Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31
toiko nimen muutos tulosta. kun nimeä muutettiin metsätyömiehestä metsuriksi. saatiinko naiset tekemään 40 prosenttia pöllipinosta.jotta se kiintiö edes täyttyy.tämäkin unehtuu naisilta puhuttaessa siitä tasa-arvosta. 25.09.2017 07:53

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Nguyen Närpiöstä, päivää!

13.10.2017

Juhani Melanen

Lahen Tilakeskus vai Pilakeskus?

13.10.2017

Papin Palsta

Hyvää elämää etsimässä

13.10.2017

Ville Skinnari

Koko perheen päiväkoti

13.10.2017


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Talviturkin tarhaajat

Hyytävien säiden ansiosta talviturkin heittäminen ei ole ollut tämänkään kesän suosituimpia keskustelunaiheita. Poikkeuksen ovat tehneet ne, jotka olivat ajoittaneet Lapin-reissunsa oikein. Siksi kuuntelin lähinnä huvittuneena, miten eräs lähinaapurini teki heinäkuun puolivälissä tohkeissaan lähtöä maauimalaan tarkoituksenaan talviturkin karistaminen.

Talviturkista luopuminen maauimalassa? Se ei jotenkin vaan istu omaan ajatusmaailmaani. Kyllä käsittääkseni talviturkki pitää kastaa ja luovuttaa nimenomaan luonnonvedessä; järvessä, meressä tai joessa. Uimahalli- ja kylpyläolosuhteita ei tähän kategoriaan oikeaoppisesti lasketa. Samaan sarjaan luetaan myös maauimalat.

Onko tällä sitten jotakin yhteyksiä toiseen kesän uutiseen, siihen että suomalaisten uimataito on huolestuttavalla tavalla rapistunut? Kyllä, mielestäni hyvinkin paljon. Suomalaiset ovat vieraantuneet uimisesta, eivätkä uimahallit ole välttämättä kehittymässä enää oikeaan suuntaan. Nykypäivänä uimahallit alkavat muistuttaa vuosi vuodelta enemmän korkeatasoisia kylpylöitä, joissa tärkeintä ei ole uiminen ja uimataidon ylläpitäminen, vaan liukumäet ja kaikenlainen itsensä hemmottelu.

Teimme valokuvaajan kanssa 2000-luvun vaihteessa laajaa reportaasisarjaa Matka Suomen sydämeen silloin vielä voimissaan olleeseen Nykyposti-lehteen. Kiersimme Suomi-neidon kantapäästä kiireeseen etsiessämme ihmisiä ja ilmiöitä, joissa suomalaisuus korostuu. Osuimme parhaassa hellesäässä Sotkamon Vuokattiin, jossa lomasesonki oli parhaimmillaan. Upea uimaranta ammotti tyhjyyttään, kun taas tukahduttavan kuumassa kylpylässä oli tungosta. Ihmiset viettivät mieluummin aikaa sumeassa vesihöyryssä toisiaan tönien kuin luonnonkauniin maiseman äärellä raikkaassa ulkoilmassa ja auringosta nauttien.

Suomessa hukkuu vuosittain 150 - 200 henkilöä. Tämä tuhansien järvien maa on tällä hetkellä pohjoismaisen hukkumistilaston ykkönen. Se on sitä myös aikuisten uimataidottomien määrässä. Lähes kolmannes aikuisista on taannoisen tutkimuksen mukaan uimataidotonta porukkaa, kuudesluokkalaisista lapsistakin lähes joka neljäs.

En tiedä, miten paljon koulussa opetetaan nykyään uintia, vai opetetaanko ollenkaan. Vastuu on jäänyt pakostakin, ainakin osittain, vanhemmille. Mutta millaisia esikuvia lapsille ovat sitten uimataidottomat vanhemmat? Kasvavasta kylpylätrendistä huolimatta uimahallit ovat saaneet paljon hyvää jälkeä aikaan. On laskettu, että uimahallin läheisyydessä varttuneista lapsista likipitäen kaikki osaavat uida. Tämä tiedoksi myös lahtelaisille päättäjille.

Olisikin upeaa, jos suomalaiset oppisivat käymään järvellä ja merellä muutenkin kuin vain juhannusviikonloppuna veneestä käsin kännissä ja sepalus auki.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit