Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

sisäiset uhat selvitettävä sanoo kanerva. poliitikko ei ymmärrä näköjään uhkia. on meillä siinä poliitikko.no ainakin naisten tekemät vääryydet.jotka on selvittämättä.kyvyttömät pois paikoiltaan. 21.08.2017 08:42
Kysyisin nyt. Saako tänne kirjoittaa, vaikka ei osaakaan. Aloitukset pienellä ym.söherrystä. Jos olis edes asiaa, niin vielähän sen saattaisi kestää. 20.08.2017 18:43
meillä moni ei ymmärrä lukemaansa.ja nämä samat on sitten tekemässä päätöksiä.kun tekee ratkaisuja täytyisi ymmärtää mitä tekee.seuraukset on senmukaiset mitä nyt on. 17.08.2017 11:42
kirkon edustajat kerjää minulta rahaa. sitten muka kirkko avustaa köyhiä.missä se jumala ja enkelit olikaan.näidenhän se piti auttaa.mihin siinä minua tarvitaan. näyttäs se jumala enkeleineen kykynsä.eikä minulta pyytelisi apua. 10.08.2017 10:08
lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Toisistaan vieraantuneet suomalaiset

18.8.2017

Juhani Melanen

Brändi Lahden sietämätön hilpeys

18.8.2017

Papin Palsta

Jumalan tie

18.8.2017

Ville Skinnari

Lyhyt kesä ja pitkä syksy

18.8.2017


Kehä
Lapionvarressa Launeen hehtaarinkokoisella sorakasalla ovat Suomen Maastorakentajat Oy:n toimitusjohtaja Jukka Juola, Liikenneviraston pääjohtaja Antti Vehviläinen, Lahden kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta ja Hollolan kunnanjohtaja Päivi Rahkonen

Kaupunginjohtaja Myllyvirta:
Tähtimerkit olivat kohdallaan

Lahden eteläisen kehätie -hankkeen rakennustöiden käynnistymistä juhlistettiin tiistaina 16.5.2017. Tilaisuuden maasto-osuudessa kutsuvieraat pääsivät useampipaikkaisen lapionvarteen kokeilemaan hiekansiirtoa yhdessä. Tempauksella haluttiin korostaa yhteen hiileen puhaltamista, joka on yksi hankkeen kulmakivistä.
- Kaikki poliittisen päätöksenteon tähtimerkit olivat kerrankin kohdillaan. Meillä oli maakunnallinen tahtotila tämän asian takana. Sen vuoksi tämä asia saatiin nyt myös maaliin asti, kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta sanoi.

Lahdessa ja Hollolassa tehtiin yhtä aikaa mittava investointipäätös kehätietä varten, joka huomioitiin myös eduskunnassa.
- Projekti sijoittuu keskelle nykyistä yhdyskuntarakennetta ja sen vuoksi se on myös haastava.

Pääsemme tulevaisuudessa hyödyntämään kehätien rakentamisen mukanaan tuomia mahdollisuuksia.
- Lahti ja Hollolan Salpakangas linkittyvät aiempaa tiiviimmin nyt yhteen. Tämä 13 kilometriä pitkä kehätie on molemmille kunnille yhtä tärkeä asia.

Keskellä Launetta oleva hehtaarinkokoinen murskekasa on tarkoitus siirtää vähitellen Uudenmaankadun ja kehätien pohjien rakennusaineeksi.
- Meillä on parhaillaan isoja yrityshankkeita neuvotteluvaiheessa, joiden edellytyksenä ovat toimivat poikittaisyhteydet. Yrittäjien lisäksi tavalliset ihmiset ovat kokeneet, että kehätie on meille kaikille tärkeä asia.

"Kaupunkilaisille tärkeä hanke"

- Kärsivällisyytenne on vihdoinkin palkittu. Kaupunkilaisille Lahden eteläinen kehätie on erittäin tärkeä hanke, Liikenneviraston pääjohtaja Antti Vehviläinen totesi juhlapuheessaan.

Pääjohtaja muistutti, kuinka iso investointi kehätie on ollut Lahden kaupungille ja Hollolan kunnalle.
- Infrastruktuuriin käytetty raha ei ole koskaan kuluerä. Ja tämän luokan hanketta ei viedä koskaan yksin läpi. Tässä hankkeessa hyödynnetään kaikki allianssimallin edut.

Petri Görman Liipolassa
Liipolan VT12 infotilaisuudessa riitti kysyttävää vielä karttojenkin ääressä. Vastaamassa projektipäällikkö Janne Wikström (vas.)

Kehätie kiinnosti Liipolassa

Liikennevirasto, Lahden kaupunki ja Hollolan kunta järjestivät keskiviikko-iltana jo toisen asukastilaisuuden Liipolan monitoimitalo Onnissa koskien VT12 Eteläistä kehätietä. Paikalle oli saapunut runsaasti kehätiestä kiinnostuneita alueen asukkaita, jotka aktiivisesti ottivat keskusteluun osaa.
Tilaisuudessa esiteltiin maantie 167 (Uudenmaankatu) parannustöiden etenemistä, jotka ovat juuri alkaneet.
Paikalla oli myös urakoitsijan eli Maastorakentajien edustaja, joka esitteli suunnitelman Uudenmaankadun muuttamisen nelikaistaiseksi Gigantin kulmilta aina Renkomäen ABC:lle asti. Suunnitelmasta nähtiin myös parin minuutin mittainen video, joka löytyy ensi viikon alussa Liikenneviraston nettisivuilta.

Huolta asukkaiden kannalta aiheutti Uudenmaankadun rakennustöiden aikaisten kiertoteiden toimivuus. Yleisössä mm. epäiltiin, että työt tulevat kuormittamaan paljon Laatukatua ja Patomäentietä, autoilijoiden etsiessä esteettömiä reittejä. Tähän projektipäällikkö Janne Wikström lupasi, että asiaa seurataan tarkasti koko ajan ja tehdään tarvittavat muutokset jos näin käy.

Muita esiintulleita huolenaiheita olivat Liipolan tunnelityön tuomat tärinät yläpuolella sijaitseviin kerrostaloihin sekä meluvallien sijainnit ja niiden toimivuus.  Wikström myönsi tunnelitöiden aiheuttavan varmasti jonkin verran meteliä ja tärinöitä, mutta niiden minimoimiseen pyritään kaikin voimin. Meluvallien Wikström lupasi alentavan melun alle laissa säädetyn 55dB:n läpi kehätien.

Urakkakilpailu Kehätien Lahden osuudelle on loppusuoralla. Suurin vaikuttava tekijä valinnassa on laatu, hinnan ollessa vaikutukseltaan vain ¼. Urakka on erittäin haastava, sillä Launeen maasto on erittäin saviperäinen.  Tämän vuoksi maaperän porauksia jatketaan maastossa vielä tämänkin vuoden puolella, sillä maaperä pyritään kartoittamaan mahdollisimman hyvin yllätysten välttämiseksi.
Seuraava Kehätien asukastilaisuus järjestetään Lahdessa 12. syyskuuta.

Projektin etenemistä voi seurata mm. netissä osoitteessa www.liikennevirasto.fi/vt12letke

Petri Salomaa

 


Ajankohtaista -arkisto