Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Hömppää ja tosielämän horroria

Ei ehtinyt kulua kuin viikko, kun Bumtsibum-ohjelman vanhat fanit alkoivat käyttää lyömäaseenaan Putous-ohjelman sketsihahmokisan voittajan, Aina Inkeri Ankeisen hokemaa: "Onko kaiken aina pakko muuttua?" Suurin piirtein kaikki uudessa formaatissa oli väärin. Poissa olivat juontajan lanneliikkeet, "Nami, nami" -huudot, pistevihkoteline ja lavastustakin oli muutettu. Joukkueiden kapteenit olivat liian innokkaita, ja vanhaa tunnusmelodiaakin oli kopeloitu. Kappaleiden tunnistaminen sujui osallistujilta niin jouhevasti, että show´ta epäiltiin etukäteen käsikirjoitetuksi.

En nyt jaksa lähteä rakentelemaan minkäänlaisia salaliittoteorioita; ennalta sovittua tai ei, kokonaisuus ei osunut maaliinsa. Väkinäistä, tekohauskaa ja turhanpäiväistä hömppää yhtä kaikki. Oikeat biisit löytyivät niin nopeasti, että kotikatsomoissa mukaan ei ehditty laisinkaan. Ohjelman koko alkuperäinen idea vesittyi tyystiin. Olen taannoin vieraillut monessakin seurueessa, jossa vanhat ja nuoret ovat kisanneet kappaleiden tunnistamisessa. Nyt oli viety osallistumisen ilo. En myöskään tiedä, olisiko vanhoista vakiokasvoista, Marco Bjurströmistä, Seppo Hovista ja Esa Nieminen ollut ohjelman pelastajiksi. Olisiko vain yksinkertaisesti niin, että aika on ajanut lopullisesti Bumtsibumin ohi?

Pressiklubista epäiltiin vähän samaa. Miten käy, kun rakkikoira Ruben Stiller jättää ohjelman? Viime perjantaina nähtiin isäntänä uusi tuttavuus, Olli Seuri. Mies kärsi pienestä alkukankeudesta, mutta ohjelma kulki eteenpäin, koska sillä oli selkeä sisältö ja aihe oli mielenkiintoinen: kuntavaalit ja Jussi-Halla-ahon mediasuhteet. Niin paljon kuin Stillerin maneereista pidänkin, oli oikeastaan vaihteeksi mukava seurata Pressiklubia asia ja asiantuntijat edellä. Kun formaatille on olemassa selkeä tilaus, sellainen yksityiskohta kuin juontajan vaihtuminen osoittautui pikkuseikaksi. Myös persoonallinen Sanna Ukkola on pitänyt ohjelmaa tukevasti siivillä.

Olen toki löytänyt viimeaikaisesta tv-ohjelmistosta uusiakin valopilkkuja. Yksi sellainen on Riisutut, joka on vihdoinkin tosi-tv:tä sieltä kaikkein rankimmasta päästä. Vertailukohteiksi kelpaavat ainoastaan amerikkalaiset reality-sarjat Alone - yksin erämaassa ja 60 päivää kiven sisässä. Pelin henki on se, että ohjelmaan osallistuvat siirtävät aluksi kaiken maallisen omaisuutensa konttiin, sukkia ja kalsareita myöten. He saavat hakea kontista vain yhden esineen tai vaatekappaleen per vuorokausi. Ihmiskoe kestää kuukauden, ja käyttörahaa kilpailijat saavat ainoastaan 60 euroa viikossa.

Osallistujien käyttäytyminen alkaa ensimmäisen yön jälkeen väistämättä mukailla psykologian lukijoille tuttua Maslow´n tarvehierarkiaa. Sen mukaan ihminen tyydyttää hätätilassa ensinmäiseksi turvallisuuteen ja henkiinjäämiseen liittyvät perustarpeensa ennen korkeampia tavoitteita. Eli lämmin vaatekappale tai makuupussi houkutteleekin viileässä asunnossa vietetyn yön jälkeen televisiota, läppäriä tai kännykkää enemmän. Kyse ei ole todellakaan mistään julkkisten viikonloppuretkestä Espoon erämaahan, jossa rohkein suoritus saattaa olla puron ylittäminen paljain jaloin..

Maaliskuun alussa saimme lisäksi National Geographic -kanavan ilmaisena ruutuihin. Oman ilmoituksensa mukaan se tavoittelee katsojikseen valveutuneita ja uusista ilmiöistä kiinnostuneita aikuisia. Vaikka 21st Century Foxin hallinnoima ja pääosin omistama kanava on kehittynyt viihteellisempään suuntaan, siltä on silti syytä odottaa laatukamaa. Kuuluhan samaan brändivalikoimaan tasokas, jo vuodesta 1888 ilmestynyt aikakauslehti, joka tunnetaan korkeatasoisista luontoreportaaseistaan.

Perheen pikkuväen kanssa kannattaakin olla tarkkana, ettei jätä sitä katsomaan kanavan kaikkein hurjimpia eläindokumentteja. Jopa meikäläisen sietokykyä koetteli savannilta saatu kuvataltiointi yhdestä eläinmaailman julmimmasta rituaalista. Siinä lauman johtajuuden kaapannut urosleijona surmaa ensitöikseen aikaisemmin valtaa pitäneen uroksen pennut saadakseen naaraat nopeammin kiimaan. Se oli asteikosta riippuen jopa K-18.materiaalia.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit