Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

kirkon edustajat kerjää minulta rahaa. sitten muka kirkko avustaa köyhiä.missä se jumala ja enkelit olikaan.näidenhän se piti auttaa.mihin siinä minua tarvitaan. näyttäs se jumala enkeleineen kykynsä.eikä minulta pyytelisi apua. 10.08.2017 10:08
lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Lähde
Lahti Aqua aloittaa pohjavedenpumppauksen Launeen vedenottamolla syksyllä. Siellä on tehty jo 10 vuoden ajan suojapumppauksia, mutta tuotantokäyttö alkaa syksyllä pitkän tauon jälkeen.

Syksyllä saadaan taas raikasta Launeen lähteen vettä

- Launeen vedenottamolle on rakennettu kaksi 50 metriä syvää pohjavesikaivoa saneerausprojektin yhteydessä. Vanhat matalat rengaskaivot on korvattu uusilla tämän päivän vaatimustason mukaisesti, Lahti Aqua Oy:n toimitusjohtaja Martti Lipponen kertoo.

Lahden vanhin vedenottamo otettiin koekäyttöön vuosi sitten.
- Vuoden ajan olemme seuranneet prosessin etenemistä ja tehneet jonkin verran myös muutoksia siihen.

Pohjaveden puhdistusprosessi on rakennettu toimitusjohtajan mukaan viimeisen päälle laadukkaasti.
- Aktiivihiilisuodatuksella vedenkäsittelyn yhteydessä poistetaan kaikki pienetkin haitta-aineet vedestä. Samanlaiset puhdistusmenetelmät on käytössä myös kaikilla muilla Lahden alueen vedenottamoilla.

Pohjaveden syöttöpisteet ovat myös uudessa paikassa.
- Kun kaikki vesijohtoverkostoon tehdyt toimenpiteet ovat valmiina, niin käynnistämme Launeen vedenottamon uudelleen lomien jälkeen syksyllä.

Viidennes Lahden vedentarpeesta

- Launeelta voi pumpata pohjavettä vuorokaudessa 4500 kuutiota ja tämän määrän voi tuplata poikkeusolosuhteissa 9000 kuutioon.

Lahdessa vedenottotarve on 20000 kuutiota vuorokaudessa ja Launeen vedenottamo tuottaa siitä syksyllä viidenneksen.
- Olemme osallistuneet kehätien suunnittelu- ja tutkimustyöhän. Tien sijainti ei häiritse vedentuotantoamme. Kehätie sijaitsee pohjaveden valuma-alueen ulkopuolella.

Vedenottamon käyttöönotto on ollut merkittävä projekti.
- Olemme sijoittaneet vanhaan vedenottamoon koko vedenkäsittelyprosessin. Vanha rakennus oli haastava kohde, mutta lopputulos on hyvä.

Petri Görman


Ajankohtaista -arkisto