Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

meillä moni ei ymmärrä lukemaansa.ja nämä samat on sitten tekemässä päätöksiä.kun tekee ratkaisuja täytyisi ymmärtää mitä tekee.seuraukset on senmukaiset mitä nyt on. 17.08.2017 11:42
kirkon edustajat kerjää minulta rahaa. sitten muka kirkko avustaa köyhiä.missä se jumala ja enkelit olikaan.näidenhän se piti auttaa.mihin siinä minua tarvitaan. näyttäs se jumala enkeleineen kykynsä.eikä minulta pyytelisi apua. 10.08.2017 10:08
lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Toisistaan vieraantuneet suomalaiset

18.8.2017

Juhani Melanen

Brändi Lahden sietämätön hilpeys

18.8.2017

Papin Palsta

Jumalan tie

18.8.2017

Ville Skinnari

Lyhyt kesä ja pitkä syksy

18.8.2017


Juha Keto
Laune on kasvusuunta vielä pitkään ja me launeelaiset olemme iloisia ja leppoisia ihmisiä. Siksi tänne kannattaa muuttaa, liminologi Juha Keto sanoo.

Juha Keto:
"Launeen vedenottamolla on ollut suuri merkitys kaupunkilaisille"

Vuoden launeelaiseksi valittu Juha Keto on asunut kaupunginosassa jo yli 30 vuotta. Kedon perhe muutti silloin Patomäentielle ja siellä on viihdytty jo kolme vuosikymmentä todella hyvin.
- Monet karjalalaiset muuttivat alueelle sodan jälkeen ja olen tuntenut heitä kohtaan sympatiaa.Tämä oli yksi peruste asuinpaikan valinnalle.

Karjalalaisilla ihmisillä on ollut myös suuri merkitys lahtelaisille, koska he ovat tuoneet eloa ja positiivista meininkiä kaupunkiin.
- Talomme tontilla oli vanha karjapiha ja siellä oli käsittämätön ruohonkasvu. Raivaustöitä ja ruohonleikkuutta on saanut matkan varrella tehdä paljon muistelee Keto.

Vedenottamo oli vielä muuttohetkellä toiminnassa.
- Launeen vedenottamolta otettiin vielä 1980 -luvulla puolet kaupungin päivittäisestä vedentarpeesta. Toinen puoli pumpattiin Jalkarannasta.

Launeen vedenottamo oli pitkään kaupungin ainoa vedenottamo.
- Sen historia ulottuu jo yli 100 vuoden taakse. Jalkarannan vedenottamo valmistui Lahteen vuonna 1962.

Hyvällä tuulella Launeella

- Saksan kielessä bei Laune on mieliala tai tuuli. Täällä siis ollaan aina hyvällä tuulella. Tämä saksalainen sanaleikki kuvaa hyvin meitä launeelaisia.
Suurin syy Kedon perheen Launeelle muuttoon oli se, kun hänen vaimo sai työpaikan ensi- ja turvakodilta.
- Koska meillä ei ollut silloin autoa, niin järjestimme samalla asuntoasia niin, että työpaikat ovat kävelymatkan päässä.

Entinen kaupungin liminologi Keto tervehtii ilolla sitä, että vedenottamo on otettu vihdoinkin uudelleen käyttöön.
- Sieltä pumpataan taas hyvää vettä.

Vedenottamon vesi ei ole Kedon mukaan vieläkään täysin tervehtynyt, koska suodatusvaiheessa joudutaan käyttämään aktiivihiiltä.
- Parempaan suuntaan mennään kuitenkin jatkuvasti.

Saastuminen huomattiin sattumalta

Lahdessa aloitettiin Kedon johdolla 1980 -luvulla tehostetut pohjavesitutkimukset vedenottamoiden lähellä ja niiden alueille pystytettiin havaintoputkia.
- Sen jälkeen todettiin, että ratavallien pesuun ja rikkaruohojen torjuntaa käytetty aine valuu vedenottamolle ja pilaa pohjaveden, jota kaupunkilaisille pumpataan.

Liminologi on vieläkin tyytyväinen siitä, että tämä vakava terveys- ja ympäristöriski huomattiin sattumalta.
- Jos emme olisi tehneet tätä työtä, niin sieltä valuisi vieläkin tätä ainetta pohjaveteen.

Petri Görman


Ajankohtaista -arkisto