Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Marjamäen kiirastuli

Lauri Marjamäki säilytti paikkansa Leijonien päävalmentajana yhtä täpärästi kuin Suomi omansa neljän parhaan jääkiekkomaan joukossa. MM-kisojen aikaan lokaa sateli niskaan vähän joka suunnasta. Kaikkein rankimmin Marjamäkeä tykitti selkään ruotsalaisen Expressen-lehden urheilutoimittaja Magnus Nyström, jonka mukaan Suomi olisi tuhoamassa kurinalaisella ja tylsällä pelillään kaikki hienoudet jääkiekosta. "Olisi häpeä koko lajille, jos Suomi voittaisi", hän kirjoitti Ruotsi-ottelun alla.

"Jääkiekko on maailman hienoin urheilulaji silloin, kun suuret tähdet pääsevät irti ja päällimmäiseksi nousee pelaamisen ilo. Suomi, MM-kisojen tylsin joukkue, rakentaa puolustusmuurin siniviivalle ja yrittää voittaa kamppailun puolustuksen ja rikkovan pelin avulla", Nyström päästeli analyysissään.

Nyströmin mielestä Leijonien tämänvuotinen MM-miehistö ja Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkue, joka voitti Patrik Laineen, Sebastian Ahon ja Jesse Puljujärven johdolla MM-kultaa Helsingissä puolitoista vuotta sitten, olivat kuin eri planeetoilta. "Toivon, että Tre Kronor tuhoaa tuon haudankaivuukiekon, ja peli-ilo nousee jälleen pintaan", hän jatkoi. Miehen mukaan Leijonien esitys oli verrattavissa Lordin suoritukseen Eurovision laulukilpailuissa: "Yksinkertainen biisi, eikä mitään muuta."

Suomen kokeneesta valmentajakaartista myös Juhani Tammisen mielestä peruuttava pelitapa, jolla Suomi pelasi, on auttamattomasti aikansa elänyt. Jukka Jalonen ja Hannu Aravirta sen sijaan vannovat niin sanottujen viivelähtöjen nimiin. "Tappara on SM-liigassa joukkue, joka lähtee eniten viiveellä ja erittäin hyvä siinä", Jalonen puolustaa. Joukkue onkin voittanut eniten Suomen mestaruuksia, 17 kappaletta, jos mukaan lasketaan sen edeltäjän, Tammerfors Bollklubbin kolme mestaruutta.

Marjamäen pelityyli on pitkälti tuttu hänen Kärppä-ajoiltaan, jolloin hän saavutti kaksi Suomen mestaruutta sekä ennen maajoukkueen peräsimeen siirtymistä EM-hopeaa ja SM-pronssin. Paavo Nurmi kirjoittaa Kärppien 70-vuotishistoriikissaan Kärpät - Pohjoisen kiekkopeto (Mistake Media, 2016), että Marjamäki pyrkii pelaamaan kiekkokontrolliin perustuvaa jääkiekkoa, kurinalaisilla viisikoilla, eikä pelitapa salli vapaamatkustajia. Se merkitsee usein viivelähtöjä.

"Nopean lähdön täytyy olla tarkoituksenmukainen", Marjamäki tähdentää. "Hyökkäyspeli päättyy yleensä kiekonmenetykseen. Nopea hyökkäykseen lähtö on itse asiassa äärimmäisen typerä ratkaisu. Viivelähdössä on kyse pelin ymmärtämisestä ja kiekkokontrollin säilyttämisestä."

Ehkä seuraavaksi pitäisikin miettiä, riittääkö pelitapa, jolla ylletään SM-liigassa kultaan, enää kansainvälisissä otteluissa. Vai pitäisikö Tapparan tai Kärppien sijaan ottaa oppia NHL:n huippujoukkueista? Ruotsalainen lätkäfilosofi Nyström unohti tosin mainita, että Lordin kappaleella voitettiin euroviisut, vieläpä kisojen historian siihen mennessä komeimmalla äänisaaliilla. Ruotsi on kylläkin voittanut viisut kuudesti, ja jääkiekon maailmanmestaruuksia on nyt kasassa kymmenen.

Ilkka Isosaari


Kolumnistin muut kolumnit