jonka väliin EI voi laittaa vittu. Niinku yhdysvittusana ei käy. Kuormavittuauto. Ei käy. Aivan vitun ihana. Käy."

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit