Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Talviturkin tarhaajat

Hyytävien säiden ansiosta talviturkin heittäminen ei ole ollut tämänkään kesän suosituimpia keskustelunaiheita. Poikkeuksen ovat tehneet ne, jotka olivat ajoittaneet Lapin-reissunsa oikein. Siksi kuuntelin lähinnä huvittuneena, miten eräs lähinaapurini teki heinäkuun puolivälissä tohkeissaan lähtöä maauimalaan tarkoituksenaan talviturkin karistaminen.

Talviturkista luopuminen maauimalassa? Se ei jotenkin vaan istu omaan ajatusmaailmaani. Kyllä käsittääkseni talviturkki pitää kastaa ja luovuttaa nimenomaan luonnonvedessä; järvessä, meressä tai joessa. Uimahalli- ja kylpyläolosuhteita ei tähän kategoriaan oikeaoppisesti lasketa. Samaan sarjaan luetaan myös maauimalat.

Onko tällä sitten jotakin yhteyksiä toiseen kesän uutiseen, siihen että suomalaisten uimataito on huolestuttavalla tavalla rapistunut? Kyllä, mielestäni hyvinkin paljon. Suomalaiset ovat vieraantuneet uimisesta, eivätkä uimahallit ole välttämättä kehittymässä enää oikeaan suuntaan. Nykypäivänä uimahallit alkavat muistuttaa vuosi vuodelta enemmän korkeatasoisia kylpylöitä, joissa tärkeintä ei ole uiminen ja uimataidon ylläpitäminen, vaan liukumäet ja kaikenlainen itsensä hemmottelu.

Teimme valokuvaajan kanssa 2000-luvun vaihteessa laajaa reportaasisarjaa Matka Suomen sydämeen silloin vielä voimissaan olleeseen Nykyposti-lehteen. Kiersimme Suomi-neidon kantapäästä kiireeseen etsiessämme ihmisiä ja ilmiöitä, joissa suomalaisuus korostuu. Osuimme parhaassa hellesäässä Sotkamon Vuokattiin, jossa lomasesonki oli parhaimmillaan. Upea uimaranta ammotti tyhjyyttään, kun taas tukahduttavan kuumassa kylpylässä oli tungosta. Ihmiset viettivät mieluummin aikaa sumeassa vesihöyryssä toisiaan tönien kuin luonnonkauniin maiseman äärellä raikkaassa ulkoilmassa ja auringosta nauttien.

Suomessa hukkuu vuosittain 150 - 200 henkilöä. Tämä tuhansien järvien maa on tällä hetkellä pohjoismaisen hukkumistilaston ykkönen. Se on sitä myös aikuisten uimataidottomien määrässä. Lähes kolmannes aikuisista on taannoisen tutkimuksen mukaan uimataidotonta porukkaa, kuudesluokkalaisista lapsistakin lähes joka neljäs.

En tiedä, miten paljon koulussa opetetaan nykyään uintia, vai opetetaanko ollenkaan. Vastuu on jäänyt pakostakin, ainakin osittain, vanhemmille. Mutta millaisia esikuvia lapsille ovat sitten uimataidottomat vanhemmat? Kasvavasta kylpylätrendistä huolimatta uimahallit ovat saaneet paljon hyvää jälkeä aikaan. On laskettu, että uimahallin läheisyydessä varttuneista lapsista likipitäen kaikki osaavat uida. Tämä tiedoksi myös lahtelaisille päättäjille.

Olisikin upeaa, jos suomalaiset oppisivat käymään järvellä ja merellä muutenkin kuin vain juhannusviikonloppuna veneestä käsin kännissä ja sepalus auki.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit