Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Huipputenori vetäytyi julkisuudesta

Huomasin hämmästyksekseni, että takavuosien iskelmätähtien eliittiin kuulunut Juhani Markola täytti viime kuun lopussa 75 vuotta. Vanhemmat lukijat muistavat varmasti 60-luvulta lähtien vaikuttaneen, teknisesti lahjakkaan, pienellä vibratolla laulavan tenorin, joka hallitsi Herttuat-yhtyeensä kanssa ravintolaestradeja silloin, kun niissä vielä tanssittiin ahkerasti.

Lauluoppinsa Markola ammensi 105-vuotiaaksi eläneeltä jyväskyläläiseltä tenorilta ja pedagogilta, Vilho Kekkoselta. Markolan erityisalaa ovat olleet latinokappaleet sekä ranskalainen chanson. Tosin humoristina ja hyvänä jutunkertojana tunnettu artisti on jaksanut revitellä rajumminkin: kesäkiertueella Martti Innasen ja Gunnar-pässin kanssa sekä Leningrad Cowboysin mukana Kiuruvedellä, Vihreät niityt -festivaaleilla.

Keikoille hyvin pukeutuva Markola vaati myös Herttuat-yhtyeeltään hyvää tyylitajua. Ravintola-show´n aikana hänen tavakseen tuli vaihtaa esiintymisasuja useampaan kertaa. Hän omistikin lukuisia kenkäpareja ja vaatekertoja, muun muassa monia nahka-asuja. Markolasta kirjan (Juhani Markola - Laulaja) kirjoittanut Aki Hietala tietää, että artistin mukana keikoilla kulki vaaterekki, jossa saattoi olla parhaimmillaan 18 asua.

Varsinaisen läpimurtonsa Markola teki kappaleella Rakkauden aamu, jonka suomenkieliset sanat kirjoittanut Pertsa Reponen piti yhtenä parhaimpana käännöshittinään. Laulaja itse kuuli Camilo Seston alkuperäisversion Quieres ser min amante ensimmäistä kertaa Espanjassa pienen levykaupan ohittaessaan. Markola oli kävellyt sisään liikkeeseen ja ostanut levyn saman tien itselleen. Hän tiesi välittömästi laulun tulevan olemaan listamenestys, mutta levy-yhtiö taisteli vuoden verran vastaan ennen kuin suostui levyttämään sen.

Markola tunnettaan muusikkojen keskuudessa hauskana seuramiehenä, joka ymmärtää myös ironiset nyanssit. Hietalan kirjasta löytyy ratkiriemukas episodi, jossa mies oli lentämässä Kalevi Keihäsen koneella Kanarian Saarille esiintymään. Lentokone joutui suorittamaan pakkolaskun Zurichiin, Sveitsissä, teknisen vian vuoksi. Kalevi ja kumppanit pyysivät artistia lohduttamaan pelokkaita matkustajia jollakin mielialaa nostattavalla laululla. Markola päätti valita kappaleeksi virren 408: "Joutukaa sielut, on aikamme kallis..."

Toinen värikäs, Hietalan kirjaama tarina liittyy Paul ja Linda McCartneyyn, jotka olivat esiintymässä Wings-yhtyeensä kanssa Turussa, Kupittaan urheiluhallissa, vuonna 1972. Elettiin aikaa, jolloin Paul McCartney oli ottamassa etäisyyttä legendaariseen The Beatlesiin. Paul ja Linda ihmettelivät, miksi heidän näyttävä kiertuebussinsa ei herättänyt kaupungissa välttämättä ansaittua huomiota. Kävi ilmi, että Markolalla ja Herttuat-kokoonpanolla oli samaan aikaan keikka Hamburger Börsin yökerhossa. Myös Paul ja Linda saapuivat hotellille. Kun he pysähtyivät hissillä yökerhokerrokseen, Markola piti huolen, että maailmanluokan julkkikset pääsivät sopivasti kuulemaan hänen versionsa Beatles-klassikosta Yesterday.

Nykyään Markola viettää hiljaiseloa Jyväskylässä, omakotialueella puisessa rintamamiestalossa. Ilta-Sanomien nettisivuilla hän kertoi juhlapäivänsä alla esiintyvänsä enää lähinnä vain häissä ja hautajaisissa. Vuonna 2004 myönnetty taitelijaeläke oli miehelle elintärkeä. "Ilman sitä pitäisi nyt syödä kynsiä", hän paljasti toimittajalle.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit