Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Historiikki
Eläköön Anttilanmäki-historian uunituoretta kirjaa ihailemassa vas Jari Helminen,  toimittaja Merja Åkerlind,  taittaja Tuija Leppänen ja istumassa Erkki Rope ja Ulla Tuominen.

Eläköön, Anttilanmäki sai upean historiateoksen

He tekivät sen, Anttilanmäki-Kittelän asukasyhdistys ry:n aktiivien ryhmä. Historiateos Anttilanmäki elää, Eläköön Anttilanmäki valmistui toimittaja Merja Åkerlindin kirjoittamana ja taittajana graafikko Tuija Leppänen.

Historiateos julkaistiin viime tiistaina, siinä on yli 300 sivua ja 700 valokuvaa. Yhdistyksen puheenjohtaja Ulla Tuominen ja johtokunnan jäsenet ovat kahden vuoden ajan olleet keräämässä valokuvia ja hakemassa vanhoja anttilanmäkeläisiä haastatteluihin.

-Anttilanmäki on arkeologeille vielä tutkimaton aarreaitta, totesi toimittaja Merja Åkerlind kertoessaan mäen historiasta julkaisutilaisuudessa.

Sen asutushistoriasta on vaikea löytää dokumentteja 1800-luvulta, koska junaradan etelänpuoleiset alueet kuuluivat Hollolan pitäjään ja se oli syrjäseutua. Lahden kauppalan keskustan palon jälkeen nykyisen Uudenmaankadun länsi- ja itäpuolelle rakensivat tilalliset talojaan. Samaan aikaan muodostui myös Anttilanmäen pienet asumukset, mutta asemakaavoja ei sinne laadittu.

Kun Lahti vaurastui, syntyi Anttilanmäki-Kittelän alueelle yllättävän runsaasti pienteollisuutta, mistä on jäljellä vielä muutamia vanhoja kiinteistöjä. Asukasyhdistys on 60 vuotias. Sen toiminta on ollut aktiivista, sen asukkaat ovat taistelleet alueensa omakotiyhdyskunnan säilyttämisen puolesta. Tämän vuosituhannen alussa se ajoi läpi kaupungin ja valtion määräämänä alueelle säilyttävän kaavan. Nykyaika näkyy Pyöräkadun pohjoispuolen ja Moisionkadun eteläpuolen uusissa rakennuksissa.

Omalähiö-lehti palaa Eläköön Anttilanmäki-teokseen seuraavissa numeroissa.

Marja-Liisa Niuranen

Historiikki2


Ajankohtaista -arkisto