Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Juha Keto
Laune on kasvusuunta vielä pitkään ja me launeelaiset olemme iloisia ja leppoisia ihmisiä. Siksi tänne kannattaa muuttaa, liminologi Juha Keto sanoo.

Juha Keto:
"Launeen vedenottamolla on ollut suuri merkitys kaupunkilaisille"

Vuoden launeelaiseksi valittu Juha Keto on asunut kaupunginosassa jo yli 30 vuotta. Kedon perhe muutti silloin Patomäentielle ja siellä on viihdytty jo kolme vuosikymmentä todella hyvin.
- Monet karjalalaiset muuttivat alueelle sodan jälkeen ja olen tuntenut heitä kohtaan sympatiaa.Tämä oli yksi peruste asuinpaikan valinnalle.

Karjalalaisilla ihmisillä on ollut myös suuri merkitys lahtelaisille, koska he ovat tuoneet eloa ja positiivista meininkiä kaupunkiin.
- Talomme tontilla oli vanha karjapiha ja siellä oli käsittämätön ruohonkasvu. Raivaustöitä ja ruohonleikkuutta on saanut matkan varrella tehdä paljon muistelee Keto.

Vedenottamo oli vielä muuttohetkellä toiminnassa.
- Launeen vedenottamolta otettiin vielä 1980 -luvulla puolet kaupungin päivittäisestä vedentarpeesta. Toinen puoli pumpattiin Jalkarannasta.

Launeen vedenottamo oli pitkään kaupungin ainoa vedenottamo.
- Sen historia ulottuu jo yli 100 vuoden taakse. Jalkarannan vedenottamo valmistui Lahteen vuonna 1962.

Hyvällä tuulella Launeella

- Saksan kielessä bei Laune on mieliala tai tuuli. Täällä siis ollaan aina hyvällä tuulella. Tämä saksalainen sanaleikki kuvaa hyvin meitä launeelaisia.
Suurin syy Kedon perheen Launeelle muuttoon oli se, kun hänen vaimo sai työpaikan ensi- ja turvakodilta.
- Koska meillä ei ollut silloin autoa, niin järjestimme samalla asuntoasia niin, että työpaikat ovat kävelymatkan päässä.

Entinen kaupungin liminologi Keto tervehtii ilolla sitä, että vedenottamo on otettu vihdoinkin uudelleen käyttöön.
- Sieltä pumpataan taas hyvää vettä.

Vedenottamon vesi ei ole Kedon mukaan vieläkään täysin tervehtynyt, koska suodatusvaiheessa joudutaan käyttämään aktiivihiiltä.
- Parempaan suuntaan mennään kuitenkin jatkuvasti.

Saastuminen huomattiin sattumalta

Lahdessa aloitettiin Kedon johdolla 1980 -luvulla tehostetut pohjavesitutkimukset vedenottamoiden lähellä ja niiden alueille pystytettiin havaintoputkia.
- Sen jälkeen todettiin, että ratavallien pesuun ja rikkaruohojen torjuntaa käytetty aine valuu vedenottamolle ja pilaa pohjaveden, jota kaupunkilaisille pumpataan.

Liminologi on vieläkin tyytyväinen siitä, että tämä vakava terveys- ja ympäristöriski huomattiin sattumalta.
- Jos emme olisi tehneet tätä työtä, niin sieltä valuisi vieläkin tätä ainetta pohjaveteen.

Petri Görman


Ajankohtaista -arkisto