Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20
hollolassa hirvikiväärin luoti ravintolan ikkunan läpi 10.11.2017 17:58
tilastoa isänpäivälle.perheistä joissa yksi vanhempi.äiti ja lapsia 150274.isä ja lapsia 31452.tämänkin muuttamista naiset vastustaa. 06.11.2017 08:23
Nykyään puolueitten mielipiteet on mitä on! Ne eivät kerro enää mitään! Sama, kuin tuuli ruohoa heiluttelisi! 04.11.2017 20:17

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Huonot ja hyvät uutiset

24.11.2017

Papin Palsta

Protestiliike

24.11.2017

Ville Skinnari

Ketään ei saa jättää yksin

24.11.2017


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Marjamäen kiirastuli

Lauri Marjamäki säilytti paikkansa Leijonien päävalmentajana yhtä täpärästi kuin Suomi omansa neljän parhaan jääkiekkomaan joukossa. MM-kisojen aikaan lokaa sateli niskaan vähän joka suunnasta. Kaikkein rankimmin Marjamäkeä tykitti selkään ruotsalaisen Expressen-lehden urheilutoimittaja Magnus Nyström, jonka mukaan Suomi olisi tuhoamassa kurinalaisella ja tylsällä pelillään kaikki hienoudet jääkiekosta. "Olisi häpeä koko lajille, jos Suomi voittaisi", hän kirjoitti Ruotsi-ottelun alla.

"Jääkiekko on maailman hienoin urheilulaji silloin, kun suuret tähdet pääsevät irti ja päällimmäiseksi nousee pelaamisen ilo. Suomi, MM-kisojen tylsin joukkue, rakentaa puolustusmuurin siniviivalle ja yrittää voittaa kamppailun puolustuksen ja rikkovan pelin avulla", Nyström päästeli analyysissään.

Nyströmin mielestä Leijonien tämänvuotinen MM-miehistö ja Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkue, joka voitti Patrik Laineen, Sebastian Ahon ja Jesse Puljujärven johdolla MM-kultaa Helsingissä puolitoista vuotta sitten, olivat kuin eri planeetoilta. "Toivon, että Tre Kronor tuhoaa tuon haudankaivuukiekon, ja peli-ilo nousee jälleen pintaan", hän jatkoi. Miehen mukaan Leijonien esitys oli verrattavissa Lordin suoritukseen Eurovision laulukilpailuissa: "Yksinkertainen biisi, eikä mitään muuta."

Suomen kokeneesta valmentajakaartista myös Juhani Tammisen mielestä peruuttava pelitapa, jolla Suomi pelasi, on auttamattomasti aikansa elänyt. Jukka Jalonen ja Hannu Aravirta sen sijaan vannovat niin sanottujen viivelähtöjen nimiin. "Tappara on SM-liigassa joukkue, joka lähtee eniten viiveellä ja erittäin hyvä siinä", Jalonen puolustaa. Joukkue onkin voittanut eniten Suomen mestaruuksia, 17 kappaletta, jos mukaan lasketaan sen edeltäjän, Tammerfors Bollklubbin kolme mestaruutta.

Marjamäen pelityyli on pitkälti tuttu hänen Kärppä-ajoiltaan, jolloin hän saavutti kaksi Suomen mestaruutta sekä ennen maajoukkueen peräsimeen siirtymistä EM-hopeaa ja SM-pronssin. Paavo Nurmi kirjoittaa Kärppien 70-vuotishistoriikissaan Kärpät - Pohjoisen kiekkopeto (Mistake Media, 2016), että Marjamäki pyrkii pelaamaan kiekkokontrolliin perustuvaa jääkiekkoa, kurinalaisilla viisikoilla, eikä pelitapa salli vapaamatkustajia. Se merkitsee usein viivelähtöjä.

"Nopean lähdön täytyy olla tarkoituksenmukainen", Marjamäki tähdentää. "Hyökkäyspeli päättyy yleensä kiekonmenetykseen. Nopea hyökkäykseen lähtö on itse asiassa äärimmäisen typerä ratkaisu. Viivelähdössä on kyse pelin ymmärtämisestä ja kiekkokontrollin säilyttämisestä."

Ehkä seuraavaksi pitäisikin miettiä, riittääkö pelitapa, jolla ylletään SM-liigassa kultaan, enää kansainvälisissä otteluissa. Vai pitäisikö Tapparan tai Kärppien sijaan ottaa oppia NHL:n huippujoukkueista? Ruotsalainen lätkäfilosofi Nyström unohti tosin mainita, että Lordin kappaleella voitettiin euroviisut, vieläpä kisojen historian siihen mennessä komeimmalla äänisaaliilla. Ruotsi on kylläkin voittanut viisut kuudesti, ja jääkiekon maailmanmestaruuksia on nyt kasassa kymmenen.

Ilkka Isosaari


Kolumnistin muut kolumnit