Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Krakova

Krakova tarjoaa paljon nähtävää

Puola ja Krakova yllättää positiivisesti satunnaisen matkailijan. Todellisuus entisestä itäblokin maasta on aivan jotain muuta kuin allekirjoittaneen mielikuvat maasta etukäteen olivat. Odotin maatuskoja, hevoskärryjä ja Neuvostoajan arkkitehtuuria, mutta toisin kävi. Puolan nopea länsimaistuminen nimittäin näkyy heti lentokentälle laskeuduttaessa ja ajettaessa kohti Krakovan keskustaa. Samalla kun maata on uudistettu ja nykyaikaistettu, on se silti kyennyt säilyttämään vanhat perinteensä ja osaa tuoda pitkää historiaansa upeasti esille.

Maan entinen pääkaupunki, Etelä-Puolassa sijaitseva Krakova, on erinomainen kaupunkikohde, sillä sen viehättävä vanha kaupunki on kooltaan varsin kompakti ja minnekään ei ole liian pitkä matka kävellä, vaikka kaupungissa kaiken kaikkiaan asuukin noin 800 000 asukasta. Yleensä sää näin huhti-toukokuun aikaan on varsin lämmin ja keväinen, mutta tällä kertaa meitä ei sään puolesta onnistanut. Lämpötila pysyi vain hieman plussan puolella ja aurinkokin näyttäytyi meille vasta kolmantena matkapäivänä. Silti kaupungin kauneus ja mukava, rento ilmapiiri tekivät vaikutuksen.

Wawelin linna

Ehdottomia must-juttuja kaupungissa ovat mm. Wawelin kukkula, jossa sijaitsee kuninkaanlinna, sekä yksi Euroopan suurimmista aukioista, Rynek Główny, jolla sijaitsee Pyhän Marian kirkko sekä renessanssin ajalta peräisin oleva Verkahalli. Myös Kazimierzin juutalaiskaupunginosa on katsastamisen arvoinen paikka. Siellä kannattaa käydä vaikkapa juomassa virvoitusjuomat Propaganda-nimisessä kuppilassa, jonka sisustus on vähintäänkin ravintolan nimen veroinen.

Monille tärkein juttu Krakovassa on se, että ruoan ja juoman hinta on Suomeen verrattuna todella edullinen. Parhaimmillaan hinnat taisivat olla noin kolmanneksen Suomen hinnoista. Sen vuoksi Krakova onkin monille loistava shoppailu- ja ravintolakaupunki. Ravintoloissa ja kaupoissa pärjää mainiosti englannin kielellä. Kannattaa muuten muistaa, että Puola on säilyttänyt oman rahansa, vaikka kuuluukin EU:hun ja yksi zloty on euroissa noin 24 senttiä.

Wieliczkan suolakaivokset

Myös Krakovan ulkopuolelta löytyy mielenkiintoisia kohteita. Vain parinkymmenen kilometrin päässä sijaitsevat Wieliczkan suolakaivokset ovat upea kokemus. Kaivoksiin pääsee tutustumaan opastetuilla kierroksilla. Vierailijat pääsevät näkemään vain noin prosentin koko kaivoksen pinta-alasta, mutta tuokin pieni osuus tekee kyllä vaikutuksen. Yli sadan metrin syvyydestä löytyy kaikkea mielenkiintoista, mitä ei uskoisi kaivoksesta löytyvän. mm. hieno sali suolasta tehtyine kristallikruuneineen sekä kappeli ja juhlasali häitä ja juhlia varten, puhumattakaan maanalaisesta järvestä. Kaiken kaikkiaan uskomaton paikka.

AU

Järkyttävä Auschwitz

Krakovan tärkein nähtävyys ei kuitenkaan sijaitse itse Krakovan kaupungissa, vaan noin 50 kilometrin päässä sijaitsevassa Oświęcimissä. Sieltä löytyy nimittäin pahamaineiset Auschwitzin keskitysleirit. Vaikka yleensä en suosi ryhmäretkiä, kannattaa Auschwitziin tutustua nimenomaan oppaan avulla. Näin alueesta saa irti paljon enemmän, kuin yksin alueeseen tutustuen. Matkan saa varattua kätevästi paikallisilta matkatoimistoilta, jotka mainostavat retkiä joka kadunkulmassa. Matkan hintaan (n. 25€/henkilö) sisältyi bussimatkat, opas ja pääsyliput ja kaiken kaikkiaan reissuun kului 7 tuntia.
Leireihin tutustuminen sai miettimään monenlaisia ajatuksia ihmismielen pimeimmistä puolista. Oppaan johdolla kävi selväksi kuinka järjestelmällistä natsien toiminta leireissä oli. Kaikki vankien omaisuus, hiuksia ja kultahampaita myöten kierrätettiin. Järkyttävää oli nähdä lahdattujen ihmisten matkalaukut, kenkäröykkiöt sekä etenkin leikatut hiukset, joita yksi huone oli täynnä lattiasta kattoon.. Saksalaiset kun tekivät murhattujen vankien hiuksista kangasta. Auschwitzissä tapettiin kaikkiaan noin 1,5 miljoonaa ihmistä. Leirit koskettavat etenkin puolalaisia, sillä peräti 20% maan väestöstä kuoli toisessa maailmansodassa. Järkyttävä, mutta erittäin opettavainen kierros.

Krakova yllätti siis allekirjoittaneen positiivisesti. Upea vanhakaupunki, mielenkiintoisia retkiä lähialueille ja rentoa meininkiä halvoin hinnoin. Ainoa miinus reissussa oli kylmä ja sateinen sää, mutta sehän ei tietenkään ole Krakovan tai puolalaisten vika. Kolmen Krakova-päivän jälkeen lensimme vielä loppulomaksi Itämeren rannalle Gdanskiin, mutta siitä lisää ensi viikolla.

Teksti: Petri Salomaa
Kuvat: Päivi Salomaa, Petri Salomaa

 


Ajankohtaista -arkisto