Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31
toiko nimen muutos tulosta. kun nimeä muutettiin metsätyömiehestä metsuriksi. saatiinko naiset tekemään 40 prosenttia pöllipinosta.jotta se kiintiö edes täyttyy.tämäkin unehtuu naisilta puhuttaessa siitä tasa-arvosta. 25.09.2017 07:53

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Euroopan sairas mies

20.10.2017

Papin Palsta

Kaikki kääntyy hyväksi

20.10.2017

Ville Skinnari

Elämä ja kuolema

20.10.2017


Juha Keto
Laune on kasvusuunta vielä pitkään ja me launeelaiset olemme iloisia ja leppoisia ihmisiä. Siksi tänne kannattaa muuttaa, liminologi Juha Keto sanoo.

Juha Keto:
"Launeen vedenottamolla on ollut suuri merkitys kaupunkilaisille"

Vuoden launeelaiseksi valittu Juha Keto on asunut kaupunginosassa jo yli 30 vuotta. Kedon perhe muutti silloin Patomäentielle ja siellä on viihdytty jo kolme vuosikymmentä todella hyvin.
- Monet karjalalaiset muuttivat alueelle sodan jälkeen ja olen tuntenut heitä kohtaan sympatiaa.Tämä oli yksi peruste asuinpaikan valinnalle.

Karjalalaisilla ihmisillä on ollut myös suuri merkitys lahtelaisille, koska he ovat tuoneet eloa ja positiivista meininkiä kaupunkiin.
- Talomme tontilla oli vanha karjapiha ja siellä oli käsittämätön ruohonkasvu. Raivaustöitä ja ruohonleikkuutta on saanut matkan varrella tehdä paljon muistelee Keto.

Vedenottamo oli vielä muuttohetkellä toiminnassa.
- Launeen vedenottamolta otettiin vielä 1980 -luvulla puolet kaupungin päivittäisestä vedentarpeesta. Toinen puoli pumpattiin Jalkarannasta.

Launeen vedenottamo oli pitkään kaupungin ainoa vedenottamo.
- Sen historia ulottuu jo yli 100 vuoden taakse. Jalkarannan vedenottamo valmistui Lahteen vuonna 1962.

Hyvällä tuulella Launeella

- Saksan kielessä bei Laune on mieliala tai tuuli. Täällä siis ollaan aina hyvällä tuulella. Tämä saksalainen sanaleikki kuvaa hyvin meitä launeelaisia.
Suurin syy Kedon perheen Launeelle muuttoon oli se, kun hänen vaimo sai työpaikan ensi- ja turvakodilta.
- Koska meillä ei ollut silloin autoa, niin järjestimme samalla asuntoasia niin, että työpaikat ovat kävelymatkan päässä.

Entinen kaupungin liminologi Keto tervehtii ilolla sitä, että vedenottamo on otettu vihdoinkin uudelleen käyttöön.
- Sieltä pumpataan taas hyvää vettä.

Vedenottamon vesi ei ole Kedon mukaan vieläkään täysin tervehtynyt, koska suodatusvaiheessa joudutaan käyttämään aktiivihiiltä.
- Parempaan suuntaan mennään kuitenkin jatkuvasti.

Saastuminen huomattiin sattumalta

Lahdessa aloitettiin Kedon johdolla 1980 -luvulla tehostetut pohjavesitutkimukset vedenottamoiden lähellä ja niiden alueille pystytettiin havaintoputkia.
- Sen jälkeen todettiin, että ratavallien pesuun ja rikkaruohojen torjuntaa käytetty aine valuu vedenottamolle ja pilaa pohjaveden, jota kaupunkilaisille pumpataan.

Liminologi on vieläkin tyytyväinen siitä, että tämä vakava terveys- ja ympäristöriski huomattiin sattumalta.
- Jos emme olisi tehneet tätä työtä, niin sieltä valuisi vieläkin tätä ainetta pohjaveteen.

Petri Görman


Ajankohtaista -arkisto