Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Ville  SUORA YHTEYS EDEUSKUNTAAN

 

Vaalikoneita ja pääministerin vastauksia

Me kunnallisvaaleissa ehdolla olevat ehdokkaat olemme viime aikoina tehneet eri medioiden vaalikoneita. Perinteisten kysymysten lisäksi tein myös videon eduskunnan työhuoneesta eilen YLE:n vaalikoneeseen. Monimutkaisten asioiden tiivistäminen on taito, jota itsekin edelleen opettelen. YLE:n videossa 30 sekunnin sisään on kerrottava se oleellisin viesti. Hyvä tapa haastaa ehdokkaita tiivistämään omaa viestiään. Eduskunnassakin minuutin puheenvuoroon on saatava mukaan se oleellinen ja yleensä vielä selkeä kysymys vastaavalle ministerille.

Itse olen nostanut ykköstavoitteekseni seuraavalla valtuustokaudelle Lahden kaupungin työllisyyden parantamisen. Lahti tarvitsee uusia työpaikkoja ja aktiivista työllisyyspolitiikkaa. Nuorisotyöttömyydessä olemme onnistuneet luomaan uusia tapoja ensimmäisen työpaikan saamiseksi. Startti Duuniin ja Matkalla Duuniin hankkeet ovat tästä hyviä esimerkkejä. Pitkäaikaistyöttömyys on edelleen liian suurta. Kannustinloukkuja pitää purkaa valtakunnallisesti, että tavoitteisiin päästään. Tavoitteeni on, että Lahden työttömyys laskee maan keskiarvon tasolle pitkällä aikavälillä. Silloin meillä on enemmän verotuloja, vähemmän valtion sakkomaksuja ja rahaa tuottaa palveluita ja korjata kouluja sekä sairaaloita. Haluan, että Lahti on lapsiperheille ehkä Suomen paras paikka asua. Meillä pitää olla monipuoliset ja kohtuuhintaiset harrastusmahdollisuudet ja puhdas luonto jatkossakin. Urheilu - ja kulttuurikaupungissa lasten ja nuorten liikunta - ja harrastamisen pitää olla kaikille mahdollista.

Meillä on hyvä keskussairaala, mutta terveyspalveluita pitää parantaa ja hoitoon pääsyä nopeuttaa. Terveyskeskukset tulee olla tarpeeksi lähellä ja lääkäriin tulee päästä nopeammin. Launeen terveysasema tulee säilyttää ja sitä pitää kehittää. PHKS on yksi Suomen parhaista keskussairaaloista nyt ja myös tulevaisuudessa. Lahden yhteyksiä pääkaupunkiseudulle, lentoasemalle, päärataan (Tampere-Oulu) ja Pietariin pitää edelleen kehittää. Vahvojen perheyritysten kaupungissa pienyrittäjiä pitää kuunnella paremmin.

Pääministeri korjaa virheensä

Pari viikkoa sitten vaadin eduskunnassa pääministeriä korjaamaan virheensä, jonka hän teki hallitusta muodostaessa keväällä 2015. Sipilä leikkasi ministereiden määrää ja puolitti mm. oikeusministerin ja työministerin salkun yhdelle ministerille. Itse asiassa puolikas oikeusministeri ei ole tuonut säästöjä, vaan huonoa lainvalmistelua ja epäonnistuneita lakihankkeita, joista useat on jouduttu perumaan. Virkamiesten ja asiantuntijoiden aikaa on mennyt hukkaan. Hyvä hallinto vaatii tekijöitä ja ministeriö päällikkövirastona tarvitsee johtajan.

Työministeri on ehkä yksi tärkein toimija, koska työllisyyden hoitaminen on hyvinvointivaltion yksi kulmakivi. Maa- ja metsätalousministeriö, asuminen ja ympäristöasiat ovat keskitetty yhdelle ministerille. Valtaosa ajasta menee maatalouteen, joten kaupunkipolitiikka ja ympäristöministeriön hallinnonala jää väkisin vähemmälle. Opetusministerille kuuluu myös urheilu - ja kulttuuri. Mikä urheilu - tai kulttuuriteko on tältä hallituskaudelta jäänyt mieleen? Tällä tarkoitan sitä, että yhden ihmisen aika ja kyky hoitaa laajoja asioita on rajallinen.

Sipilä ei esitykselleni eduskunnan täysistunnossa lämmennyt, vaan kertoi, että nykyisellä joukkueella mennään eteenpäin. Päinvastoin hän kertoi minun kirjallisessa kysymyksessäni pyytäneen häntä sekaantumaan VR:n operatiiviseen toimintaan. Siitä ei ollut kyse. Kysyin pääministeriltä, onko hän omistajaohjauksesta vastaavana ministerinä tietoinen mitä VR Track Oy:ssä tapahtuu ja aikooko valtio myydä yhtiön.

Nyt Sipilän mieli on muuttunut. Tällä viikolla pääministeri ilmoitti esittävänsä lisää ministereitä valtioneuvostoon. Päätös on oikea ja se on Suomen etu.

Ville Skinnari
kansanedustaja

 


Kolumnistin muut kolumnit